KAKO SPREČITI PREGREVANJE RAČUNARA i spremiti se za toplo leto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SPREČITI PREGREVANJE RAČUNARA i spremiti se za toplo leto

Kada kupite nov računar uvek se prijatno iznenadite kako na početku sve radi brzo i glatko, međutim kako prolazi vreme, gomilaju se aplikacije i prašina, što uzrokuje lošije performanse. Evo kako se spremiti za leto i vratiti računaru inicijalne performanse.

  Izvor: SmartLife / Reddit / ltroyalshrimp

Usporenje računara je uglavnom zbir nekoliko faktora, poput pomenutog nagomilavanja aplikacija, degradiranja diskova ili prašine koja može uzrokovati pregrevanja računara.

Od svih navedenih, pregrevanje računara je u najvećem broju slučajeva razlog broj jedan za usporenje, jer zagrevanje komponenata poput procesora, grafike, pa i napajanja može uzrokovati sporiji rad. Kako je CPU (procesor) srce sistema, ono je uvek na udaru i od njega se zahtevaju vrhunske performanse kako bi sve radilo kako treba. Stoga se, prema procesoru treba odnositi sa velikom pažnjom, jer će vam se on itekako za to odužiti.

 PC pregrevanje
PC pregrevanje
Izvor: SmartLife / YouTube / Hardware Canucks

Bolje hlađenje omogućava bolje performanse sistema i viši radni takt procesora

Pregrevanje

Zagrevanje procesora nije dobro iz više razloga. Dugotrajno zagrevanje fizički oštećuje procesor i okolne komponente jer ih dodatno opterećuje u svojim dnevnim aktivnostima. Procesori takođe imaju nešto što se zove TDP – Thermal Design Power.

Možda će vas zanimati

TDP označava maksimalnu količinu toplote koju CPU može da generiše, kreirajući okvire u kojima CPU može da obezbedi svoje maksimalne performanse. Ukoliko je hlađenje bolje, hladnjak će držati procesor na niskim temperaturama omogućavajući mu da u dužem vremenskom periodu omogući viši radni takt, a time i bolje performanse.

Turbo Boost

Sigurno ste čuli za Turbo Boost, ukoliko niste u pitanju je Intel tehnologija koja omogućava jednom broju jezgara procesora da radi na višem radnom taktu kratko vreme, za one poslove koji traju kratko a umeju da iskoriste viši radni takt. Turbo Boost je direktno ograničen TDP-om i od temperature procesora zavisi koliko dugo će procesor moći da radi na višem radnom taktu. Primera radi novi Core i5 10400F ima osnovnu frekvenciju od 2,9 GHz i Turbo Boost na 4,3 GHz u okviru TDP-a od 65 W. Ovo znači da će Core i5 10400F moći da radi na višem radnom taktu i da vama pruža bolje performanse, sve dok njegov TDP ostane do 65 W. Preko toga, procesor obara radni takt, kako bi se održala termalna efikasnost i životni vek procesora. 

 Turbo Boost
Turbo Boost
Izvor: SmartLife / Intel

A sad pogledajte kako pratiti temperaturu procesora i utvrditi da li se pregreva.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Jako dobar tekst, odlicno napisan. Dodao bih undervolt opciju koja mnogo znaci za laptop zbog skucenog prostora.Primera radi imam Asus Rog G752VS sa i7 7700hq, Nvidia 1070 8gb. Cpu mi je isao na 93-97°ocistio ga stavio termalnu pastu i undervoltovao cpu za -150mv.Posle su temperature u toku veceg opterecenja bile max 71-72°.