BITCOIN PAO NA NAJMANJU VREDNOST U POSLEDNJIH 6 MESECI: 60 milijardi nestalo sa tržišta za 24 sata | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITCOIN PAO NA NAJMANJU VREDNOST U POSLEDNJIH 6 MESECI: 60 milijardi nestalo sa tržišta za 24 sata

Rast od 4%, praćen oštrim padom od 9% spustio je vrednost Bitcoin kriptovalute sa 43.328 na 38.258 USD.

 Devojka drži dva Bitcoin novčića na očima Izvor: SmartLife / Pexels / Thought Catalog

Ovako veliki pad cene povukao je sa sobom i vrednosti drugih kriptovaluta, pa je vrednost tržišta za 24 sata izgubila čak 50 milijardi USD, prateći trend laganog pada od novembra 2021. kada je iznosila 3 biliona dolara.

Možda će vas zanimati

Bez pravih vesti i dešavanja koja bi mogla da budu krivac ovog velikog pada cena Bitcoin kriptovalute, investitori su ostali češkajući se i razmišljajući šta je uzrok ove velike oscilacije. Neki od njih krive makro indikatore, što bi značilo da je ovo samo početak nestabilnog kretanja vrednosti Bitcoin-a i drugih kriptovaluta.

 Bitcoin u ruci ispred monitora sa grafikonom cena
Bitcoin menjačnica
Izvor: SmartLife / Unsplash / Art Rachen

Velike misterije

Sa druge strane, misterija kretanja cena kriptovaluta i ko je kreirao Bitcoin nejasnija nam je od istorije univerzuma, pa se sve svodi na nagađanja i lov u mutnom, sa kratkotrajnim predviđanjima koja često budu delimično tačna i to samo u malom vremenskom rasponu.

Neki od (hiljada i hiljada) analitičara su naglasili da trenutni šablon kretanja cene pokazuje sličnosti sa onim iz septembra 2021. godine. Tada je Bitcoin nekoliko puta imao oštre padove, sa 52.000 na oko 41.300 USD u periodu između septembra i oktobra, da bi početkom novembra vrednost skočila na 69.000 USD.

Možda će vas zanimati

Bitcoin povukao nogu

Kako to obično biva, Bitcoin sa sobom povlači i druge kriptovalute, pa smo značajan pad vrednosti videli i kod drugih poznatih kriptovaluta: Ethereum, Binance Coin, Solana, Cardano, Ripple, Dogecoin koje su pale u proseku između 6 i 10% u poslednjih 12 sati.

Federalne rezerve uzburkale stvari

Jedan od Forbes analitičara naveo je u svom članku objavljenom rano jutros da su investitori uznemireni nedavnim izjavama Federalnih rezervi SAD da će smanjiti svoj bilans stanja i povećati kamatne stope, što je moglo da bude jedan od uzroka pada vrednosti kriptovaluta.

Digitalni dolar

Dan pre toga, u četvrtak, 20. januara Federalne rezerve SAD objavile su dugo očekivani izveštaj o potencijalu digitalnog dolara, nove digitalne valute centralne banke SAD, inspirisane Bitcoin-om, i drugim kriptovalutama.

Digitalni dolar bi mogao da bude odgovor na eksperimentisanje banaka širom sveta sa digitalnim valutama i rešenje za globalni sistem finansija. Prema izveštaju, digitalni dolar bi mogao fundamentalno da promeni bankarski sistem i njegov odnos sa Federalnim rezervama, i da postane skoro savršena zamena za komercijalni bankarski novac.

Šta su i kako rade kriptovalute
Izvor: YouTube / Simplilearn

Da li je to samo deo razloga zbog kojeg je Bitcoin krenuo na dole, povlačeći sa sobom druge kriptovalute, ne može vam niko odgovoriti sa sigurnošću, ali ono što vam možemo reći je da je ovo pravi primer nestabilnosti tržišta kriptovaluta, i da je potrebno mnogo dok digitalni novac ne priđe blizu da zameni tradicionalni. Čini nam se da prag nove svetske ekonomske krize nije dobar trenutak za tako nešto...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

Mnogo osciluje, to ne valja uopšte...

Bojan

Nije zbrisano nista, jer nije ni postojalo. Realan trosak je oko 2-3 miliona dolara, na struju koja je potrosena "rudareci".