VAKCINE PROTIV KORONE SE OVAKO NE KUPUJU: Lažna cepiva koštaju do 1.200 $, a prodaju se i lažni dokazi o vakcinaciji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAKCINE PROTIV KORONE SE OVAKO NE KUPUJU: Lažna cepiva koštaju do 1.200 $, a prodaju se i lažni dokazi o vakcinaciji

COVID-19 vakcine se prodaju na crnom tržištu po ceni od 250 do 1.200 dolara, prosečno za 500, ali nemojte biti naivni - vakcine se tako ne kupuju!

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Svet trenutno prolazi kroz jednu od najvećih i najsloženijih kampanja vakcinacije u istoriji i, što nije nimalo iznenađujuće, prevaranti i prodavci na crnom tržištu nestrpljivi su da zarade i od toga.

Istraživači kompanije Kaspersky ispitali su 15 različitih tržišta na Darknetu i pronašli oglase za tri glavne COVID vakcine: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna.

Možda će vas zanimati:

Bilo je i prodavaca koji su reklamirali neverifikovane COVID-19 vakcine.

Većina prodavaca nalazi se u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a cene po dozi su se kretale od 250 do 1.200 dolara, sa prosečnom cenom od oko 500 dolara. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifrovanu razmenu poruka kao što su Wickr i Telegram, dok je zahtev da se uplate vrše u obliku kriptovalute, pre svega Bitcoin novčićima.

Većina ovih prodavaca sa crnog tržišta je obavila između 100 i 500 transakcija, što ukazuje na to da su izvršavali prodaju, ali šta tačno korisnici Darkneta kupuju ostaje nejasno. Uz informacije dostupne stručnjacima ruske antivirus kompanije, nemoguće je reci koliko su doze vakcina koje se reklamiraju onlajn stvarne doze (mnoge medicinske ustanove su se našle u situaciji da koriste preostale doze) i koliko reklama je zapravo prevara.

Možda će vas zanimati:

Čak i ako biste nešto dobili poštom, najverovatnije ono što biste dobili ne bi bilo efikasna, validna doza. Što je još važnije, pribavljanje takvih doza je nezakonito.

Na Darknetu možete pronaći gotovo sve, pa nije iznenađujuće da će tamošnji prodavci pokušati da iskoriste kampanju vakcinacije. Tokom protekle godine, desio se čitav niz prevara koje su iskorišćavale temu COVID-a, a mnoge od njih su bile uspešne. Trenutno, ne samo da ljudi prodaju doze vakcina, već prodaju i evidencije o vakcinaciji - dokumenta koja vam mogu pomoći da slobodno putujete. Za korisnike je važno da budu oprezni kad je reč o bilo kakvim “ponudama“ koje su u vezi sa pandemijom i, naravno, nikada nije dobra ideja da kupuju vakcinu sa Darkneta“, komentariše Dmitrij Galov, stručnjak za bezbednost, Kaspersky.

Kako se zaštititi onlajn u vreme pandemije korone

Da biste se zaštitili od prevara u vreme COVID-a, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju:

  • Nikada ne kupujte proizvode - uključujući doze vakcina - na Darknet-u
  • Ako vidite oglas za nešto što je u vezi sa COVID-om, pažljivo pogledajte URL-ove sajtova koje posećujete. Ako samo jedno slovo izgleda kao da nije na pravom mestu ili ako je uobičajeni .com zamenjen sa .com.tk ili nečim sličnim, vaša intuicija treba da prepozna da je u pitanju fišing.
  • Nikada ne unosite lične podatke na bilo kakav nezvaničan sajt, a prepoznaćete ih tako što imaju zamršene, nejasne linkove, nemaju adekvatan sertifikat zaštite niti napomenu da je sajt bezbedan i uglavnom je loše preveden na lokalni ili engleski jezik
  • Obratite pažnju na gramatiku i izgled sajtova koje posećujete kao i i-mejlova koje primate
  • Ako nešto izgleda sumnjivo, verovatno i jeste loše!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ich

Odlučite se jednom, ili je vakcina ija ili cepivo?

Neko iz Mase

@Ich Pa, ima li razlike ili je samo ko kako želi da kaže?