KORISTITE INCOGNITO MODE? Imamo baš loše vesti, a odšteta koju traže je čak 5 MILIJARDI DOLARA | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORISTITE INCOGNITO MODE? Imamo baš loše vesti, a odšteta koju traže je čak 5 MILIJARDI DOLARA

Nažalost, neko je njuškao i po tome, iako ne bi smeo!

  Izvor: Promo/Google

Google je tužen u SAD da prekopava naše privatne podatke, prisluškuje tj. prikuplja ih čak i onda, kad se koristi Incognito mode u njegovim uslugama, a kada ne bi smeo to da radi.

Kompanija je tražila da se sudski spor momentalno obustavi, a tužba odbaci, ali prema Bloomberg izvoru od toga nema ništa i kompaniji će se suditi zbog ovog što smo pomenuli.

Možda će vas zanimati:

Grupa korisnika, koja je tužbu podnela, pružila je dokaze da je Google preko svojih različitih alata, prvenstveno putem Chrome aplikacije i pregledača interneta na računaru i telefonu prikupljao osetljive i druge podatke o korisnicima i onda kad mu to Incognito mode ne bi smeo da dozvoli.

Sudija Lusi Koh je u obrazloženju pokretanja postupka protiv kompanije Alphabet Inc. (vlasnica Google kompanije) naglasila da su tužitelji pružili dokaze da je Google neovlašćeno pristupao korisničkim podacima bez prethodnog upozorenja da će kompanija to činiti.

Prema tužbi podnetoj u junu 2020. godine od strane tri za sada neimenovana korisnika, stoji da Google aktivno prikuplja privatne podatke korisnika u Incognito modu, uključujući istoriju pregledanja, šta su tražili, koliko su se na stranicama zadržavali, gde su išli dalje i koje su aplikacije koristili u tom trenutku.

Možda će vas zanimati:

Google se pred sudom branio da jasno naglašava u okviru Incognito moda da korisnikovi postupci u okviru tog sistema nisu nevidljivi i da su sajtovi, koje posećuju i treće strane preko cookies podešavanja u mogućnosti da vide šta korisnik radi.

To nije bilo dovoljno pred sudijom Koh, koja je dopustila da se postupak nastavi striktno naglašavajući da kompanija nije jasno stavila do znanja svima da i ona prikuplja podatke u tom procesu i koje podatke prikuplja.

Prema advokatskoj firmi Bojes Šiler Flekner, koja je podnela zahtev za pokretanje postupka pred saveznim sudom u San Hozeu, u Kaliforniji, kolektivna tužba će verovatno obuhvatiti milione Google-ovih korisnika, koji su od 1. juna 2016. pretraživali na internetu u privatnom režimu. U tužbi se navodi da Google “ne sme da nastavi sa tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji imaju računar ili telefon“, a visina odštete, koja se traži od kompanije je čak pet milijardi dolara!

Ovo znači da Google ima vaše podatke, koje ste želeli da sakrijete i da će ih možda podeliti sa trećim stranama

Google je nedavno, nevezano za ovaj slučaj, najavio da će uskoro napustiti praksu kolačića na internetu, koji oglašivačima i drugim internet biznisima omogućavaju da prate korisnike putem interneta svuda.

Nema podataka o tome koliko će suđenje trajati, a Google nije želeo više da komentariše ovaj slučaj.

SmartLife vam je, upravo iz ovog razloga, ali i mnogih drugih, preporučio pet sjajnih veb pregledača, koji vas neće pratiti i koji će zaista (makar tako kažu) štititi vašu privatnost ili je makar neće invazivno narušavati, kao što to čini Chrome.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Genius

Blam me je, sad kad pomislim sta sam sve kucao u inco modu.. :(

SmartLife

@Genius Nije da će neko znati da ste tačno to vi, ali je opet loš osećaj kad znate da neko gleda tj. beleži to što gledate dok ne želite da bilo ko drugi to nešto vidi... ;) Pozdrav!

1984

@Genius Trenutni niko ne gleda, ali sve se pamti. Kad bude trebalo otkuca se vas recimo maticni broj ili sta vec i tamo neko u americi ima vase slike (selfi, porodicne, a da ne kazem neke druge ) dalje sve sto ste ikad gledali na netu, kupili, ttazili i najbitnije vas formiran profil .... Verujem da na jedan klik mogu bolje da znaju ko smo mi od nas samih..