ILON MASK SUMNJA U BITCOIN I NIJE JEDINI: Tvrdi da je Dogecoin bolji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ILON MASK SUMNJA U BITCOIN I NIJE JEDINI: Tvrdi da je Dogecoin bolji

Već neko vreme traje rasprava o tome da li je blokčejn (koji je stvorio ideju o Web3 – novom internetu koji bi zahvaljujući ovoj tehnologiji bio više anoniman i slobodan), a s njim i Bitcoin, zaista decentralizovan, ili njim upravlja mala grupa pojedinaca i kompanija.

 Gomila fizičkih Bitcoin novčića Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Ponekad se čini da se Ilon Mask igra Dogecoin kriptovalutom, što je razumljivo – ipak je počela kao šala.

Nedavno je otkrio zašto ipak voli ovaj digitalni novac, i pokušao da objasni komplikovan odnos s kriptovalutom.

Možda će vas zanimati

Iako je počela kao vic, Doge kriptovaluta se osam godina kasnije našla na spisku onih o kojima se najviše govori.

Radi se o konceptu koji ne traži mnogo razmišljanja – korisnici valutu, kao i bilo koju drugu, kupuju i čuvaju je sve dok se ne dogodi nešto neobično, poput tvitova Ilona Maska.

Kada se Bitcoin pojavio, mnogi su bili fascinirani mogućnostima koje nudi nova tehnologija – kriptovaluta je omogućila transakcije uz niske naknade i slobodu koja s tradicionalnim valutama nije moguća. Budući da je Bitcoin open source, mnogu su počeli da ga kopiraju, pa su nastale nove valute, na primer Litecoin i Peercoin.

Dogecoin je došao kao duhoviti odgovor na novi trend, a napravljen je u decembru 2013. godine, od strane softverskih inženjera Bilija Markusa i Džeksona Palmera. U pitanju je kopija Litecoin valute, sa slikom psa rase Shiba Inu i metaforama koje su u vezi s putovanjem na Mesec. Brzo je stekao značajan broj poštovalaca, a najviše je privukao one kojima se dopadala ideja o kriptovalutama, ali su želeli da ismevaju Bitcoin.

Jedan od kreatore Doge valute je nedavno na Twitteru objasnio da nije „veliki obožavalac Bitcoina“, jer ovaj služi da stvara nove bogataše. Dodao je da je njegov cilj da gradi, zarađuje i da se zabavlja, ne da podržava kriptovalute koje daju moć nekim novim gigantima.

Već neko vreme traje rasprava o tome da li je blokčejn (koji je stvorio ideju o Web3 – novom internetu koji bi zahvaljujući ovoj tehnologiji bio više anoniman i slobodan), a s njim i Bitcoin, zaista decentralizovan, ili njim upravlja mala grupa pojedinaca i kompanija. Mask prednjači u toj raspravi, a nedavno mu se pridružio i Džek Dorsi, izvršni direktor platforme Tviter, koji je istakao da Web3 neće uspeti da utekne inicijativama onih koji su i do sada skrojili online slobode.

Dogecoin tokom 2021. godine
Izvor: Smart Life/ @Kriss Krypto

Mask je reagovao na njegov tvit i požurio da doda kako je upravo to razlog što se zalaže za Dogecoin, jer i sam sumnja u ostale. I nije jedini – prema poslednjoj studiji američkog Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja strah da blokčejn i Bitcoin nisu decentralizovani nije daleko od istine, budući da se zaključilo da prvih deset hiljada vlasnika Bitcoina drži pet miliona digitalnih novčića, što je 232 milijarde dolara.

Za razliku od velikih kriptovaluta, Dogecoin je „otpadnik“. Jedan od najvećih kupaca je upravo Mask, pa samim tim i najviše utiče na vrednost i budućnost – kompanija Tesla je tokom 2021. godine uložila 1,5 milijardi dolara u ovu valutu. Mnogi ga upozoravaju da to nije ozbiljan način ulaganja u bilo šta, ali on nastavlja borbu protiv najbogatijih, kojima i sam pripada.

Ostaje da se vidi koliko će tvitovi uticati na sudbinu kriptovaluta, ali i Web3 „sledećeg interneta“, koji obećava online utopiju, upravo zahvaljujući blokčejnu i decentralizaciji.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dunkli

Zar i ti sine Masče podmećeš klipove u točkove progresa?