BITCOIN NIKADA NIJE BIO PRLJAVIJI: Rudare ne zanima zagađenje okoline, samo jeftina struja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITCOIN NIKADA NIJE BIO PRLJAVIJI: Rudare ne zanima zagađenje okoline, samo jeftina struja

Tranzicija rudara iz Kine u SAD, Kazahstan i Rusiju znači da se cela mreža sve više oslanja na fosilna goriva.

Već neko vreme promoteri Bitcoin kriptovalute pričaju da je tranzicija rudara iz Kine u SAD prilika da se smanji zagađenje koje proizvodi održavanje ove mreže. Međutim, najnovije istraživanje koje je nedavno objavljeno pokazuje da je selidba rudara dovela do još većeg zagađenja. Zahvaljujući elektromreži SAD koja se oslanja na termoelektrane, zagađenje Bitcoin mreže u avgustu 2021. godine bilo je 17% veće od proseka 2020. godine.

Bitcoin indeks potrošnje energije

Autor istraživanja je Aleks de Vri, koji je kreirao Bitcoin indeks potrošnje energije, prateći lokacije Bitcoin rudara, prema njihovim IP adresama. Procenjuje se da mapa obuhvata bar polovinu Bitcoin mreže, što daje dovoljno prostora za aproksimaciju bitnih parametara.

Možda će vas zanimati

Istraživači su uporedili lokacije Bitcoin rudara sa onima pre oštrih mera Kine sa lokacijama nekoliko meseci kasnije, u avgustu 2021. godine. Ti podaci su onda ukršteni sa podacima elektromreža u oblastima i odnosu obnovljivih izvora i fosilnih goriva koje koristi mreža, da bi se utvrdilo približno zagađenje cele Bitcoin mreže. U galeriji ispod možete pogledati interesantna poređenja potrošnje Bitcoin mreže.

Izvori energije u Kini

Iako Kina nema posebno zelenu energetsku mrežu, većina rudara je koristila jeftinu struju u Sičuan i Junan provincijama koja je u najvećem delu dolazila iz hidroelektrana. Tokom zimskih meseci, rudarske farme su se prebacivale na druge lokacije, koje se oslanjaju na struju iz termoelektrana na ugalj, ali je taj procenat bio znatno manji u poređenju sa potrošnjom tokom cele godine.

Kada je Kina uvela oštre mere protiv kripto-rudara, to je značio kraj za jeftinu obnovljivu energiju i potragu za sličnim uslovima širom sveta. Između aprila i avgusta 2021. godine SAD su postale omiljena lokacija za globalne aktivnosti rudarenja Bitcoin i drugih kriptovaluta, dok su na drugom mestu Kazahstan i Rusija.

Samo jeftina struja

De Vri je u svom istraživanju naveo da je logika rudara ekstremno jednostavna: njih nije briga za poreklo struje, dokle god je ona jeftina.

Možda će vas zanimati

Tako je, na primer, Kazahstan postao jedna od omiljenih lokacija, pre svega zbog blizine Kine, pa je relokacija bila jednostavna. Pored toga, Kazahstan primarno koristi ugalj za snabdevanje strujom i ima veoma neefikasne termoelektrane, što znači da se zagađenje, sa prelaskom rudara iz Kine povećalo, iako su njihovi zahtevi za strujom ostali isti. Ako dosad niste znali, pogledajte kako se rudari Bitcoin:

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

U SAD, rudari su se uglavnom selili u Kentaki, Džordžiju i Teksas, države koje su ohrabrivale Bitcoin rudare poreskim olakšicama, jer su čelnici država pokazali visoku stopu entuzijazma prema kriptovalutama. Nažalost, sve tri pomenute države se u najvećoj meri oslanjaju na prirodni gas kao primarno sredstvo za električnu energiju. Ovo znači da se situacija rudara selidbom u SAD nikako nije poboljšala, bar u pogledu zagađenja.

Bitcoin ne postaje zeleniji, to je obmana

Jedan od argumenata zagovornika Bitcoin rudarenja je da ove operacije podstiču razvoj novih izvora energije, za šta de Vri kaže da se radi o klasičnoj obmani:

“Ukoliko dodate 2 gigavata potrošnje elektromreži Teksasa, nije kao da će se dodatna potrošnja proizvesti iz obnovljivih izvora. Oni (obnovljivi izvori) se koriste u celosti, ali svaki dodatni zahtevi će se ispunjavati opterećivanjem izvora koji se oslanjaju na fosilna goriva. Dakle, nećete podsticati veću proizvodnju iz obnovljivih izvora, naprotiv, ona će se nadoknađivati iz termoelektrana. Rudarima struja treba danas, a ne za pet godina, pa će koristiti ono što im je dostupno, u ovom slučaju “prljavu” struju”.

Iako ima sve više priča o farmama koje prave partnerstva sa nuklearnim elektranama ili osnivaju svoje solarne farme, to nije za poređenje sa ogromnom količinom struje koja dolazi iz termoelektrana.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA