POTROŠNJA VEĆA OD ITALIJE I SAUDIJSKE ARABIJE ZAJEDNO: Bitcoin rudari u Kini troše ogromne količine struje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTROŠNJA VEĆA OD ITALIJE I SAUDIJSKE ARABIJE ZAJEDNO: Bitcoin rudari u Kini troše ogromne količine struje

Popularnost kopanja kriptovaluta u Kini je ponovo naglo porasla zbog niske cene struje i velike isplativosti, a sa njima i velika potrošnja i zagađenje okoline.

  Izvor: SmartLife / Wikipedia / Bitcoin.org

Sa velikim porastom kripto-rudara u Kini, potrošnja struje je značajno porasla i ozbiljno se približava potrošnji koju ostvaruju Italija i Saudijska Arabija zajedno, koje su 13. i 11. na svetu po potrošnji struje. Kako su idealne lokacije za rudarenje kriptovaluta one sa jeftinom strujom, nije ni čudo što je porast ovog biznisa u Kini dostigao nezapamćene razmere.

 Rangiranje zemalja po potrošnji struje
Rangiranje zemalja po potrošnji struje
Izvor: SmartLife / Kembridž

Rudari se uglavnom odlučuju za oblasti koje struju dobijaju iz termoelektrana koje sagorevaju ugalj, pa ne samo da vidimo porast u potrošnji, već i porast u zagađenju okoline. Prema istraživanju sprovedenom prošle godine, čak 75 odsto svih bitcoin rudara je locirano upravo u ovim oblastima Kine.

Možda će vas zanimati:

Sa porastom popularnosti kriptovaluta očekuje se da će ukupna potrošnja struje za kopanje bitcoina u 2024. godini biti 297 Twh, što će bitcoin smestiti na 12 mesto tabele zemalja sa najvećom potrošnjom struje na svetu. Paralelno će i štetna emisija ugljenika potrebna za bitcoin rudare te iste godine iznositi 130,5 metričkih tona, što je više od ukupne emisije svih štetnih gasova Češke i Katara 2016. godine.

75 odsto svih bitcoin rudara je locirano upravo u oblastima Kine sa jeftinom strujom

U svetlu ovih događaja Kina je najavila smanjivanje rudarenja bitcoina i drugih kriptovaluta, kako bi se smanjila potrošnja i emisija štetnih gasova u regionu. Takođe, i Unutrašnja Mongolija je najavila planove koji sprečavaju rudarenje kriptovaluta na teritoriji ovog regiona, kao i otvaranje novih rudnika. Između ostalog, ovo ne ide na ruku Kini, koja je obećala potpuni prelazak na čiste i obnovljive izvore energije do 2060. godine.

Ne treba zaboraviti ni da se u Kini nalaze neki od najvećih i najpopularnijih rudnika bitcoin kriptovaluta, pa da su oni bili prvi na udaru. Tako je čuveni Bitmain najavio da će pomeriti svu svoju mašineriju u oblasti koje se oslanjaju na korišćenje obnovljive energije. Sve veći pritisci uslovili su prelazak velikih kripto-rudara na obnovljive izvore energije, pa je studija Kejmbridž univerziteta prošle godine pokazala porast rudara koji koriste obnovbljive izvore energije, sa 60 odsto iz 2018. na čak 75 odsto u 2020.

Da li rudarite kriptovalute i da li mislite da je to isplativo u Srbiji?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Limun

Kakvo rudarenje kriptovalute, kakva potrošnja struje ? Kakve veze to ima jedno s drugim? Ima li ovde nekoga da to pojasni nama koji uglavnom radimo sa kesom i dinarima ?!

Gazda Paja

Mante se Srbi iluzija ,neg zavrnite rukave i rintajte ako ocete da imate.

angie

Rudarenje bitcoina i bitcoinkupovinaprodaja ce postati glavna industrijska grana