Kina optužila SAD: Imperija hakera ima pristup svim uređajima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina optužila SAD: Imperija hakera ima pristup svim uređajima

U objavljenom izveštaju, Kina je iznela neke zastrašujuće tvrdnje o sajber napadima CIA i SAD.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Chris Yang

Kineski nacionalni centar za hitne slučajeve protiv kompjuterskih virusa i kompanija za sajber bezbednost Qihoo 360 Total Security objavili su izveštaj u kojem su optužili SAD za sajber napade na Kinu i druge zemlje, nazivajući je "imperijom hakovanja".

U izveštaju pod nazivom Imperija hakovanja: Centralna obaveštajna agencija SAD - prvi deo, istražitelji su ispitivali brojne sajber napade unutar Kine i otkrili veliki broj trojanaca, funkcionalnih dodataka i uzoraka za koje tvrde da su blisko povezani sa američkom obaveštajnom agencijom (CIA).

"Ovo sajber oružje je podvrgnuto strogom, standardizovanom i profesionalnom upravljanju softverskim inženjeringom, koje blisko prati CIA u razvijanju oružja za sajber napade", piše u izveštaju.

Izveštaj sadrži detalje globalnog programa za hakovanje, zlonamernog softvera koji se koristio i desetine propusta koji su eksploatisani na širokom spektru američkih i evropskih uređaja, uključujući Apple i Android telefone, Windows računare i pametne televizore. U slučaju pametnih televizora, sigurnosni propusti su eksploatisani kako bi se pristupilo mikrofonu, odnosno kako bi se oni koristili kao svojevrsni uređaji za prisluškivanje.

"Pokrili su skoro sve povezane i IoT uređaje na globalnom nivou koji im dozvoljavaju da preuzmu kontrolu nad stranim mrežama i ukradu važne i poverljive podatke u bilo kom momentu", tvrdi se u izveštaju. "Mete ovih napada uključuju kritičnu informacionu infrastrukturu, istraživačke institucije, naftnu i petrohemijsku industriju, velike internet kompanije, vazduhoplovstvo i vladine agencije u raznim zemljama. Ovi napadi se mogu pratiti od danas, pa do 2011. godine".

Malo je reći da Kina i SAD imaju istoriju unakrsnih hakerskih napada. Ove dve zemlje su 2015. godine čak postigle dogovor da "nijedna vlada neće vršiti ili podržavati sajber napade koji imaju za cilj krađu poverljivih podataka ili intelektualne svojine". Ostaje da vidimo šta će pisati u drugom delu izveštaja.

Da li ste videli kako izgleda kineski leteći automobil?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Istina je da se dosta država time bavi, ali naše forsirane vesti Kina pa Kina.. Ipak je USA uvek bila i biće najgora..

Digitalni suverenitet

Mi smo se tog problema elegantno rešili. Podaci o našim ličnim potvrdama o vlasništvu nad nekretninama, vlasništvu nad obrazovnim sertifikatima dolazećih generacija se nalaze na serverima u komšiluku. A potvrdu o vlasništvu nad novčanim sredstvima u bankama odavno već ne posedujemo. Uživajmo u novom dobu!

beogradska seljačina

Sačuvaj me Bože braće sa istoka i stručnjaka sa zapada.