ETHEREUM MREŽA SPREMNA ZA NAJVEĆU PROMENU DO SAD: Kripto-rudari u problemu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ETHEREUM MREŽA SPREMNA ZA NAJVEĆU PROMENU DO SAD: Kripto-rudari u problemu

Juče, 5. avgusta završeno je jedno od najvećih ažuriranja Ethereum blokčejna, takozvani London hard fork, najveći korak pred prelazak na Ethereum 2.0, mrežu u kojoj će rudari biti suvišni.

 Kriptovalute.jpeg Izvor: SmartLife / Unsplash / Art Rachen

Implementacija EIP-1559 ažuriranja mreže, koje smanjuje varijabilnost naknade za transakcije i uvodi sistem uništavanja novčića da bi se kontraralo Ethereum inflaciji uspešno je završena, bez ikakvih problema. London hard fork je popularni naziv ovog ažuriranja, nakon kojeg se uništava osnovna naknada za transakcije - 3,68 ETH (oko 10.300 USD) svakog minuta, umesto da se dodeljuju rudarima.

Uspešno završen test

Možda će vas zanimati

Nakon uspešne implementacije ovog ažuriranja, ko-kreator Ethereum blokčejna, Vitalik Buterin je izjavio da je veoma uveren, kada je u pitanju naredna faza razvoja ove mreže – Ethereum 2.0. London hard fork je bio pravi test kako bi se videlo da li Ethereum ekosistem može da izdrži ovako velike promene. Nakon njegove uspešne implementacije, svi u Ethereum fondaciji se slažu da će i naredni veliki korak proći be većih problema.

Ethereum 2.0
Izvor: YouTube / Exodus

Šta je Ethereum 2.0?

Dugo očekivano ažuriranje Ethereum blokčejna će potpuno promeniti sistem funkcionisanja druge najpopularnije kriptovalute na svetu, koja će sa popularnog Proof-of-Work preći na Proof-of-Stake model. Dva glavna razloga za ovo su unapređenje bezbednosti i skalabilnosti mreže, kao i prelazak sa ogromne potrošnje na manje zahtevan POS sistem. Ovaj drugi razlog automatski znači da rudari neće više biti potrebni za verifikaciju blokova, što dalje znači da će morati da se prebace na neki drugi novčić ili da izađu iz "posla". Sa druge strane, nestaće jedan od razloga zbog kojeg trenutno nije moguće kupiti grafike po normalnoj ceni.

Možda će vas zanimati

Prva faza tranzicije ne Ethereum 2.0 je počela 1. decembra 2020. godine sa takozvanim Beacon lancom, dozvoljavajući korisnicima da ulože 32 ETH u mrežu kako bi postali aktivna čvorišta i ostvarivali profit kada se lansira Ethereum 2.0. Za sada je uloženo preko 6,5 miliona ETH, koji vrede oko 18 milijardi dolara po najnovijem kursu, na dan pisanja teksta.

100.000 transakcija u sekundi

Beacon lanac je sada potpuno odvojen od Ethereum mreže, a naredni korak u procesu tranzicije je spajanje ova dva lanca. Nakon spajanja i aktiviranja Ethereum 2.0, jedna od većih promena biće i uvođenje takozvanih odlomljenih lanaca (shard chains). U pitanju je mehanizam koji omogućava da se transakcije obavljaju u paralelnim lancima, a ne u jednom uzastopnom, čime će se omogućiti da Ethereum 2.0 može da obradi 100.000 transakcija u sekundi, nasuprot sadašnjih 30. Naravno, Ethereum 2.0 će osim spajanja morati da prođe kroz još nekoliko faza promena, kako bi sve išlo kako treba, pa će do potpune funkcionalnosti možda proći nekoliko godina.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Kako vam strucno i pametno izvlače novac. A onda kad vam srozaju i bitcoin i etherum pa kad ostanete bez ičega pa budete zavisili od Bila debila i ostalih majmuna sto su svuda prste umesali samo da naprave Veliki reset.

SmartGuy

@Goran Druze, globalni reset kada se desi dolar puca i sa njim ces moci pa potpaljujes vatru, a kripto ostaje

Stefan

@Goran SmartGuy Globalni reset kad se desi, ima da se slika i onaj ko ima zlato, a kamo li dolar i kripto.. zlatnike će da zadeneš gospođi oko guše, sa dolarom će dupe da se obriše, a sa koinim ćeš jesti virtuelnu hranu i piti virtuelni šanjpanjac ili vodu (zavisi šta više voliš). Jedina prava stvar biće obradiva zemlja na kojoj su zasadjene kulture, instalirana pumpa za vodu, i nešto od domaćih životinja ako si u mogućnosti. Takvi će jedino biti prave gazde i nezavisni.