KINA UBRZAVA RAZVOJ BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJE: Do 2025. godine lideri u svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KINA UBRZAVA RAZVOJ BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJE: Do 2025. godine lideri u svetu

U ratu sa kriptovalutama, u ljubavi sa blockchain tehnologijom!

Kineska vlada želi da uz pomoć uspostavljanja "naprednog industrijskog sistema blockchain-a", uključi tu tehnologiju u svoje ekonomske i razvojne planove.

Oni planiraju da uspostave industrijske standarde, poreske podsticaje i zaštitu intelektualne svojine kako bi podržali blockchain industriju.

Možda će vas zanimati:

Njihov cilj je da postanu svetski lideri u tome do 2025. godine, otkrivaju dokumenti objavljeni od strane Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT) i kineske Uprave za sajber prostor (CAS), dve agencije zadužene za najveću svetsku internet industriju. Dokumenti napominju i planove da se poboljša globalna kooperacija za inicijativu "Pojas i put".

Nedavna uputstva potvrđuju dugogodišnju posvećenost kreatora politike blockchain tehnologiji kao ključnoj strateškoj tehnologiji" - rekao je Metju Graham, CEO Sino Global Capital. Isti taj dokument naglašava da je nephodno da se neguju državni prvaci koji se mogu takmičiti na globalnom nivou, ali i važnost blockchain-a za ekonomiju, za upravljanjem lancima snabdevanja, praćenjem i deljenjem podataka, za upotrebu u javnim uslugama koje izdaju identifikaciona dokumenata, za registraciju imovine, obrazovanje i upravljanje podacima o zdravstvenoj zaštiti.

Iako je Kina podržala razvoj blockchain tehnologije u određenim domenima neko vreme, industrija je zabeležila mali napredak posle naleta aktivnosti nakon što je predsednik Si Đinping odobrio tu tehnologiju krajem 2019. godine. Širom sveta, blockchain industrija se bori sa usporenom komercijalizacijom, pošto se ispostavilo da praćenje i dokaz o vlasništvu autorskih prava "nije toliko profitabilno kao što se to očekivalo", kaže Gao Čengši, ekspert za kriptografiju i jedan od osnivača Shanghai Hashvalue Information Technology. On napominje da je ta industrija još uvek u svojoj ranoj fazi.

Preporučujemo:

I pored toga, industrija će se razviti znatno brže u Kini nego bilo gde u svetu. Tržišno istraživanje kompanije IDC (International Data Corporation) procenjuje da će se industrija u Kini povećati za 54,6% godišnje i da će njena vrednost dostići 2,5 milijardi dolara do 2025. godine, što je za 48% više od globalnog proseka. 

Sve ovo ne znači da će uspeh doći preko noći: „Smernice često dolaze od vodećih kreatora politike kako bi se ubrzala tehnologija na nacionalnom nivou, a zatim je prepušteno opštinskim vlastima da to primene" - rekao je Graham. "Kina je postavila standard podešavanja za blockchain. Na primer, prošle godine je centralna banka izdala knjigu o pravilima, a lokalne vlasti rade na istim regionalnim standardima. Ali moram da napomenem da posao mora da se poboljša!" - istakao je Čengši, a prenosi South Morning China Post.

Iako Peking ima komplikovan odnos sa kriptovalutama, priroda blockchain tehnologije je idealna i za mnoge druge stvari, kao na primer praćenje dokumenatacije i praćenje vlasništva nad digitalnom robom, što je značajno potpomoglo popularnosti non-fungible-tokena (nezamenljivih), to jest NFT-a.

Peking je još 2013. godine zabranio razmenjivanje kriptovaluta, a nebrojano puta su suzbijali takvu praksu. Poslednjih meseci su se osvrnuli i na rudarenje kriptovaluta, pre svega Bitcoin-a. U poslednjim dokumentima MIIT i CAS, nisu spominjane kriptovalute, u njima je izričito stajala upotreba blockchain tehnologije i upotreba bez tokena.

"Podrška za blockchain tehnologiju ne znači da postoji i podrška za upotrebu iste radi kriptovaluta" - zaključio je Graham.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA