USKORO ĆETE ZAISTA MOĆI DA KUPITE NOVE GRAFIKE I PROCESORE: Tržište će se stabilizovati u drugoj polovini godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKORO ĆETE ZAISTA MOĆI DA KUPITE NOVE GRAFIKE I PROCESORE: Tržište će se stabilizovati u drugoj polovini godine

CEO kompanije AMD Lusa Su je u intervjuu za Bloomberg izjavila da je nestašica čipova pogodila mnoge industrije i da stvari nisu toliko crne. Ovo je samo periodični disbalans između ponude i potražnje koji će se uskoro stabilizovati.

  Izvor: SmartLife / AMD

Prema očekivanjima kompanije AMD, trenutna situacija sa kašnjenjem u snabdevanju čipova će da se uskoro stabilizuje. Ovo znači i da ćete u prodavnicama konačno moći i da kupite grafike i procesore, a ne samo da se raspitujete kada će stići.

Slučajno se poklapa sa B2 revizijom Ryzen 5000 procesora...

Ne sumnjamo da je direktorka AMD-a blago pristrasna kada govori o stabilizaciji tržišta taman na vreme kada AMD treba da predstavi B2 reviziju Ryzen 5000 serije procesora. Međutim, nemojte da očekujete nove funkcionalnosti i bolje performanse u odnosu na već postojeće modele. Revizije procesora omogućavaju proizvođačima da poprave uočene nedostatke kod prethodnih verzija, optimizaciju proizvodnje, pa i zamenu pojedinih komponenata.

Možda će vas zanimati

Pored revizije procesora, AMD se sprema da predstavi dva nova GPU-a bazirana na RDNA 2 arhitekturi, kako bi se popunila postava RX 6600 grafičkih karti. Kada su grafike u pitanju, za razliku od procesora, ovde možemo očekivati unapređenja, pre svega implementaciju alternative NVIDIA DLSS tehnologiji, koju AMD zove FidelityFX Super Resolution.

Magija u grafikama

DLSS ili FidelityFX Super Resolution su tehnologije koje omogućavaju trik koji vam daje bolje performanse u igrama iscrtavajući slike u nižoj rezoluciji, a onda se, korišćenjem AI i umetanjem frejmova podiže rezolucija i omogućava znatno veći broj slika/frejmova u sekundi (fps), jer grafička karta efektivno obrađuje igru u nižoj rezoluciji. Iako ovo na papiru ne deluje baš sjajno, NVIDIA je DLSS tehnologiju ozbiljno unapredila, do te mere da su razlike primetne tek kada se ozbiljno zagledate. Stoga ne sumnjamo da će i AMD-ova alternativa biti bar jednako dobra, kako bi mogla da bude konkurentna.

Možda će vas zanimati

Još jedan od potencijalnih razloga zbog kojih bismo mogli da vidimo B2 reviziju Ryzen 5000 procesora je pokušaj AMD-a da sredi potencijalne probleme kao što su čuvena Spectre ranjivost i nadalje značajno podigne bezbednost podataka na viši nivo.

Nove revizije procesora su uvek dobrodošle, pa krajnji kupci neće imati nikakve praktične koristi ni nedostatke od revizije procesora koju kupe, tako da je mnogo bitnija stvar da se lanac nabavke vraća u pređašnje stanje, a proizvodnja poluprovodnika i čipova polako stiže željene ciljeve.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA