Mobilni telefon: Glavna meta zlonamernih hakera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefon: Glavna meta zlonamernih hakera

Sigurne opcije u mobilnim telefonima koje će vas zaštiti od digitalnih pretnji.

 haker telefon Izvor: Smartlife / Unsplash

Mobilni telefon jedan je od glavnih ciljeva zlonamernih hakera, sa čak 60% digitalnih prevara, pokazala su istraživanja portala Reader’s Digest.

Ako malo bolje razmislite, brzo ćete shvatiti zašto je tako. Veliki deo naših života i informacija nalazi upravo u našim mobilnim uređajima. Lični podaci, podaci za logovanje (korisničko ime i lozinke) i finansijski podaci (brojevi kreditnih kartica, informacije o bankovnom računu) samo su deo osetljivih informacija koje se prikupljaju hakovanjem.

To se meni neće desiti?

Šta biste uradili u situaciji da nemate pristup Internetu, a postoji javna, otvorena Wi-Fi mreža na mestu gde se nalazite? Verovatno biste se povezali , kao i većina ljudi. Ono što se, umesto bezbrižnog surfovanja internetom, može dogoditi jeste da se povežete na „lažnu“ mrežu koja će sve vaše podatke učiniti dostupnim za krađu. Neovlašćeni pristup može dosvesti do krađe novca sa bankovnog računa, kompromitovanje osetljivih informacija, uvid u sadržaj privatnih poruka, galeriju slika, te na kraju i krađe virtuelnog identieta.

Često naslovi u medijima govore o slikama i snimcima poznatih ličnosti koji su „procureli“, što je upravo posledica zlonamernih upada na mobilni telefon i krađe ličnih podataka. Iako većina nas polazi od stava „to se meni neće desiti“, jer nismo javne ličnosti, činjenica je da svačiji lični podaci danas imaju vrednost.

Zato je važno preduzeti mere prevencije, a ono od čega treba početi jesu jednostavne, ali efektivne, bezbednosne opcije koje svako od nas može da primeni u samo par koraka, a nalaze se na svačijem mobilnom telefonu.

Kako da izbegnete hakovanje vašeg telefona?

  • Postavite jaku lozinku

Najjednostavniji, a najdelotvorniji način da zaštite vaš mobilni telefon jeste da osmislite lozinku koja sadrži brojeve, znakove i mešavinu malih i velikih slova. Ukoliko postoji, potvrda mehanizama biometrijske verifikacije identiteta (Touch ID i Face ID), aktivirajte je. Ova opcija će doprineti sigurnosti poverljivih i osetljivih podataka koji se nalaze na mobilnom telefonu.

  • Redovno gasite Bluetooth

Kada ne koristite Bluetooth, Airdrop (Iphone) i lokaciju na vašem mobilnom telefonu, ugasite ih. Ove opcije se često upotrebljavaju, uprkos svojoj ranjivosti, i baš zato su jedna od glavnih meta zlonamernih napadača.

  • Odaberite automatsko ažuriranje operativnog sistema

Automatsko ažuriranje aplikacija i softvera u mobilnom telefonu „krpi“ sve rupe digitalnih pretnji i osigurava da naši uređaji ostanu zaštićeni stalno. Sve što je potrebno jeste da u podešavanjima u telefonu odaberete automatsko ažuriranje operativnog sistema i aplikacija i sigurnost je zagarantovana.

  • Čuvajte rezervne kopije telefona

Back-up je koristan, ne samo u zaštiti od digitalnih pretnji, već i u slučaju krađe ili gubitka telefona.

  • Dodatno se edukujte

Načini na koje vas neko može hakovati postaju sve sofisticiraniji i prate brzi razvoj digitalne transformacije. To samo znači da treba biti posebno obazriv i u toku sa dešavanjima. Više o tome kako da prepoznate i odbranite se od najčešćih pretnji u digitalnom svetu možete potražiti na stranici Kutak za bezbedan net.

Naravno, uvek je dobro i preporučljivo imati softversko rešenje koje štiti uređaje i sve aktivnosti na njima. Kompanija A1 Srbija nedavno je lansirala A1 Net Protect Max, rešenje koje omogućava da budete bezbedni dok surfujete internetom, koristite online bankarstvo ili online kupovinu, a nudi i opcije Roditeljske kontrole, ID zaštite, kao i Trezor koji čuva lozinke i druge bitne lične podatke.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Srbija puna hakera, ne smeju ljudi ni vodu da puste da im neko ne ukrade DNK...