NAKON GRAFIČKIH KARTI BIĆE NESTAŠICA SSD I HARD DISKOVA: Naravno, krive su kriptovalute, a ko bi drugi?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAKON GRAFIČKIH KARTI BIĆE NESTAŠICA SSD I HARD DISKOVA: Naravno, krive su kriptovalute, a ko bi drugi?!

Nova kriptovaluta ne mora da se rudari, a uštedeće potrošnju električne energije.

  Izvor: YouTube / Printscreen/ Van Svenson

Nestašica računarskih komponenti je ogromna, ista je pogotovo primetna kod grafičkih karti.

Razlog za to može se naći u potražnji, pored gejmera, svi oni koji se bave rudarenjem kriptovaluta žele nove grafičke karte.

Možda će vas zanimati:

Sada bi kriptovalute mogle da stvore novu nestašicu kod računarskih komponenti, da budemo precizniji samo jedna nova kriptovaluta. U pitanju je Chia koja je napravljena da bude "eco-friendly", te umesto da se koristi moć grafičkih karti, ona će koristiti energiju SSD ili hard diskova!

Ukoliko bi Chia postala uspešna kriptovaluta koja ima za cilj da zaštiti okolinu, hard diskovi i SSD-ovi bi postali nova tražena roba kod majnera. Upravo tako nešto se već dešava u Aziji, gde postoje priče o "paničnoj kupovini" istih, ističu tamošnji mediji. U Hong Kongu se povećala prodaja hard diskova kapaciteta od 4 terabajta, pa do 8TB, a u pitanju je toliki rast da bi cena istih mogla da se poveća sa 25 na 75 dolara.

Svi ovi navodi ne pomažu trenutnoj nezavidnoj situaciji koja je nastala usled pandemije koronavirusa, a poslednji izveštaji o nedostatku ključnih komponenti mogu značajno da poguraju veće cene SSD-a. Kako prenosi Tom’s Hardware, jedan od velikih proizvođača ovih hard diskova je već prodao ogroman broj SSD-ova, ali iz te kompanije su naveli da će implementirati restrikcije koje će sprečiti majnere da uzimaju modele namenjene potrošačima.

Kineska kompanija Jiahe Jinwei će iz tih razloga napraviti posebne SSD-ove samo za kriptovalute, kao što već postoje posebne grafičke karte za rudarenje digitalnih novčića. Chia valutu je napravio tvorac BitTorrent-a, Bram Kohen, a ona radi na "osnovu dokaza o prostoru i vremenu, dokaz o prostoru koji se odnosi na kapacitet skladišta, uz dodatak vremena kao dodatnog faktora".

Kako objašnja FAQ stranica te kriptovalute (najčešće postavljena pitanja i odgovori): "Dokaz o prostoru (Proof of Space/ POS) je kriptografska tehnika gde korisnici pokazuju da neiskorišćen prostor na hard disku dodeljuju za skladišni prostor. Da bi se koristila kao metoda konsenzusa, POS mora da bude povezan sa POT (Proof of Time). POT osigurava da imaju doslednost između njih i povećava ukupnu sigurnost blockchain-a"

Chia neće koristiti mnogo električne energije za rudarenje, zbog čega će moći da se "uzgaja" (Farming) na parcelama umesto da se rudari. "Uzgajanje je i dalje decentralizovano jer svako ko je instalirao naš softver i ima placeve može osvojiti sledeći block. Ona se oslanja na prazan prostor na hard disku, svako ko ima mobilni telefon, laptop ili korporativnu mrežu ima tendeciju da ima prostor koji se trenutno ne koristi. Za razliku od majnovanja, jednom kada ste gotovi sa uzgajanjem na vašoj memoriji, možete istu da iskoristite da sačuvate na primer vaše porodične slike" - istakao je tvorac ove kriptovalute koja tek treba da izađe.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA