Google ukida staru integraciju između Google Drive-a i Google Photos, što znači da fotografije i video snimci više neće automatski završavati u Drive-u kao ranije.

Ova promena neće da obriše postojeće fajlove, ali će i da utiče na sve nove fotografije koje napravite nakon 10. avgusta. Drugim rečima, ako ništa ne uradite, vaše nove slike možda više neće biti backupovane tamo gde očekujete.

Zašto je ovo važno?

Godinama su korisnici imali opciju da njihove slike iz Google Photos budu vidljive i u Google Drive-u, što je bilo praktično za organizaciju, deljenje i dodatni backup. Sada se ta veza prekida. To za sve korisnike znači da nema više automatske sinhronizacije između servisa, da će se fotografije čuvati isključivo u Google Photos i da je potrebno da ručno proverite i podesiti backup. Ako se oslanjate na Drive kao dodatnu sigurnost pravo je vreme za promenu navika.

Šta treba da uradite?

Da biste nastavili da čuvate fotografije bez prekida, potrebno je da:

  1. Otvorite Google Photos
  2. Uđete u Settings (Podešavanja)
  3. Proverite opciju Backup & Sync
  4. Uverite se da je uključena

Ovo je sada primarni način da vaše fotografije budu bezbedno sačuvane u cloud-u.

Šta ovo znači za korisnike?

Ova promena je deo šire strategije kompanije Google da pojednostavi svoje servise i razdvoji funkcionalnosti koje su ranije bile povezane.

Za većinu korisnika to znači da mogu jednostavnije da upravljaju fotografijama, ali i da imaju manje fleksibilnosti kada je u pitanju čuvanje na više mesta, piše Economic Times.

Napredniji korisnici, koji su koristili Drive kao dodatni backup ili za rad, moraće da pronađu alternativna rešenja. Ako koristite Google ekosistem za čuvanje fotografija, ova promena nije dramatična, ali jeste važna. Bez pravih podešavanja, lako se može desiti da nove uspomene ostanu samo na telefonu.