TELEFON I JOŠ 3 KORAKA DA BISTE PREŠLI GRANICU: Tehnologija iza kriptovaluta omogući će nam da putujemo kao nekad? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TELEFON I JOŠ 3 KORAKA DA BISTE PREŠLI GRANICU: Tehnologija iza kriptovaluta omogući će nam da putujemo kao nekad?

Srpski naučnik otkrio da će privatnost korisnika biti očuvana.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ LAXAirport

Kako je pandemija koronavirusa zaustavila ceo svet, tako je otežan i međunarodni transport. 

Zbog toga se već nedeljama polemiše o kovid-pasošima, digitalnim sertifikatima, propusnicima i sličnim stvarima.

Možda će vas zanimati:

"Odluku da pravimo digitalni pasoš u kompaniji IBM doneli smo u martu prošle godine, odmah nakon pojave Covid-19, a prvi radni prototip nastao je dve nedelje nakon donošenja odluke", izjavio je, Marko Vukolić, naučnik u kompaniji IBM koji je bio angažovan na ovom projektu.

Objašnjavajući šta je zapravo IBM Digital Health Pass, on kaže da je to tehnologija zasnovana na blockchain-u (njega koriste i kriptovalute) koja čuva privatnost i omogućava korisnicima da predstave svoj zdravstveni status različitim verifikatorima čuvajući pritom njihovu privatnost.

Verifikatori mogu da budu, recimo, granična policija, avio-kompanije, teretane, mesta za zabavu, itd... "Tehnologija pohranjuje sertifikate javnog ključa izdavalaca, odnosno zdravstvenih organizacija na blockchain-u, što omogućava verifikatorima da utvrde da su zdravstvene potvrde korisnika izdali ovlašćeni izdavaoci", kaže Vukolić, a prenosi Tanjug.

Dodaje da valja imati na umu da se na blockchain-u ne čuvaju lični podaci, već da oni ostaju na uređaju vlasnika podataka.

Kada je reč o sadržaju samog dokumenta, kome on može da bude dostupan i ko i kako može da ga koristi, Vukolić kaže da korisnici, izdavaoci i verifikatori u okviru date nadležnosti ili širom različitih nadležnosti, mogu da koriste sistem. Korisnici dobijaju jedinstvene QR kodove privatno uskladištene u svom mobilnom telefonu ili u papirnoj formi, a blockchain sadrži javne kriptografske ključeve izdavalaca.

Na pitanje kako bi vakcinalni pasoši funkcionisali ukoliko bi se u svetu donela odluka o njihovom uvođenju, Vukolić kaže da bi to podrazumevalo tri koraka.

Prvi korak bi značio da zdravstvene vlasti registruju odobrene javne ključeve svojih izdavalaca zdravstvenih potvrda na blokčejnu. Odobrenim verifikatorima bi bio omogućen pristup čitanju ovih ključeva iz blockchain-a.

Drugi korak bi značio da izdavaoci izdaju digitalno potpisane zdravstvene potvrde korisnicima, a one ostaju kod korisnika u elektronskom ili papirnom obliku, u formi QR koda.

Treći korak jeste da korisnici pokazuju QR kod verifikatorima koji preuzimaju javne ključeve izdavalaca upotrebljene za potpisivanje zdravstvenog uverenja iz blockchain-a.

Prema Vukolićevim rečima, privatnost podataka je ovde očuvana time što se svi osetljivi podaci čuvaju samo na mobilnom telefonu ili u papirnom obliku, ali u oba slučaja isključivo u posedu korisnika.

IBM DIgital Health Pass
Izvor: IBM News

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi