NASTAVLJAJU SA RESTRIKCIJAMA: Banke da prestanu da podržavaju kriptovalute | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASTAVLJAJU SA RESTRIKCIJAMA: Banke da prestanu da podržavaju kriptovalute

Nakon zabrane korišćenja kriptovaluta kao sredstvo plaćanja unutar zemlje koje je Kina uvela polovinom maja, vlada je obavestila banke i platforme za plaćanje da prestanu sa podrškom za kriptovalute.

 Kriptovalute kao kovanice.jpeg Izvor: SmartLife / Pexels / Rodnae Productions

Pre nekoliko dana kineska vlada je naredila prestanak svih farmi za rudarenje kriptovaluta u Sičuan provinciji, što je za direktnu posledicu imalo pad vrednosti Bitcoin kriptovalute za 10%. Vrednost ste stabilizovala u narednih nekoliko dana, ali je jasno da ovakve uredbe Kine itekako utiču na budućnost kriptovaluta.

Možda će vas zanimati

Preporuka

Juče je Kineska Narodna banka izjavila da je pozvala većinu velikih banaka i platformi za plaćanje kako bi ih obavestila da prestanu da podržavaju kriptovalute. Prema zvaničnoj izjavi banke, trgovina virtuelnim valutama urušava normalan ekonomski i finansijski poredak, stvarajući rizik ilegalnih i kriminalnih aktivnosti, kao što je ilegalan prenos novca preko granice i pranje novca.

Treća najveća banka u Kini – Poljoprivredna banka Kine je izdala izjava u kojoj se navodi da će sprovesti mere po preporuci Narodne banke i proveravati svoje klijente, da bi se utvrdilo da li neko od njih koristi kriptovalute u svom poslovanju. Slično su izjavile i druge velike banke, dok je najveća kineska mobilna i online platforma Alipay izjavila da će uspostaviti sistem nadgledanja kako bi se detektovale ilegalne transakcije sa kriptovalutama. 

Sa druge strane, Kina je najavila da iako ne smatra kriptovalute budućnošću novca, blockchain ipak vidi kao korisnu tehnologiju i najavljuje ubrzani razvoj, kako bi postali globalni lideri u narednih nekoliko godina.

 Slomljeno srce sa Bitcoin novčićem
Slomljeno srce
Izvor: SmartLife / Unsplash / Kelly Sikkema, SmartLife / Bitcoin.org

Sičuan provincija u kojoj su kineske vlasti u potpunosti zabranile rudarenje kriptovaluta bila je odgovorna za najveći deo generisanja Bitcoin novčića prošle godine, dok je 65% svih globalno iskopanih Bitcoin novčića dolazilo upravo iz Kine.

Celokupna situacija u Kini uzrokovala je probleme pre svega za velike kripto-rudare koji traže nove lokacije za nastavak svog rada, a Teksas je jedna od mogućih destinacija, zbog povoljne političke klime i jeftine struje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA