KAKO IZBEĆI DELJENJE IMOVINE NAKON RAZVODA: Jednostavno - kupite kriptovalute i pravite se ludi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO IZBEĆI DELJENJE IMOVINE NAKON RAZVODA: Jednostavno - kupite kriptovalute i pravite se ludi

Neočekivano veliki broj supružnika je počeo da koristi kriptovalute kao taktiku skrivanja novca u slučaju razvoda. Umesto deljenje svega na pola, novac se krije u kriptovalutama na digitalnim novčanicima koji se teško povezuju sa svojim vlasnicima.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Kelly Sikkema, SmartLife / Bitcoin.org

U većini zemalja na svetu nakon razvoda, supružnici dele svoju imovinu na pola i idu svako svojim putem. Međutim, ako se razvodite, to najčešće znači da više niste u ljubavi, i da nerado delite svoj teško stečeni novac i imovinu sa nekim ko vas ne voli. Zbog toga supružnici često kriju svoju imovinu na ovaj ili onaj način, kako bi izbegli deljenje na ravne časti, a u digitalno doba, kriptovalute su postale jedan od načina da sklonite svoj novac.

Tajni kripto-novčanici

Advokati koji se bave razvodima sve češće dolaze u situaciju da moraju da dokazuju da suprotna strana ima tajni kripto-novčanik u kojem se nalazi velika količina novca, a sve kako bi se izbegla pravična podela imovine. U jednom slučaju suprug, koji je zaradio preko milion dolara u svom poslu sa investicijama je tvrdio da mu je ostalo samo 200.000 dolara, dok je ostatak novca bio uredno sklonjen na kripto-novčanik, koji je bio sakriven od žene i javnosti.

 Ethereum i Bitcoin kriptovalute
Ethereum i Bitcoin kriptovalute
Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Thought Catalog

Možda će vas zanimati

Ono što ne ide na ruku supružnicima koji koriste ove taktike je što istražitelji i organi reda postaju sve bolji u procesu praćenja novca i lociranja novčanika. Pored toga, firme koje se bave otkrivanjem prevara sve češće bivaju angažovane da lociraju digitalne novčanike sa sklonjenim sredstvima.

Kupovina kriptovaluta omogućava vrlo jednostavnu transformaciju sredstava i ne zahteva da izađete iz kuće. Dovoljno je da imate računar ili pametni telefon i moći ćete da kupite kriptovalute i da ih smestite u anonimni kripto novčanik, koji čak možete nositi sa sobom u vidu fleša.

Dobar plan otežava praćenje

Prema informacijama koje su izjavili predstavnici firmi koje se bave istragom prevara i ulaženjem u trag kripto novčanika, ovakve stvari se ne planiraju dovoljno dugo ili se rade u afektu, pa supružnici ne isprate do kraja sve korake potrebne da digitalni novčanik zaista ostane anoniman. Umesto toga, oni koriste usluge velikih menjačnica koje zahtevaju proveri identiteta pre otvaranja naloga, što znatno olakšava posao povezivanja lica i novčanika.

 tajni identitet
tajni identitet
Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Chris Yang

Čak iako se baš potrudite da sakrijete tragove oko toga gde vam se nalaze kriptovalute, uvek postoji bojazan da vam neko može zapleniti računar i otkriti tragove transfera novca u Bitcoin, Ether, Tether, DogeCoin ili neku petu kriptovalutu. Za one koji su išli korak dalje i zaista dobro smislili ceo proces i sakrili digitalne tragove, treba imati na umu da i offline novčanici moraju da ostave neki trag.

Možda će vas zanimati

Naime, osim digitalnih novčanika kojima pristupate preko telefona ili računara, možete kupiti hardverski enkriptovani novčanik u obliku fleša koji fizički čuvate kod sebe i na kojem su podaci zaštićeni ozbiljnom enkripcijom. Takođe, možete i fizički zapisati adresu novčanika na papir, i tako ga čuvati bez digitalnih tragova, rizikujući da ako se nešto desi papiru ostajete bez sredstava na računu.

Izbegavanje po svaku cenu

Još jedan način izbegavanja otkrivanja novčanika je otvaranje naloga na menjačnicama koje se ne nalaze u vašoj matičnoj zemlji i koje vaš sud ne može pozvati da mju dostave podatke. Binance je odličan primer velike menjačnice koja potpuno ignoriše sudske naredbe sudova širom sveta.

 Par pred razvodom
Par pred razvodom
Izvor: SMARTLife / Pexels / cottonbro

Sa napredovanjem tehnologije, napreduju i tehnike prevare i skrivanja novca, ali parelelno napreduje i digitalna forenzika, a i advokati i sudije su sve više upoznati sa digitalnim novcem, jer on postaje deo naše svakodnevnice. Ukoliko planirate ili sumnjate na razvod, a znate da vaš supružnik ima veliku sumu novca na računu, obratite pažnju na kriptovalute, jer se može desiti da novac koji je bio tu samo jednog dana nestane i digitalizuje se u oblik neke od popularnih kriptovaluta, a da vi to niste ni primetili.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA