NAJPOZNATIJI HAKERI NA SVETU: Neke veoma dobro poznajete, a njihove životne priče će vas oduševiti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJPOZNATIJI HAKERI NA SVETU: Neke veoma dobro poznajete, a njihove životne priče će vas oduševiti!

Šta su uradili i gde se sada nalaze najpoznatiji hakeri na svetu?

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Chris Yang

Kako živimo u digitalnom dobu sve učestaliji su hakerski napadi, te tako možete sve više videti uglavnom negativne primere.

Iako se trudimo da vam stavimo do znanja kako da sačuvate svoje podatke, uređaje, osetljive informacije i ostale važne stvari, nekada se prosto dogode sigurnosni propusti gde korisnik ne može mnogo toga da uradi povodom takve situacije.

Možda će vas zanimati:

Najbolji slučaj za tako nešto je curenje podataka kompanije Facebook, čak i korisnici koji su izbrisali naloge pre ovog curenja, mogu da nađu svoje podatke na internetu. Nebrojano puta smo pisali o zaštiti podataka, propustima, spornim aplikacijama i mnogo sličnih tema, a ovom prilikom ćemo se osvrnuti na neke od najpoznatijih hakera na svetu!

Odmah treba jasno staviti do znanja da nisu svi hakeri loši, postoje ljudi koji to rade radi zabave, ali hakovanje može biti zaista profitabilan "posao". Jedan takav primer je testiranje nečijeg sigurnosnog sistema, te tehnološki giganti nagrađuju sve one koji otkriju  sigurnosne propuste tih kompanija. Ipak, učestaliji su oni koji žele da na maliciozan način zarade, zbog čega je važno da vodite računa.

Mi vam u nastavku predstavljamo deset "ozloglašenih hakera", neke od njih poznate, a nečije priče će vas čak i "dirnuti".

KEVIN MITNIK

Ministarstvo pravde SAD je Kevina Mitnika označilo kao "najtraženijeg kompjuterskog kriminalca u istoriji Amerike". Njegova priča je toliko "luda", da je i snimljen film po njegovom hapšenju, to ostvarenje se zove Track Down.

Šta je on uradio?
Nakon što je godinu dana proveo u zatvoru zbog hakovanja Digital Equipment Corporation's, pušten je na uslovnu slobodu, ali pod nadzorom. Pri samom kraju iste, on je pobegao i naredne dve i po godine je usledio njegov "hakerski maraton" koji je uključivao upad u nacionalni sistem odbrane, kao i krađu korporativnih tajni mnogih kompanija.

Priča o Kevinu Mitniku
Izvor: BelowAverageAsian

Gde se nalazi sada?
Mitnik je na kraju uhvaćen i osuđen na pet godina zatvora. Nakon što je odslužio kaznu, svih pet godina, on je postao savetnik i javni govornik za jednu bezbednosnu računarsku kompaniju. On sada vodi firmu Mitnick Security Consulting, prenosi MakeUseOf.

Takedown trejler
Izvor: N.B.

DŽONATON DŽEJMS   

Priča o Džonatonu Džejmsu, poznatom kao "c0mrade", ima tragičan kraj. On je još u ranom dobu počeo da se interesuje za hakovanje, uspeo je da "uđe" u sigurnosne sisteme pojedinih komercijalnih i vladinih mreža, zbog čega je kao maloletnik završio u zatvoru (iako je bio maloletno lice, odredili su mu zatvor umesto popravnog doma).

Šta je uradio?
Džejms je uspeo da hakuje NASA-inu mrežu i skinuo je dovoljno izvornih kodova (procenjuje se da je vrednost istih u to vreme bila 1,7 miliona dolara) da nauči kako Međunarodna svemirska stanica funkcioniše. NASA je bila primorana da zatvori mrežu tri nedelje kako bi istražili ovaj neovlašćeni prodor, što ih je koštalo dodatnih 41.000 dolara.

Gde se nalazi sada?
Veliki broj visokoprofilisanih kompanija su bile mete malicioznih napada 2007. godine, a Džejms je bio glavni osumljičeni, iako je on negirao da je umešan u iste. Naredne godine je izvršio samoubistvo jer je verovao da će biti osuđen za zločine koje nije počinio.

ALBERT GONZALES

Gonzales je bio vođa hakerske organizacije ShadowCrew. Pored toga što su krali i prodavali brojeve kreditnih kartica, ShadowCrew je poznat i po pravljenju lažnih pasoša, zdravstvenih osiguranja, izvoda iz matične knjige rođenih, radi krivičnih dela krađe identiteta.

Šta je uradio?
Albert Gonzales je postao poznat na internetu kada je prikupio više od 170 miliona kreditnih kartica i ATM brojeva u periodu od dve godine. On je potom hakovao bazu podataka kompanija TJX i Heartland Payment Systems i tu je ukrao sve sačuvane brojeve kreditnih kartica.

Gde se nalazi sada?
Gonzales je optužen na 20 godina zatvora (dve kazne od po 20 godina služi istovremeno), a izaći će 2025. godine.

Alberto Gonzales
Izvor: True Crime Mysteries

KEVIN PULSEN

Pulsen poznatiji kao "Dark Dante" je dobio 15 minuta slave kada je upotrebio svoje znaje o telefonskim sistemima. U jednom trenutku je hakovao radio stanicu i namestio je da je on srećni slušalac koji je dobio novi Porsche. Mediji su ga prozvali "Hanibal Lektor računarskog kriminala".

Šta je uradio?
Pulsen se našao na FBI listi najtraženijih kada je hakovao federalni sistem i ukrao informacije o prisluškivanju. Uhapšen je u supermarketu i optužen je na 51 mesec zatvora i morao je da plati račun za restituciju od 56.000 dolara.

Gde se nalazi sada?
Pulsen se promenio od kada je izašao iz zatvora 1995. godine. Počeo je da radi kao novinar i bio je jedan od urednika portala Wired. Na njegovom zvaničnom Twitter nalogu stoji da radi kao novinar za The Wall Street Journal.

Kevin Pulsen
Izvor: Tevora Talks

GERI MEKINON

Na internetu poznatiji kao "Solo", Geri je navodno koordinisao najveće "vojno hakovanje svih vremena".

Šta je uradio?
U periodu od februara 2001. do marta 2002. godine (13 meseci) Mekinon je ilegalno pristupio računarima (čak 97 računara) koji su pripadali Američkim oružanim snagama i NASA-i. On je tvrdio da je tražio informacije o suzbijanju slobodne energije, kao i zataškavanju NLO slučajeva, ali američke vlasti tvrde da je izbrisao veliki broj kritičnih podataka i da je onesposobio oko 300 kompjutera, što je rezultiralo štetu veću od 700.000 dolara.

Gde se nalazi sada?
Kako je škotskog porekla i kako je operisao na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, Mekinon je izbegao američke vlasti sve do 2005. godine kada je bio pred ekstradicijom. Nakon niza žalbi, tadašnja premijerka Britanije, Tereza Mej, je blokirala taj proces izručavanja zato što je bio "ozbiljno bolestan" i ekstradicija ne bi bila "kompatibilna sa ljudskim pravima", prenosi MakeUseOf.

Mekinon ekstradicija US
Izvor: CNN

ROBERT TAPAN MORISON

Robert Tapan Morison je svoje znanje o računarima stekao zahvaljujući ocu koji je bio naučnik u Bell Labs, pa potom i u NSA. Morison je kreator prvog poznatog računarskog crva

Šta je uradio?
On je 1988. godine napravio "Moris crva" dok je bio student Univerziteta Kornel. Taj štetan program je imao nameru da izmeri veličinu interneta, ali je imao manu, svi računari su mogli više puta da se inficiraju, a svaka infekcija bi usporila računar još više. Procenjuje se da je ovaj crv uništio više od 6.000 računara.

Gde se nalazi sada?
Već naredne godine je Moris optužen da je prekršio zakon o računarskim prevarama i zloupotrebama. Osuđen je na tri godine uslovne kazne, 400 sati društvenog rada i morao je da plati kaznu od 10.000 dolara. 2005. je osnovao startap Y Combinator, a trenutno je profesor na MIT-u (Masačusetski tehnološki institut).

