PLATNE KARTICE I PIN KOD IDU U PROŠLOST: Novi sistem provere stanja i podizanja novca na bankomatima - BIOMETRIJA | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Već u primeni

PLATNE KARTICE I PIN KOD IDU U PROŠLOST: Novi sistem provere stanja i podizanja novca na bankomatima - BIOMETRIJA

Autor Marko Čavić
Autor Marko Čavić

Zamislite da dođete na bankomat i samo ga pogledate, a on vas informiše o svemu što vam je potrebno ili vam isporuči novac…

Izvor: Profimedia

Stručnjaci smatraju da ovakve tehnologije i dalje sa sobom nose određene bezbednosne izazove na čijoj eliminaciji treba raditi, ali da su u ovoj situaciji, kad se virus korone može preneti i preko ruku, i više nego korisne, jer pomažu u izbegavanju rizičnih kontakata.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, eliminišući potrebu za nošenjem platnih kartica.

Možda će vas zanimati:

Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju (3D i detaljno skeniranje lica) za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura. OCBC namerava da ovu tehnologiju postepeno proširi i na uslugu podizanja gotovine na svojim automatima pomenutog grada, kad bude utvrdila koliko je ovaj način funkcionisanja bankomata bezbedan.

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na istim bankomatima. Iz OCBC-a navode da su upit o stanju računa i podizanje gotovine najčešće korišćene usluge na bankomatima i da čine gotovo osam od 10 transakcija koje klijenti izvrše.

Skenirano lice klijenta se proverava i verifikuje u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura, koja sadrži fotografije i identitete četiri miliona stanovnika ovog grada-države. Verifikacija lica sadrži bezbednosnu funkciju za sprečavanje prevara, koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma, čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tokom postupka verifikacije.

Stručnjaci kažu da ovakve tehnologije i dalje sa sobom nose određene bezbednosne izazove na čijoj eliminaciji treba raditi, ali da su u ovoj situaciji, kada se virus može preneti i preko ruku, i više nego korisne, jer pomažu u izbegavanju rizičnih kontakata.

Šta vi mislite o ovom unapređenju na bankomatima?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojana

Ne dolazi u obzir

Isi

Glupost kako podići novac starim osobama, konkretno bolesnim roditeljima,nositi ih do bankomata. Da ne govorimo o tome da se kod starijih osoba fizički izgled ubrzano menja.

Deki

Nema tu zivota, a nezaposleni i deca ako zele novac ponesu tatinu ili dedinu glavu na bankomat i nakon podizanja spustaju u najlon vrecu sa ledom za drugi put

Najnovije

Uređaji

Testovi