KRAJ KOPANJA NAJISPLATIVIJE KRIPTOVALUTE: Ethereum prelazi na novi protokol | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRAJ KOPANJA NAJISPLATIVIJE KRIPTOVALUTE: Ethereum prelazi na novi protokol

Ukoliko ste jedan od korisnika koji je imao velikih problema sa kupovinom grafičke karte za svoj PC, evo lepih vesti za vas. Ethereum planira da u narednih nekoliko meseci pređe na "Proof of Stake" protokol i potpuno izbaci rudarenje korišćenjem grafičkih karti.

  Izvor: SmartLife / Pexels / David McBee

Ljudi koji stoje iza Ethereum kriptovalute već nekoliko godina unazad najavljuju prelazak na novi protokol funkcionisanja koji umesto nadoknade za transakcije (Proof of Work) prelazi na novi Proof of Stake protokol. U suštini ovo znači da umesto naknade za verifikaciju transakcije i kreiranje novih blokova korišćenjem grafičkih karti tu naknadu će dobijati verifikatori.

Kako radi Proof of Stake?

Da biste bili validator i učestvovali u Proof of Stake protokolu potrebno je da imate da „uložite“ 32 ethera i postanete nezavisni validator. Mreža će zatim nasumično zadužiti validatora da kreira blok ili da potvrdi da je drugi kreirani blok ispravan. Za svoje usluge, validatori dobijaju ehter kao nagradu.

Možda će vas zanimati

Ova 32 ethera koje ste uložili vam nisu na raspolaganju, a ukoliko niste dostupni za verifikaciju kada vam je mreža zatraži, kao kaznu možete izgubiti deo svojih uloženih ethera. Slično se može desiti i ako probate da muljate sa transakcijama u želji da kreirate svoj blok koji nije potvrđen – možete izgubiti sve svoje novčiće. Ideja je da investiranjem veće količine novca u etheru vi garantujete da nećete pokušati neku prevaru, jer možete izgubiti svoju investiciju koja nikako nije mala.

 Ethereum CoinMarketCap
Ethereum CoinMarketCap
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Realno gledano, da biste napravili prevaru na Ethereum mreži bilo bi vam potrebno da imate 51% svih ethera na mreži, što je skoro 1 milijarda dolara.

Prednosti u odnosu na Proof of Work

Proof of Stake omogućava jednostavniju validaciu jer nije potrebna investicija u skup hardver poput gomile grafika ili ASIC rudare. Ovo znači i mnogo manju potrošnju struje, a samim tim i mnogo manje zagađenje, jedan od najvećih problema Ethereum mreže.

Prelazak na Proof of Stake bi mogao da smanji zagađenje koje pravi Ethereum mreža za 99,95%

Ulazak u Proof of Stake nod je moguć i preko pool-ova (udruženja), pa nije potrebno da imate minimum 32 ethera da biste učestvovali u mreži. Naravno, kao i sa majning pool-ovima, deo nagrade ide pool-u, a ostatak se deli ravnopravno među učesnicima shodno njihovim investicijama. Novi protokol će takođe omogućiti brže i bezbednije transakcije, a Ethereum 2.0 bi trebao da omogući 100.000 transakcija po sekundi, naspram oko 30 koliko podržava trenutni Ethereum 1.0 i 4,6 koliko podržava Bitcoin mreža.

Loše strane

Manje i nove kriptovalute, kao što je Cardano već koriste Proof of Stake protokol, ali je jedini sistem koji se dosad pokazao održivim – Proof of Work. Postoji mnogo nepoznanica koje će isplivati na površinu kada se desi ovako velika promena, jer je Ethereum druga kriptovaluta po vrednosti na svetu, što znači da je veliki broj korisnika uključen.

Sam proces migracije na Proof of Stake nikako nije jednostavan i očekuje se da i tu nastanu problemi, pa ni malo ne čudi što je razvojni tim već nekoliko puta odlagao prelazak i što se on planira u fazama, a ne odjednom.

 Rudari
Rudari
Izvor: SmartLife / Unsplash / Pedro Henrique Santos

A šta će raditi rudari?

Ako pitate Ethereum Fondaciju koja je zadužena za održavanje Ethereum mreže, očekuje se da će Ethereum 2.0 zaživeti u narednih nekoliko meseci. To znači da će se na tržištu naći ogromna količina polovnih grafičkih karti, ali i da će oni koji ne budu želeli da prodaju će se verovatno preusmeriti na neku drugu kriptovaluta kao što je Ethereum Classic, Grin, ZCash, Monero…

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srdjan

Kao i sve digitalno, ne kontam kripto valute koje nemaju pokrice (zlato). Kripto valute ce kad tad moci da se hakuju i da se uzme koliko se hoce stoga ne vidim zasto je svijet poludio za necim sto ne postoji. Nadam se da ce to da iskljuce ili da smanje cijene valuta jer nema buducnosti sa tim. Kako zaradjivati nesto sto nema pokrice. i sto je najvaznije kripto valute moze kopati onaj ko ima novac. Siromasi ce uvijek biti samo siromasi.

Zlatan

@Srdjan Druže, da si ti meni živ i zdrav, ni novac već dvadeset godina nema pokriće u zlatu, tako da ti ekonomija dve decenije više ne počiva na tom sistemu...

Gaja

@Srdjan Sve si rekao u prvoj rečenici, ne kontaš...