DRŽAVNI DATA CENTAR U KRAGUJEVCU: Najsavremeniji objekat tog tipa u ovom delu svetu spreman za budućnost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRŽAVNI DATA CENTAR U KRAGUJEVCU: Najsavremeniji objekat tog tipa u ovom delu svetu spreman za budućnost

Objavljeni detalji o nacionalnom data centru i prikazan prvi video, koji nas vodi u virtuelni obilazak ovog objekta.

  Izvor: SmartLife / eUprava

Državni data centar u Kragujevcu, koji je otvoren i pušten u probni rad u decembru prošle godine, predstavlja najsavremeniji objekat ovog tipa u regionu, namenjen čuvanju podataka i opreme.

Centar se nalazi na parceli od četiri hektara i predstavlja kompleks od dva objekta od ukupno oko 14.000 metara kvadratnih sa predviđenom instalisanom snagom u punom kapacitetu od 14 MW i kapacitetom od 1080 REK ormana, koji se izvodi u tri faze.

Možda će vas zanimati:

Objekat je projektovan i izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima i ispunjava najviši standard pouzdanosti od 99,995 % tj. TIER 4.

Kragujevac je ispunio najviše kriterijume za izgradnju data centra: pored Univerziteta i autoputa, bilo je potrebno da je na drugoj tektonskoj ploči u odnosu na Beograd, da se proveri stogodišnji plan plavljenja, da se izbegnu koridori redovnih letova aviona, da postoji dovoljna udaljenost od brane, hemijskih postrojenja, aerodroma i vojne industrije, povoljna statistika zemljotresa u prethodnih 100 godina, redundantna telekomunikaciona, energetska i ostala neophodna infrastruktura.

Državni data centar u Kragujevcu predstavlja još jedan snažan impuls daljem razvoju i IT sektora i inovacijama, tehnološkom preporodu i liderstvu Srbije u ovom delu Evrope. Javna uprava, državna uprava i lokalna samouprava, elektronska uprava, samim tim građani i privreda Srbije dobili su moderan infrastrukturni objekat od neprocenjivog značaja za dalji razvoj elektronski usluga i bezbednom čuvanju podataka građana i privrede.

Usluge Državnog data centar, pored državne uprave i lokalne samouprave (Narodna Skupština Republike Srbije i Agencija za lekove medicinska sredstva su prve institucije), koriste i komercijalni korisnici, a deo resursa je dostupan i naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Svoje podatke u ovom objektu skladište i američki IBM i kineski Huawei, kao i brojne domaće IT kompanije koji su već potpisale komercijalne ugovore.

Državni data centar Kragujevac video
Izvor: Portal eUprava

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trs

Citam ove uslove koje je Kg morao da ispuni i nije mi jasno kome je promakla gradska deponija na 500m vazdusnom linijom od Data centra?!