HUAWEI NAJAVIO EMUI 13: Šta je sve novo i šta ćete sve moći da koristite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HUAWEI NAJAVIO EMUI 13: Šta je sve novo i šta ćete sve moći da koristite

Autor Marko Čavić Izvor Promo

Huawei telefoni uskoro će dobiti EMUI 13, korisničko okruženje koje unapređuje rad, čisti memoriju i povećava nivo bezbednosti i sigurnosti.

 EMUI 13 Naslovna.jpg Izvor: Huawei

Došlo je vreme da se upoznamo i sa novom generacijom EMUI softvera, koji će na najveći broj aktivnih Huawei Mobile Services telefona kod nas stići u narednom periodu.

EMUI 13 je korisničko okruženje kompanije Huawei razvijeno posebno da unapredi bezbednost i sigurnost HMS i Android Huawei telefona, tableta i drugih uređaja, ali i da omogući nove i poboljšane funkcije.

Novi softver razvijan je sa Android 12 kao podlogom i na Huawei Mate 50 Pro telefonu, koji će uskoro biti dostupan kod nas, EMUI 13 dolazi upravo sa pomenutom verzijom operativnog sistema.

Šta sve donosi EMUI 13

Na prvi pogled vizuelno je EMUI 13 veoma sličan EMUI 12 okruženju, ali su napravljene značajne promene u pozadini i dodate nove opcije, koje se pojavljuju upravo kad su korisniku najbitnije. Tako, recimo, imate mogućnost pravljenja pametnih foldera u koje na glavnom i drugim ekranima možete da kombinujete izgled i raspored aplikacija kakve poželite. Napravljeni su i folderi koji mogu da se listaju, kao fascikla i dodate su nove opcije za vidžete, kojih ima više i mogu da kombinuju različite aplikacije - vreme i kalendar, vreme i sat itd.

Neke od ikonica (one koje imaju crticu ispod sebe) moguće je povećati, pa od obične ikonice može da se napravi interaktivna, koja nudi direktno pristupanje i aktivaciju opcija bez ulaska u samu aplikaciju. Tako folder galerije možete da učinite većim i direktno pristupate uređivanju tj. izmeni slika, kameri, omiljenim slikama ili nečemu drugom što je naznačeno.

Veliki broj pozadinskih procesa EMUI 13 okruženja napravljen je da omogući kvalitetniji i brži rad telefona, koji će duže ostati brz i bez zagušenja. Softver sad automatski čisti prostor od duplih slika iz različitih aplikacija, dokumenata, zaostalih aplikacija, instalacionih fajlova i drugog "smeća" u internoj memoriji, a aplikacije koje se ne koriste duže vremena se kompresuju, ali ne brišu, i tako se oslobađa do čak 20 GB prostora ukupno na nekim telefonima, koji može da se koristi za druge stvari. Osim ovoga novi sistem kompresije memorije omogućava stabilniji i komforniji rad telefonom koji duže ostaje brz.

Opcije povezivanja sa drugim Huawei uređajima su dodatno unapređene, pa je Super Device dobio i opciju položenog prikaza u okviru popularne Multi-Screen Collaboration opcije.

Pogledajte

00:16
SuperStorage EMUI 13 opcija VIDEO
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

Deljenje fajlova je olakšano dodavanjem Drag to Share opcije, koja nudi da se prostim prevlačenjem bilo kojih fajlova iz interne memorije oni skupe na jedno mesto u plutajućem prozoru (nebitno da li se radi o slikama, dokumentima, videu ili nekim drugim fajlovima iz interne memorije) i onda svi zajedno podele sa uređajem u blizini putem Huawei Share, Wi-Fi Direct ili Bluetooth veze.

Sada čak možete da koristite i opciju video poziva sa više povezanih uređaja i budete u video konferenciji malo na računaru, a onda u pokretu na telefonu koristeći kameru jednog, pa drugog uređaja, bez prekida video veze. Zanimljivo je i to što se može upariti više Bluetooth slušalica, tačnije FreeBuds Pro 2 modela, na isti EMUI 13 telefon i slušati muzika zajedno sa istog plejera, a to važi i za gledanje video zapisa i/ili streaming sadržaja kroz aplikacije.

Pogledajte

00:16
Huawei EMUI 13 opis i karakteristike VIDEO
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

Bezbednije i privatnije okruženje

Velika i važan novost su i Security Centre i Privacy Centre.

Security Centre omogućava aktivno skeniranje svih procesa na telefonu u realnom vremenu bez opterećivanja rada telefona, koji obezbeđuje zaštitu od virusa i napada non-stop. Pregledna tabla sa obaveštenjima omogućava jasne informacije o tome šta se dešava na telefonu i pokretanje i vođenje procesa i ručno, kada sami želite nešto da proverite ili analizirate.

Sa druge strane Privacy Centre na jednom mestu daje vrlo iscrpan pregled koje sve aplikacije su pristupale mikrofonu, lokaciji, kameri, kontaktima, Bluetooth-u ili drugim opcijama telefona i zbog čega. Na taj način imate mogućnost da odlučite kojoj aplikaciji ćete dozvoliti da ih koristi i dalje ili ćete joj to zabraniti. Novi sistem označavanja aplikacija koje aktivno koriste neke od pomenutih funkcija podrazumeva i jasne i pregledne ikonice koje u realnom vremenu pokazuju da neka aplikacija pristupa, recimo, mikrofonu i kameri, lokaciji itd. Tada se u padajućem panelu pri vrhu jasno vidi koja aplikacija čemu pristupa - narandžasta ikonica pokazuje koja aplikacija pristupa kameri, zelena mikrofonu, plava lokaciji…

EMUI 13 donosi i lakše uklanjanje svih podataka o fajlovima koji se dele, pa možete da uklonite njihove metapodatke i pošaljete ih sa telefona bez otkrivanja bilo kakvih privatnih informacija - kad su nastali, gde, ko ih je kreirao i sve druge.

Pogledajte kako izgleda EMUI 13:

Sve aplikacije na jednom mestu

Kao i uvek do sada, podsećamo vas da je kompanija Huawei učinila sve da omogući laku i brzu instalaciju svih aplikacija i njihovo ažuriranje putem tri načina na svim EMUI 13 i ranijim Huawei Mobile Services telefonima.

Pre svega tu je AppGallery prodavnica aplikacija i igara sa svim lokalno relevantnim aplikacijama i igrama. Ako AppGallery još uvek nema ono što tražite, onda je tu za vas i Petal Serach putem aplikacije ili widget-a. Ukucajte ime aplikacije koju želite da instalirate, pronađite je i dalje radite kao i uvek do sada, uključujući i ažuriranja aplikacija i igara, koja se vrše putem iste platforme uz obaveštenje o dostupnom ažuriranju.

Na kraju tu je i Gspace, odnosno Google Play Store u okviru Gspace aplikacije, preko koje i na Huawei Mobile Services uređajima imate mogućnost instalacije i korišćenja Google aplikacija.

Pogledajte

01:11
Gspace kako da ne kasne notifikacije Google aplikacija
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Samo pixel 7 pro... Sve ostalo je buranija. Sve ostalo su igračke.

sinisa

da li ce huawei p smart z dobiti emui 13

beogradska seljačina

Za samo 5 vugloida dobićete novi ui mui e mojne pucaš 13...