RADUJTE SE IGRAČI, STIŽU POVOLJNE GRAFIKE: Ethereum podseća GPU rudare da je kraj blizu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RADUJTE SE IGRAČI, STIŽU POVOLJNE GRAFIKE: Ethereum podseća GPU rudare da je kraj blizu

Finalni koraci potrebni za konačno veliko spajanje Ethereum mreže, koje će okončati GPU rudarenje je blizu.

 Rudari.jpeg Izvor: SmartLife / Unsplash / Pedro Henrique Santos

Formalno je otvorena nova test mreža koja ima ulogu da istestira kako sve funkcioniše i ispravi potencijalne probleme koji se mogu pojaviti pri prelasku sa Proof-of-Work (POW) na Proof-of-Stake (POS) koncept. Suštinski ovo znači da igrači više neće morati da se takmiče sa rudarima za grafičke karte, jer one više neće biti potrebne za održavanje blokčejn mreže.

Možda će vas zanimati

Iako je ova godina bila neverovatno povoljna za sve koji su rudarili Ethereum – CoinMarketCap pokazuje rast cene sa oko 730 dolara 1. januara 2021. na oko 4.100 dolara u trenutku pisanja. Pored toga, popularnost NFT koncepta dodatno je pogurala Ethereum hashrate, pa su rudari imali pune ruke posla.

Početak kraja za rudare, modernizacija mreže za sve ostale

Prelazak na Proof-of-Stake model više se neće oslanjati na rudare za održavanje integriteta Ethereum blokčejna, iako je ovaj prelazak pomeren sa kraja 2021. na prvu polovinu 2022. godine. Pomenuti prelazak poznat kao Veliko spajanje (Ethereum 2.0) obaviće Ethereum fondacija, inače odgovorna za održavanje i sve velike promene ove mreže.

Otvaranjem test mreže razvojni tim iza Ethereum fondacije objavio je da test mreže služi da bi svi koji koriste Ethereum blokčejn mogli da isprobaju i upoznaju se sa radom mreže nakon spajanja. Jednom kada se povratne informacije inkorporiraju u klijentski softver i specifikacije, lansiraće se finalna test mreža. Nakon što se na njoj obave sva ažuriranja i proveri stabilnost, glavna Ethereum mreža će početi tranziciju na Proof-of-Stake model.

Možda će vas zanimati

U suštini, klijenti će se prebaciti sa postojećeg POW na POS koncept, kako bi se odredila validnost poslednjeg Ethereum bloka, ali će sve ostale funkcionalnosti, EVM (Ethereum virtuelne mašine) i način izvršenja transakcija ostati isti. Posle spajanja, trenutno Eth1 i Eth2 klijenti postaju izrvšni nivo i nivo konsenzusa Ethereum blokčejna. Više detalja možete pročitati u blog postu ovde.

Objašnjen Ethereum 2.0
Izvor: YouTube / Finematics

Ethereum fondacija je podelila različite zadatke koji se trebaju obaviti da bi glavna mreža bila spremna za Veliko spajanje. Naravno, to znači da ima još mnogo posla, tako da rudari ne treba još da paniče, ali izgleda da smo sve bliži danu kada entuzijasti i igrači više neće morati da se takmiče sa Ethereum rudarima za kupovinu grafičkih karti kod preprodavaca.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Perica

Nema ništa od jeftinih grafičkih. Ne dajte ljudima džabe nadu. Tu su Etherum Classic i druge kriptovalute čije će rudarenje naglo skočiti. A što se tiče fabrika i njihovih kapaciteta mislim da i oni sami rudare. Zašto bi prodavali jeftino grafičke karte ako mogu na njima da zarade velike količine novca. Tako da i njima odgovara ova situacija.

ProlazNIK

Sumnjam da će skoro prestati kopanje, ionako se odlaže već duže vreme. Do sredine sledeće godine sigurno. Težina kopanja je u ovo vreme prošle godine bila 3,75P, trenutno prelazi 12P, to je ogromna snaga, zar bi neko i dalje ulagao da nema potencijala. Usput i pokušaj sa LHR karticama je vrlo brzo rešen. Tako da, sačekaće gejmeri još neko vreme, a sa druge strane kad ne igraju mogu da majnuju.

Nenad

@ProlazNIK Još gore.. čeka 40 valuta da sva GPU snaga pređe u njih.. Prema tome, PS5 drugari i gejmujte. Konačno, i rudari plaćaju skupe karte zbog male ponude i naduvane cene. Nije problem majning nego Intel i AMD koji ne proizvode dovoljno.. Tobož nema čipova.

Najnovije

Uređaji

Testovi