POČINJE MIGRACIJA KINESKIH BITCOIN RUDARA: Većina se seli u Teksas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČINJE MIGRACIJA KINESKIH BITCOIN RUDARA: Većina se seli u Teksas

Nakon pooštravanja mera za trgovinu kriptovalutama u maju mesecu, sve više se priča o novoj lokaciji koja bi bila adekvatna za preseljenje velikog broja Bitcoin rudara iz Kine. Po svemu sudeći destinacija je država Teksas.

  Izvor: SmartLife / Wikipedia

Zahvaljujući dobrom delu struje koja dolazi iz obnovljivih izvora, Američka savezna država Teksas bi mogla da postane nova destinacija velikog broja farmi za rudarenje kriptovaluta, koje planiraju da se isele iz Kine.

Rudarenje je proces koji zahteva ozbiljnu količinu struje, da bi se održavala postojeća mreža i generisali novi novčići kao nagrada za rudare. Kineske provincije Ksinjiang, Unutrašnja Monglolija, Sičuan i Junansu bile idealne za rudare zbog jeftine struje. Sičuan i Junan su struju dobijale uglavnom od hidro, a Ksinjiang i Unutrašnja Mongolija od termoelektrana. Međutim, izgleda da ovo više nisu lokacije na kojima će rudari još dugo moći da se zadržavaju.

 Bitcoin
Bitcoin
Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Dmitry Demidko

Oštro uvođenje mera

Peking je počeo sa uvođenjem mera koje sprečavaju trgovinu kriptovalutama unutar Kine, a čini nam se da je ovo samo jedna od mera koje kineska vlada planira da uvede kako bi imala veću kontrolu nad novčanim tokovima unutar svoje zemlje. Sa druge strane, zvaničnici ove države itekako veruju i investiraju u blokčejn tehnologiju, kao idealnu osnovu za razvoj ekonomije, upravljanjem lancima snabdevanja, praćenjem i deljenjem podataka, za upotrebu u javnim uslugama...

Rudari su već počeli da pakuju kofere u Unutrašnjoj Mongoliji, koja nije ispunila klimatske ciljeve koje je nametnuo Peking, dajući Bitcoin rudarima dva meseca da presele svoju mašineriju, direktno ih kriveći za preveliku potrošnju u regionu.

Možda će vas zanimati

Neizvesna budućnost rudara u Kini

Ovo je odmah postalo evidentno jer je Bitcoin hashrate pao značajno, što znači da se instalacije širom zemlje gase zarad relokacije ili prodaje. Ovim tempom ne bi bilo nemoguće da se preko 50% Bitcoin rudara potpuno premesti van Kine. Sa druge strane kompanije koje su investirale velike količine novca u Bitcoin rudarenje u Kini se ne mire sa činjenicom da im je budućnost neizvesna, pa je velika verovatnoća da će premestiti svoje farme u zemlje u kojima će imati mirniju klimu i izvesnu budućnost.

 Farma za kriptovalute
Farma za kriptovalute
Izvor: SmartLife / West Midland policija

Dobra stvar je što je mašinerija potrebna za kopanje Bitcoin i drugih kriptovaluta portabilna i lako prenosiva, te ne zahteva previše skupe i specijalizovane uslove. Dovoljno je obezbediti dobro hlađenje, internet vezu i jeftinu struju.

Teksas - obećana zemlja za rudare

Sa druge strane Teksas je država koja ima vrlo liberalne zakone kada su kriptovalute u pitanju, a nudi vrlo niske cene kada je struja u pitanju. Pre dve godine čak petina struje dolazila je iz obnovljivih izvora kao što je vetar, a ova država ima velike planove da se taj udeo konstantno povećava.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Bermix Studio

Pored toga naponska mreža omogućava korisnicima da biraju provajdere kada je struja u pitanju, što je još jedan od koraka koji bi mogao da privuče kripto farme na područje SAD.

Možda će vas zanimati

Prema rečima predstavnika nekoliko velikih kripto-menjačnica, u narednih nekoliko meseci se očekuju velike promene kada je rudarenje Bitcoin kriptovalute u pitanju. Teksas deluje kao logična destinacija zbog jeftine struje koja dolazi iz obnovljivih izvora, ali i zbog većine političara koji aktivno promovišu rudarenje, pa je velika šansa da će SAD da preuzmu primat kada je rudarenje Bitcoina u pitanju.

Ili Kazahstan?

Pored Teksasa, alternativa rudarima može biti Kazahstan, kineski sused čija struja takođe dolazi iz „prljavih“ izvora – termoelektrana na ugalj. Pored toga, Kazahstan ima liberalne zakone kada je građenje zgrada u pitanju, što je idealno za rudare koji žele brzo da naprave fizičke instalacije za svoje farme u kratkom vremenskom periodu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA