Šta je HMS i šta novo donosi jedini takav ekosistem na pametnim uređajima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je HMS i šta novo donosi jedini takav ekosistem na pametnim uređajima

Autor Marko Čavić Izvor Izvor Promo

Ne samo inteligentna platforma, nego i jedinstven način povezivanja svih uređaja - telefona, tableta, računara i dodatne opreme.

 Huawei Premijera Istanbul (28-1).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Zbog izuzetno velikog interesovanja naših čitalaca, koji ponovo sve češće biraju Huawei uređaje, ali i zbog proteklog perioda nadogradnje i novih mogućnosti koji je za nama, rešili smo da vam ponovo predstavimo Huawei Mobile Services, jedini takav sistem trenutno dostupan na tržištu.

Huawei Mobile Services je ekosistem kompanije Huawei osmišljen za novu generaciju Huawei uređaja, uključujući telefone, tablete, pametne satove, čak i slušalice i posebno laptop računare, koji softverom povezuje sav hardver ove kompanije i to tako da sa jednog uređaja možete da upravljate drugim, a da uparivanjem dva ili više uređaja proširujete mogućnosti svakog od njih kroz ono što nudi povezani uređaj.

Možda će vas zanimati

HMS, kako je zvanična skraćenica tj. akronim za Huawei Mobile Services, nije zamena za GMS, odnosno Google servise, nego potpuno nova platforma napravljena na osnovu potreba Huawei potrošača, koja sadrži jedinstven servis Super Device (nekadašnji Device+), a koji omogućava međusobnu komunikaciju svih pomenutih uređaja.

Zahvaljujući Super Device tehnologiji moguće je projektovati sadržaj Huawei telefona i Huawei tableta svih cenovnih kategorija (dakle ne samo flagship modela) na ekranu Huawei MateBook računara, prebacivati fajlove između njih, koristiti aplikacije sa telefona i tableta na laptopu, kopirati tekst i sadržaje između dva uređaja prostim prevlačenjem, kao i još mnogo toga.

Ova opcija je nazvana Multi-Screen Collaboration i dostupna je isključivo na uređajima Huawei kompanije i nigde više.

Huawei Mobile Services ima svoju AppGallery prodavnicu aplikacija, koju je trenutno u beta fazi moguće pokrenuti i na Huawei MateBook računarima i na taj način bez telefona koristiti omiljene HMS i sve druge aplikacije i igre iz AppGallery prodavnice na laptopu (ova mogućnost trenutno nije dostupna u Srbiji svim korisnicima, ali je omogućeno njeno testiranje određenim novinarima tj. medijima i planirano je da se uskoro ponudi svima širom sveta).

Super Device omogućava i korišćenje odnedavno i kod nas dostupnih Huawei monitora i eksternih ekrana, kao i novog E-Ink čitača/tableta sa drugim Huawei uređajima kao da su jedan. Na taj način samo telefon može biti dovoljan za povezivanje na Huawei eksterni ekran i koristiti opcije kao da je korisnik za računarom. Super Device i softver na telefonu prepoznaju ovaj tip konekcije i HMS aplikacije prilagođavaju se velikom ekranu, a telefon postaje radna stanica na koju se mogu prikačiti i miš i tastatura putem Bluetooth veze.

Koje HMS aplikacije i servisi postoje

Aplikacije iz Huawei Mobile Services ekosistema koje se mogu koristiti kako na samim uređajima, tako i kroz Super Device vezu su:

HUAWEI CLOUD povezuje sve Huawei aplikacije i servise na jednom mestu i omogućava bezbedno i sigurno skladištenje fajlova korisnika - dokumenata, slika, videa, multimedije, kontakata, aplikacija i igara koje koriste čuvanje u oblaku, podataka o mapama i navigaciji, Beleške, stavke Kalendara, sačuvane Wi-Fi mreže, podatke Huawei Pregledača itd.

HUAWEI PREGLEDAČ je novi pregledač interneta napravljen tako da ne prati aktivnosti korisnika i omogućava korišćenje Incognito režima u svakom trenutku (jednom aktivacijom)

CELIA TASTATURA je Huawei tastatura razvijena u kooperaciji sa Microsoft SwiftKey tastaturom i omogućava Incognito režim non-stop bez čuvanja zapisa o ponašanju i kucanju korisnika, kao i personalizaciju i prilagođavanje svih vizuelnih i sistemskih parametara

PETAL MAIL, besplatan i privatan mejl servis, koji omogućava uobičajene mogućnosti mejl komunikacije sa dodatnim kapacitetom u okviru Huawei Cloud-a

PETAL MAPS, besplatna navigacija sa izgovorom tj. glasom na srpskom jeziku, uključenim saobraćajem uživo, preuzimanjem mape Srbije i drugih regiona za navigaciju bez interneta i ostalim uobičajenim opcijama za GPS i navigaciju pomoću proširene realnosti

PETAL SEARCH, potpuno nova platforma za pretragu interneta, uključujući pretragu i instalaciju aplikacija i igara, kao i servise za vremensku prognozu, rezultate uživo, lične prečice korisnika, praćenje zdravlja i prikaz omiljenih tema iz izabranog izvora dnevnih vesti (u Srbiji je to Squid servis)

Pogledajte

00:20
Petal Search Kako pronaći aplikacije
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

GAME CENTER, izdvojeni deo AppGallery prodavnice napravljen isključivo za igre i sa integrisanim dostignućima, top listama učinka i mogućnostima za osvajanje Huawei poena, koji se kasnije mogu zameniti za kupone za igre i aplikacije ili Huawei Knjige, Teme, Lica sata, Huawei Muziku i Huawei Video

HUAWEI SERVISI TEME, MUZIKA, VIDEO I LICA SATA omogućavaju pretragu i instalaciju besplatnih ili tema i lica sata koji se plaćaju (sve funkcioniše i u Srbiji i regionu) ili kupovinu i besplatno slušanje i gledanje muzike i video materijala (Huawei Video jako podseća na Tik-Tok i korisnik sam može da bira sfere koje ga interesuju)

Pogledajte

01:22
Petal Search Huawei Aplikacije
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

AI LIFE jedina potrebna aplikacija za upravljanje svom Huawei dodatnom opremom - slušalicama, zvučnicima, smart daljinskim upravljačima (za telefone koji imaju infrared), kao i Huawei IoT kućnim aparatima, koji još uvek nisu dostupni u Evropi i Srbiji, ali bi i to trebalo da se desi…

PHONE CLONE je sistem koji omogućava transfer svega sa starog Huawei, Android ili iPhone telefona na novi Huawei Mobile Services telefon ili tablet, uključujući kontakte, SMS i MMS poruke, aplikacije, igre, dokumenta, snimljene fajlove, muziku, slike i druge stavke iz interne i eksterne memorije starog uređaja

MEETIME je servis za direktno pozivanje između Huawei HMS korisnika video pozivima visokog kvaliteta, bez obzira na to da li je korisnik na tabletu, telefonu ili Huawei laptop ili desktop računaru

HUAWEI DOKUMENTI je nova Office aplikacija, iako HMS podržava i Microsoft Office, koja čita sve Microsoft, OpenOffice, WPS Office, Mac i druge formate datoteka kakve su Word, PowerPoint, Excel, PDF (kreiranje i čitanje PDF-ova), a integrisana je sa Huawei Cloud sistemom i, očekivano, internom memorijom uređaja

HUAWEI PRONAĐI UREĐAJ je onlajn platforma koja locira i na Petal Maps mapama prikazuje registrovane korisnikove uređaje, koje je odatle moguće alarmirati tj. pozvati, kako biste ih pronašli ili izbrisali memoriju, ako ih izgubite ili zaturite.

Osim ovih, kupcima i korisnicima Huawei uređaja dostupne su i druge Huawei usluge tj. aplikacije i servisi, a neki od njih su Member Center (za Huawei podršku i promocije), Huawei novčanik za čuvanje NFC i platnih ili info kartica i drugih ličnih dokumenata ili fajlova, Huawei Knjige (za kupovinu i manipulaciju tj. organizaciju elektronskih knjiga iz Huawei ponude i koje je korisnik preuzeo ili ubacio na uređaj sa drugih mesta), Huawei Health aplikacija, koju smo predstavili toliko puta tokom prezentacije Huawei Watch pametnih satova, ali i Huawei FreeBuds slušalica, kao i Huawei Tips, Huawei Backup, Huawei Feature Adviser i brojne druge.

Huawei je u EMUI 11 i EMUI 12 integrisao, direktno kroz Huawei Mobile Services, i opcije za skeniranje QR kodova (ovo je nekad bila samostalna AI Lens aplikacija), kupovinu (pređašnja AI Touch aplikacija), prepoznavanje prikazanih sadržaja kroz kameru, pretraživač interneta i druge brze aktivnosti jednostavnim pokretom prevlačenja nadole u blizini gornje ivice u bilo kojoj aplikaciji i na osnovnom ekranu.

Sve ovo dostupno je pomoću Huawei ID-ja, koji se besplatno registruje i koristi za prijavu na sve pomenute Huawei usluge. Huawei ID zaštićen je uobičajenom lozinkom, ali savetujemo svima da koriste prijavljivanje u dva koraka tj. verifikaciju prijave mejlom ili SMS porukom kako bi bezbednije koristili Huawei Mobile Services mogućnosti.

"Prešli smo na novi nivo, na ekosistem!"

Nedavno smo u intervjuu, koji smo obavili u Istanbulu sa jednim od evropskih direktora Huawei kompanije Derekom Juom otkrili da se kompanija Huawei više ne trka ni sa kim u oblasti hardvera, jer je to, kako je Ju objasnio - prevaziđeno!

Telefon ostaje primaran uređaj za Huawei, ali je ekosistem koji povezuje sve uređaje novi fokus kompanije

Derek Ju

"Više se ne takmičimo ni sa kim po uređajima, takmičenje je prešlo na potpuno nov nivo, na ekosistem. Jedan uređaj više nije dovoljan, potrebna nam je sinergija svih uređaja, tako da oni svi zajedno rade kao jedan i da jednim uređajem možete da uradite više preko drugih, povezanih s njim. To je naš cilj već neko vreme - ekosistem, ne samostalan uređaj kao takav. To vreme je prošlo".

Dokaz ovih reči je upravo Huawei Mobile Services, koji će Huawei nastaviti da agresivno razvija, ali je važno istaći, što je potvrdio i Derek Ju u istom intervjuu, da smartfon ostaje primaran uređaj za Huawei kompaniju, a do kraja godine nas očekuje veliki broj iznenađenja upravo u tom segmentu - "Ljudi se opet sve češće opredeljuju za Huawei i taj trend će se nastaviti", zaključio je Ju

Kao i uvek - čekamo vaše komentare na sve!

HUAWEI - Together in just one tap VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi990

Razlika izmedju HMS i GMS i Apple je ta sto Huawei ima Harmony OS koji je pravljen od pocetka za sve uredjaje, isto tako i sam HMS je pravljen da radi na svakom uredjaju i dobru integraciju izmedju uredjaja, da li bio to laptop, telefon, sat, slusalice itd. To nema ni Google ni Apple, samo je imao Microsoft sa Win 10, koji je trebao da bude Win za sve. Druga i najvaznija stvar sigurniji je i manje trosi baterije od primer GMS.

P30pro

Odličan članak i sve lepo objašnjeno, odlučio sam se za ovaj model new edition jer ima play store i app gallery, znači obe rade, ali od svih navedenih aplikacija koristim samo petal maps, i to od pre mesec dana, nema Srpski glas, ne znam zašto, pa koristim Hrvatski na žalost. Sve ostale nabrojane hms apk su falične, nisam zadovoljan, sve deinstalirao i koristim neke stare svoje, pregledač, tastaturu, mape, beleške, teme koje dosta bolje rade, ne traže ažuriranje i zauzimaju mnogo manje memorije (Petal mape npr. 2 terabajta) dok stara Srpska tastatura zauzima svega 477 kb (kilobajta) i radi savršeno kako na latinici tako i na ћирилици.

Plaid

Apple sve ovo ima. Nek od navedenih stvari imaju već 5 godina. Svako ko je u ekosistemu zna.