STRMOGLAVO PADAJU CENE, ALI PAZITE ŠTA KUPUJETE: Rudari kriptovaluta počeli da prodaju svoje grafičke karte | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRMOGLAVO PADAJU CENE, ALI PAZITE ŠTA KUPUJETE: Rudari kriptovaluta počeli da prodaju svoje grafičke karte

Pojavljuje se sve više oglasa na kojima rudari kriptovaluta prodaju svoje grafičke karte po znatno nižoj ceni!

  Izvor: SmartLife / NVIDIA

Nakon odluke Kine, cene popularnih grafičkih karti su značajno opale u toj zemlji, ali i u pojedinim delovima sveta (nažalost ne u Srbiji).

Sada stiže informacija iz Kine da su tamošnji rudari kriptovaluta počeli da prodaju grafičke karte po znatno nižoj ceni.

Možda će vas zanimati:

Kako prenosi PC Gamer, mogu se naći oglasi za sve najnovije i premijum grafičke karte kompanija nVidia i AMD, te tako se može nabaviti RTX 30XX ili RX 6000 serija grafičkih karti, ali i mnogo drugih starijih GPU-a. Isti izvor navodi da je cena značajno opala, te da sada jedan polovan RTX 3070 košta nešto više od 400 dolara, što je niža cena u odnosu na pre samo nekoliko nedelja.

Model RTX 3060 Ti košta na tim oglasima oko 310 dolara, dok se cena RTX 3060 modela srozala na 244 dolara. Kao i uvek kada su u pitanju ovakve stvari, postoji par začkoljica. Prva je ta da se ove grafičke karte prodaju na veliko, što sugeriše da prodavci žele da prodaju iste drugim rudarima kriptovaluta. Druga bitna stvar koju treba da znate je ta da iako su ove grafičke karte namenje za gejming, iste ne bi trebalo kupiti!

Činjenica je da je taj GPU upotrebljen za rudarenje kriptovaluta, što znači da su korišćene 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, na visokim temperaturama. Ukoliko želite gejming računar, u širokom luku izbegavajte GPU čija je primarna delatnost bila rudarenje kriptovaluta u punom gasu!

Podatak da se ove grafičke karte prodaju po znatnoj nižoj ceni može ukazivati i na veći pad profitabilnosti ili održivosti kriptovaluta, bar kada je u pitanju Kina. Upravo ta zemlja ima najveći broj kriptorudara! Iako većina znakova o potencijalnom padu cena dolazi iz Kine, kao što je tvrdnja kompanije ASRock (prave računarske komponente) da se potražnja smanjila, i u ostatku sveta se da primetiti da se situacija makar malo popravila.

Naime, cene grafičkih karti u Nemačkoj su isto pale, dok se njihova dostupnost povećala, uz to će trgovci preuzeti više koraka da te grafičke karte ne završe u rukama pretprodavaca koji ih potom prodaju po znatno većoj ceni. Već smo pisali da će nVidia povećati proizvodnjuRTX 3060 modela, dok je prosečna cena Ampere/RDNA 2 grafičkih karti pala za 8% u odnosu na maj, dok je cena RTX 2000 serije za 14% manja, prenosi TechSpot.

Ipak, jedan nagli skok kriptovaluta, pre svih Bitcoin-a, bi mogao da produži agoniju svih onih koji su planirali da u ovoj godini obnove svoje mašine ili prosto da kupe novi računar. Svakako, ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo kako će se stvari odvijati u narednom periodu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA