Huawei Mate 50 Pro: Nova era kamere mobilnih telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei Mate 50 Pro: Nova era kamere mobilnih telefona

Autor Ilija Baošić Izvor Promo

Kako je Huawei Mate 50 Pro uspeo da postane telefon sa najboljom kamerom na svetu? Saznajte u tekstu.

 Kako je Huawei Mate 50 Pro uspeo da postane telefon sa najboljom kamerom na svetu Izvor: Huawei

Kada biramo svoj sledeći pametni telefon, koja karakteristika je najvažnija? Mišljenja su različita, baš kao i potrebe, ali korisnici uglavnom izdvajaju dizajn, ekran, bateriju, čipset ili kamere, te je vrlo teško izdvojiti samo jednu karakteristiku. Kojoj god karakteristici da ste vi naklonjeni, složićete se da bi bilo idealno kada bi vaš novi uređaj mogao da se ističe i po ostale četiri.

Dizajn nekog uređaja je vrlo subjektivna stvar, ali njegova lista specifikacija je ono što najčešće gledamo u izboru novog telefona. Dakle, kako bi na papiru trebao da izgleda telefon koji odskače po svim parametrima? Takav uređaj mora da ima veoma osvetljen ekran koji se brzo osvežava i koji može da prikaže širok spektar boja, kao i HDR10+ sadržaj. Takav uređaj mora da ima dovoljan kapacitet baterije da osigura bezbrižno korišćenje. Takav uređaj mora da ima najnoviji čipset koji će sa lakoćom obavljati čak i najteže zadatke poput gejminga. Ove karakteristike telefona možemo sa relativnom sigurnošću prepoznati pomoću liste specifikacija, ali šta je sa kamerama?

Kamere na pametnim telefonima su postale jedan od najvažnijih alata koje imamo na raspolaganju. Nije važno da li želimo da uslikamo prirodu, drage osobe, ljubimce, dokumente, kartu za koncert ili nešto treće - od kamera očekujemo da nas ne iznevere i da uslikaju odlične fotografije u najbitnijim momentima. Možemo li tu sigurnost i kvalitet prepoznati na listi specifikacija? Nažalost, ne.

Ukoliko pogledate specifikacije Huawei Mate 50 Pro telefona, prepoznaćete da je u pitanju vrhunski uređaj po svim parametrima, a potvrdu toga možete pročitati i u našem testu ovog telefona. Na toj listi specifikacija ćete pronaći i model senzora glavne kamere koji ovaj uređaj koristi - Sony IMX766. Verovatno vam samo ime neće značiti previše, ali ukoliko pretražite internet, brzo ćete shvatiti da je ovo jedan od najpopularnijih senzora ova godine i da se nalazi u više desetina modela različitih proizvođača. Nažalost, ni to što je najpopularniji vam neće značiti previše, jer ako pročitate ili pogledate recenzije uređaja koji koriste ovaj senzor, primetićete da je kvalitet fotografija kod nekih proizvođača jedva prosečan.

Zašto onda kažemo da se sigurnost i kvalitet kamere ne može prepoznati samo na osnovu specifikacija? Zato što sam senzor ne može da dostigne svoj potencijal bez potrebnog hardvera i softvera, a upravo je Mate 50 Pro taj uređaj koji je zahvaljujući naprednoj Huawei tehnologiji uspeo da zauzme vrh DxOMark lestvice i ponese titulu telefona sa najboljom kamerom na svetu. Dakle, kako je Huawei to uspeo?

Prvi na svetu podesivi fizički otvor blende od 10 nivoa

Kako bi korisnici bili sigurni da će moći da uslikaju odlične fotografije u svim uslovima, Huawei Mate 50 Pro nije samo prvi uređaj u poslednje tri godine čija kamera ima podesivi fizički otvor blende, već je i prvi telefon na svetu koji to čini u 10 nivoa.

 HUAWEI Mate50 Pro podesivi otvor blende Izvor: YouTube / Huawei Mobile

Svi volimo da vidimo zamućenu pozadinu iza subjekta, jer takve fotografije izgledaju vrlo profesionalno, a na zamućenost, odnosno dubinu polja, najviše utiču dve stvari - veličina senzora i otvor blende. Sony IMX766 senzor od 50 MP je veličine 1/1,56 inča, što u paru sa f/1.4 otvorom blende daje vrlo prijatnu zamućenost. Ipak, ovakav režim fotografisanja ne daje uvek rezultate kakve želimo, pogotovo kada nam je potrebno više detalja u fokusu. Zato je važno da korisnici mogu da podešavaju otvor blende i uslikaju idealnu fotograju, a Huawei Mate 50 Pro nudi 10 nivoa pomoću profesionalnog, odnosno četiri nivoa otvora blende pomoću automatskog režima.

Otvor blende je takođe veoma važan pri fotografisanju u uslovima u kojima nam nedostaje svetla. Ukoliko dovoljno svetla ne dopire do senzora, rezultujuće fotografije su često mutne, ispranih boja i prepune neželjenih artefakta. Ipak, kako Mate 50 Pro ima mogućnost podešavanje otvora blende od f/1.4 do f/4.0, korisnici će biti sigurni da će fotografije i danju i noću izgledati fantastično.

Još jedna stvar na koju podesivi fizički otvor blende ima veliki uticaj, a u kojoj će se najviše prepoznati roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca, jeste brzina zatvarača, odnosno mogućnost fotografisanja subjekata u pokretu i zadržavanja detalja istih - veći otvor blende znači i veću brzinu zatvarača, što je idealno za subjekte koji se brzo kreću.

XMAGE tehnologijom do boljih fotografija

Nakon prekida saradnje sa kompanijom Leica, Huawei je predstavio svoju XMAGE tehnologiju koja je debitovala upravo na Mate 50 Pro telefonu i koja je jedan od najzaslužnijih faktora zašto ovaj uređaj nosi titulu telefona sa najboljom kamerom na svetu. Kompanija je ovom tehnologijom uspela da poveća kvalitet fotografije i pruži savršene boje i jasnoću na slikama tako što obradu signala vrši ranije u procesu, zadržavajući integritet originalnih "sirovih" podataka.

Nezavisno od toga da li koristite glavnu kameru sa podesivim fizičkim otvorom blende od 10 nivoa, ultraširokougaonu od 12 MP ili zumirate do 200 puta pomoću telephoto senzora od 64 MP, XMAGE tehnologija će se postarati da vaše fotografije izgledaju savršeno svaki put.

Huawei Mate 50 Pro
Izvor: Huawei Mobile Srbija

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Торбица

Џаба када је ружан дизајн

Pix EL

Fotografije slikane ovim telefonom na prvom mestu, pa 10 mesta prazno. Sto se video snimaka tice tu je vec druga stvar, to su mogli bolje da odrade.