NE KUPUJTE GRAFIKE KOJE SU RUDARILE! Da li su proizvođači u pravu, ili samo žele dodatnu zaradu?  | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE KUPUJTE GRAFIKE KOJE SU RUDARILE! Da li su proizvođači u pravu, ili samo žele dodatnu zaradu? 

Nedavno je Palit, kompanija koja proizvodi grafičke karte sa NVIDIA GPU-ovima izjavila da je kupovina korišćene grafike lutrija, jer se sa svakom godinom rada izgubi 10% performansi. Međutim, da li tu zaista ima istine?

  Izvor: SmartLife / NVIDIA

Kada kompanija koja pravi i prodaje grafičke karte kaže da ne treba da kupujete polovan, već nov hardver, iz bilo kog razloga, svako će podignuti obrvu. Proizvođačima je uvek u interesu da vam prodaju nov hardver, i tako dodatno napune svoje džepove vašim novcem, ipak svi ti Ferrari i Lamborghini automobili imaju veliku potrošnju, treba platiti benzin...

Sa svakom godinom 10% manje performansi

Najnovija izjava predstavnika kompanije Palit Microsystems kaže da nije baš tako. Prema njima svaka grafička karta koja rudari na godišnjem nivou izgubi 10% svojih performansi, pa biste trebali da se pazite kada kupujete polovan hardver, posebno grafike. Naravno da je ovakav scenario povoljniji za njih, jer na svakoj novoj grafici oni imaju zaradu, dok na polovnoj ne zarađuju ništa, već čak gube potencijalnog kupca.

Možda će vas zanimati

Ovakva izjava usledila je nedugo nakon novih regulativa koje je uvela Kina i selidbe velike količine rudara van granica ove zemlje, te prodaji ogromne količine grafičkih karti i opreme za rudarenje. Pre nekoliko godina kada je tržište kriptovaluta udarilo u pod i kada su cene drastično pale, grafičke karte su mogle da se kupe po bagatelnim cenama, pa se taj period u narodu naziva i zlatno doba gejminga.

U suštini za manje od 100e ste pre tri i po godine mogli da pazarite Radeon RX580, odnosno NVDIA GTX 1070 za manje od 150e. Većina korisnika je konačno našla korist od matičnih ploča sa dva GPU slota, praveći Crossfire, odnosno SLI konfiguracije, sa dve grafike, jer je bilo isplativije kupiti dve polovne, nego jednu novu grafiku.

Pored kineskih regulativa, i prelazak na Ethereum 2.0 mogao bi da bude preloman trenutak za većinu kriptorudara da izađu iz biznisa i rasprodaju svoje rigove, čemu se svi gejmeri na ovom svetu potajno nadaju.

Možda će vas zanimati

Pinokio

Međutim, izjava kompanije Palit nije potkrepljena nekim dokazima, već samo tvrdnja, koju je čuveni YouTube kanal Linus Tech Tips rešio da testira. Sa nekoliko grafičkih karti koje su rudarile 4 godine, godinu i po i oko godinu dana, testovi su pokazali da degradacije performansi ne postoje.

Bez obzira na to koliko su rudarile, ukoliko su ispravne, performanse ostaju na istom nivou kao da ste ih juče doneli iz prodavnice.

Ne kupujte polovne grafičke karte
Izvor: YouTube / Linus Tech Tips

Jedina stvar koja bi potencijalno mogla da bude uzrok slabijih performansi je činjenica da nove grafike koriste Boost taktove, koji su viši od nominalnih, da bi, kada je to potrebno obezbedile bolje performanse. Sa vremenom bi degradacija GPU-a, memorije ili neke druge komponente poput hlađenja mogla da utiče na Boost takt. Međutim testovi su pokazali da je i ovo potpuno nebitno, jer su grafike radile identično kao nove.

Hlađenje

Još jedan faktor koji se često pominje kao krucijalan su performanse hladnjaka, odnosno ventilatora. Naime, godine rada bez prestanka i nagomilavanje prašine unutar hladnjaka i na perajima ventilatora ume da utiče na performanse bilo koje grafičke karte. S druge strane, svaki kripto rudar koji drži do sebe želi da njegov rig radi što duže, pa se i ceo taj sistem održava i redovno čisti, baš da ne bi dolazilo do pregrevanja ili otkaza neke od komponenata. Pored toga, zbog zagrevanja i specifičnog rada, većina korisnika se trudi da rigove smesti u serverske sale ili prostorije sa dobrom ventilacijom i bez prašine, kako ne bi morali da čiste svaku grafiku na mesec dana.

Možda će vas zanimati

Naravno, treba imati na umu da elektronika vremenom može otkazati, i da ima mnogo uzroka za tako nešto. Termalno širenje i skupljanje zimi pravi ozbiljne probleme putarima sa asfaltom, a zamislite šta se dešava sa osetljivim električnim komponentama koje se u toku dana više puta dovode do usijanja i onda hlade. Konekcije zalemljenih komponenata mogu da oslabe, čime se ili povećava otpor, ili uzrokuje direktan kvar.

 Noctua NH-P1 hladnjak
Noctua NH-P1 hladnjak
Izvor: SmartLife / Noctua

Elektroni

Naravno, postoji i još mnogo potencijalnih problema koji mogu prouzrokovati kvar, poput “curenja” i “nagomilavanja” elektrona, ali su oni retki i nikada nije dokazano da će se oni neizbežno desiti sa određenim komponentama. Doduše, ne sa svim. Ako imate SSD, ovo je pravi primer u kojem dolazi do nagomilavanja elektrona u ćelijama nakon njihovog stalnog korišćenja, što dovodi do smanjena napona, i vremenom do propadanja ćelija i samog SSD-a. Proizvođači to znaju, pa se sada životni vek SSD-a deklariše prema broju prosečnih upisa i čitanja iz ćelije, jer je degradacija očekivana.

Srećom, grafičke karte još uvek ne koriste SSD kao aktivnu komponentu, pa je prilično fer reći da su polovne grafičke karte mnogo isplativije nego polovan SSD.

 SSD-ovi
SSD-ovi
Izvor: SmartLife / Unsplash / Marc Pezin

Cena je ključni faktor

Naravno, i cena po kojoj kupujete polovne komponente treba da bude odlučujući faktor prilikom kupovine, pa se u kupovinu polovnog hardvera treba upustiti kada cene budu dovoljno niske. Kada kupujete novu grafiku, niko vam neće reći da je ona rudarila dve ili tri godine, već će reći da je bila u desktopu kod babe, koja je uglavnom igrala pasijans vikendom. Uz kompresor za vazduh i najprljavija grafika koja je rudarila tri godine može izgledati kao da je kupljena juče.

Zbog toga polovne komponente treba da kupujete onda kada su cene dovoljno isplative da u njih uračunate i rizik od potencijalnog otkaza. Ukoliko grafiku dobijate upola cene, to je sasvim u redu, ali ukoliko planirate da uštedite 5 do 10%, topla preporuka je da odete u prodavnicu i pazarite novu komponentu, jer rizik definitivno nije vredan toga, i ovakve kupovine se mogu pokazati znatno skuplje nego one iz prodavnice.

U toku pandemije tržište igara je procvetalo, jer je većina ljudi bila zatvorena, što je idealna situacija za igranje na računaru ili konzolama. S druge strane nestašica hardvera i porast cena kriptovaluta su cene komponenata, posebno grafika poslale u nebo, kreirajući veliku potrebu za grafikama kod većine onih koji vole da se igraju na PC-ju. Znaci slabljenja tržišta kriptovaluta su dobro dočekani od gejmera koji su željni za promenom grafike već godinama unazad i koji odbrojavaju dane dok se povoljne grafike ne pojave na KupujemProdajem.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja sam ja

Dzaba sve, nece se cene smiriti do 2023

Najnovije

Uređaji

Testovi