Prvi internet crv
Izvor: Computerphile

LOJD BLANKENŠIP
U hakerskim krugovima poznatiji kao "The Mentor", Lojd je bio aktivan još od 70-ih godina. Bio je i član nekoliko hakerskih grupa u prošlosti, najpoznatija je Legion of Doom (LOD).

Šta je uradio?
On je napisao manifest "Mentor's Last Words" nakon što je uhapšen 1986. godine. Ovo delo se smatra za "kamen temeljac" hakerske kulture.

Gde se nalazi sada?
Tri godine kasnije Steve Jackson Games ga je zaposlio da radi na GURPS Cyberpunk (RPG igra društvena igra). Američka tajna služba je upala u njegovu kuću 1990. godine kako bi konfiskovala pravilnik za tu igru, nazvavši isti "priručnik za računarski kriminal". Trenutno je šef istraživanja i dizajna proizvoda u kompaniji McAfee.

Savest hakera
Izvor: Channel2600

DŽULIJAN ASANŽ

Još kada je imao 16 godina je počeo da hakuje pod pseudonimom "Mendax". Tokom četiri godine je pristupio mrežama raznih organizacija kao što su Pentagon, NASA, Lockheed Martin, Citibank, Univerzitet Stanford...

Šta je uradio?
Asanž je 2006. godine napravio WikiLeaks, neprofitabilnu platformu za objavljivanje informacija i poverljivih dokumenata od anonimnih izvora. Sjedinjene Američke Države su pokrenule istragu protiv Asanža 2010. godine i optužile su ga za špijunažu. WikiLeaks je objavio na stotine hiljada dokumenata o raznim temama, može se reći da je stao na žulj mnogim velikim igračima. Interpol ga je smestio na crveni spisak traženih osoba 2010. godine. 

Gde se nalazi sada?
U periodu od 2012. do 2019. godine je živeo u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ipak, 2019. godine je Ekvador ilegalno ukinuo azil posle sedam godina i oduzeo mu državljanstvo. Trenutno se nalazi u zatvoru, a sud u Velikoj Britaniji je odbio zahtev Sjedinjenih Američkih Država za izručenje Džulijana Asanža.

Džulijan Asanž
Izvor: Sky News.

GUCCIFER 2.0

Ko je Guccifer 2.0? Niko sa sigurnošću ne zna. To može biti jedna osoba ili više ljudi. Ono što se zna da je ovo ime omaž rumunskom hakeru koji je često ciljao zvaničnike američke vlade i druge tamošnje osobe koje imaju veze sa politikom.

Šta su uradili?
Tokom izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, hakovali su mrežu Demokratske nacionalne konvencije. Hiljade dokumenata se pojavilo na WikiLeaks-u i drugim stranicama. Mnogi veruju da je Guccifer 2.0 paravan za rusku obaveštajnu službu, ali u intervjuu za Vice, Guccifer 2.0 je tvrdio da je Rumun, a ne Rus.

Gde se nalazi sada?
Od kada je dao intervju, 2017. godine, nije se pojavljivao.

Giccofer 2.0
Izvor: BBC News

ANONIMUS
Možda i najpoznatiji "haker" svih vremena, a ujedno i najnebulozniji. Anonimus nije samo jedna osoba, već grupa hakera koji ne znaju za hijerarhiju i članstvo. Svako može da deluje u ime Anonimusa.

Šta su uradili?
Od njihovog nastanka 2003. godine, Anonimusi su zaslužni za napad na velike kompanije kao što su Amazon, PayPal, Sony, ali i na Sajentološku crkvu, baptističku crkvu Vestboro, delove dark web-a, kao i na napade na vlade Australije, Indije, Sirij, Amerike, itd...

Gde se nalazi sada?
Oni su i dalje aktivni, od 2011. godine su nastale još dve podgrupe, LulzSec i AntiSec.

Anonymous
Izvor: Anonymous Official

Šta vi mislite o ovim hakerima, da li smo nekog zaboravili? Napišite nam vaše utiske u komentarima!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA