I DALJE TVRDI DA JE TVORAC KRIPTOVALUTA: Hakeri mu ukrali Bitcoin novčiće u vrednosti od 3,5 miliona funti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I DALJE TVRDI DA JE TVORAC KRIPTOVALUTA: Hakeri mu ukrali Bitcoin novčiće u vrednosti od 3,5 miliona funti!

Sada preti tužbom, nameračio se na programere poznatih kriptovaluta.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ CoinGeek, YouTube/ Printscreen/ Valuetainment

Kontroverzni kompjuterski naučnik koji je još pre pet godina tvrdio da je osnivač Bitcoin-a, sada je podneo niz tužbi protiv ljudi koji stoje iza najmanje četiri kritpovalute.

Australijanac Kreg Rajt tvrdi da je on Satoši Nakamoto, tvorac kriptovalute Bitcoin koja je nastala pre 12 godina.

Možda će vas zanimati:

Sada su njegovi advokati poslali tužbe četiri razvojnim timovima popularnih kriptovalutaBitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Cash ABC (BCHA) i Bitcoin Satoshi Vision (BSV). Prvi put je izneo tvrdnje 2016. da je on napravio Bitcoin, a tada je dostavio svoj elektronski potpis kao dokaz.

Uprkos svim podsmesima i osudama, ovaj 51-godišnjak i dalje je tvrdio tokom prošlih pet godina da će dostaviti "izvanredan dokaz, izvanredne tvrdnje". U tom periodu je pretio u brojnim okolnostima, ponajviše da će podneti tužbe protiv svih onih koji su tvrdili da on nije Satoši Nakamoto

U 2019. godini je podneo niz tužbi za klevete protiv nekoliko velikih imena u svetu kriptovaluta, među njima je osnivač Ethereum kriptovaluta, Vitalik Buterin, preduzetnik Rodžer Ver i voditelj podkasta Piter MekKormak. Poslednje tužbe su usmerene ka programerima kriptovaluta.

Pismo advokatske kancelarije Ontier, koja zastupa Rajta, tvrdi da je njegov računar hakovan od strane "nepoznate osobe" u februaru 2020. godine, te da su dva enkriptovana ključa sa "značajnom količinom"Bitcoin-a ukradeni. Oni kažu da su ti ključevi vlasništvo kompanije Tulip Trading (TTL) čija je baza na Sejšelima, a čiji je vlasnik Kreg Rajt. Ističu da je njihova vrednost 3,5 milijardi funti.

„U skladu sa svojim fiducijarnim dužnostima svaki programer je dužan da omogući pristup i kontrolu TTL-u adresama BTC-a, koje poseduje, ali ne može da pristupi ili kontroliše zbog hakovanja/krađe, kao i da je potrebno da se preduzmu svi koraci kako bi se osigurali da TTL ima pristup i kontrolu BTC-a u adresama“ - stoji u pismu te advokatske kancelarije upućene programerima.

Stifen Palej, partner advokatske firme Anderson Kill, kaže za CoinDesk da je ova "tužba osuđena na propast".

"On ništa neće da uradi povodom tog pitanja, po mom mišljenju to nije verodostojno. Samo će naterati ljude da plate pravne troškove, koje će Rajt morati da pokrije. Sa sigurnošću mogu da kažem da bilo koja presuda u tom slučaju ne bi bila izvršna u SAD. Sumnjam da bi ona uspela i u Engleskoj" - ističe Palej.

Ferguson iz advokatske firme Ontier kaže da su se za takav potez opredelili kako bi ispitali prirodu i obim pravne odgovornosti kod programera.  "Kao žrtva krađe velike razmere, Tulip Trading traži povraćaj svoje imovine i kontrolu njene digitalne svojine od onih koji su u stanju da isprave gubitak. Činjenica da je ključ ukraden ne zaustavlja programere da razviju kod koji će omogućiti pravom vlasniku da povrati kontrolu svojih Bitcoin-a" - ističe Ferguson koji kaže da ukoliko sud odluči u korist te kompanije da će to postati presedan za sve one koji su izgubili pristup ili čije su kriptovalute ukradene.

Kreg Rajt Bitcoin
Izvor: BBC

Da li vi verujete da je Kreg Rajt u stvari Satoši Nakamoto?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA