HAKERI SE NAMERAČILI NA BITCOIN: Ruski sajber kriminalci organizuju tajna takmičenja za krađu kriptovaluta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HAKERI SE NAMERAČILI NA BITCOIN: Ruski sajber kriminalci organizuju tajna takmičenja za krađu kriptovaluta

Nagrada ide i do 100.000 dolara!

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Clint Patterson

U prošlosti smo mogli da vidimo brojne primere kako su pojedini vlasnici kriptovaluta ostali bez istih zbog potpune nemarnosti.

Približno tri do četiri miliona Bitcoin novčića je zauvek nestalo, u taj broj ne spada koliko je istih ukradeno.

Možda će vas zanimati:

Prilikom hakovanja kompanije Mt. Gox ukradeno je više od 850.000 Bitcoin-a, a zna se da je ukradeno 2016. godine i oko 120.000 BTC sa menjačnice kriptovaluta Bitfinex. To ukupno dođe 970.000 BTC, dok nije poznata ukupna ukradena suma. Uzmite u obzir da je pre svega nekoliko nedelja Bitcoin vredeo više od 60.000, dok je njegova trenutna vrednost manja od 40.000, što znači da je ogroman novac u igri.

Kako tvrdi sigurnosna kompanija Intel 471, ruski tajni "underground" forumi su organizovali takmičenje čiji je nagradni fond 100.000 dolara, u kom se traže načini za napadanje tehnologije koja se tiče kriptovaluta. Ovo takmičenje koje može da se nazove i konkurs je zahtevalo da metode pokriju sve, od krađe digitalnih privatnih ključeva, krađe digitalnih novčanika na kojima se drže kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum, do podnošenja "neobičnog" softvera za rudarenje kriptovaluta, kao i drugih predloga koji se tiču pametnih ugovora (skup prava i obaveza izraženih u digitalnoj formi, sa definisanim pravilima u okviru kojih ugovorne strane ispunjavaju ugovorene obaveze) i NFT-a.

To takmičenje je počelo 20. aprila, dok su svi predlozi bili prihvaćeni u narednih 30 dana, da bi administratori tog foruma povećali nagradni fond za još 15.000 dolara, prenosi Zdnet. Pojedini radovi, to jest prijave, su objavljene na tim forumima kako bi ih drugi korisnici ocenili, a na njima se moglo videti kako se manipuliše sa API (programski interfejs aplikacije) koje koriste platforme za kriptovalute, kao i fišing internet stranice koje prikupljaju ključeve, seed phrases (lista reči koja može da se upotrebi kako bi se pristupilo novčaniku kriptovaluta) i mnogo toga drugog.

Možda će vas zanimati:

Ovakva takmičenja sa foruma nisu novina, u prošlosti su postojali slični forumi koji su tražili softverske ranjivosti ATM bankomata ili POS (point-of-sale) eksploatacija. Ipak, takmičenje koje se fokusira na kriptovalute pokazuje kako virtuelne valute mogu da budu unosne.

Brejdon Fuler (inženjer koji je radio na Bitcoin protokolu) je krio dve godine ranjivost Bitcoin Core programa preko kog se mogao razbiti glavni BTC blockchain, uključujući i druge Bcoin, Btcd i slične blockchain-ove. Bitcoin Core je programiran da odluči koji blockchain sadrži validne transakcije. Ta ranjivost je ispravljena pre nego što su drugi istraživači spoznali da postoji problem i isti obelodanili javnosti.

Početkom februara ove godine mnoge tehnološke kompanije su imale sigurnosne propuste (Microsoft Exchange Server zero-days, iza tog napada stoji hakerska grupa iz Severne Koreje - Lazarus), isti je omogućio da se preko botneta instalira softver za rudarenje kriptovaluta na kompromitovanim računarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA