BITCOIN RASTE, ETHEREUM PRATI: Najveća cena kripto novčića u istoriji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITCOIN RASTE, ETHEREUM PRATI: Najveća cena kripto novčića u istoriji

Cena Ethereum kriptovalute prestigla svoju najveću vrednost iz maja ove godine, ali nemojte da mislite da je to samo zbog skoka Bitcoin cene.

  Izvor: SmartLife / Usplash / Executium

Sa cenom koja je obigravala oko 67.000 dolara, Bitcoin je juče postavio svoj rekord, a čisto da nam bude još zanimljivije, i Ethereum je imao sličan rast, prestigavši dosadašnji rekord postavljen 12. maja 2021. godine, kada se ova kriptovaluta prodavala po ceni od 4.357 dolara za 1 Ether.

BTC- ETH veza

Ukoliko ste imali bilo kakve sumnje da ne postoji korelacija između dve najveće kriptovalute, sada je vreme da priznate da niste u pravu. Ukoliko se uporedi direktna veza kretanja cene između Bitcoin i Ethereum kriptovaluta u poslednjih 30 dana na skali od –1 do 1, jasno se vidi da visok koeficijent korelacije od 0,8, dok je godišnja veza cena 0,68. Što je cena bliža vrednosti 1, to kretanje jedne ima direktan uticaj na kretanje druge cene.

Možda će vas zanimati

Ovo je jako interesantno iz ugla stvari koje izazivaju kretanje kako Bitcoin, tako i Ethereum kriptovalute. Naime, Bitcoin je rodonačelnik svih kriptovaluta, a poslednja velika stvar koja je uticala na njegov rast je stanje u El Salvadoru, prvoj državi na svetu koja je uvela Bitcoin kao ravnopravnu valutu i legitimno sredstvo plaćanja.

DeFi i NFT

Sa druge strane, razvojni timovi koji koriste mreže bazirane na pametnim ugovorima postavili su pre mnogo godina osnovu za decentralizovane finasije (DeFi) - platformu koja omogućava korisnicima da menjaju i pozajmljuju sredstva, uključujući i NFT-ove bez finansijskog posrednika. DeFi platforme se u najvećem broju slučajeva baziraju na Ethereum blokčejnu, pa velika kretanja na ovom tržištu imaju uticaja na kretanje cena ove kriptovalute.

Možda će vas zanimati

Ove godine smo imali takozvano “DeFi leto” sa porastom broja pomenutih platformi koje se baziraju na Ethereum protokolima koji inače nisu bili previše korišćeni. Da bolje shvatite obim poslovanja, krajem prošlog avgusta bilo je oko 5 milijardi zaključanih u DeFi protokolima, dok je ta vrednost sada oko 100, 8 milijardi dolara.

Šta je DeFi
Izvor: YouTube / Finematics

Dodajte tome i NFT-ove (digitalni ugovori o vlasništvu), koji su postali ekstremno popularni ove godine, pa je samo tokom prošlog meseca zabeleženo skoro 2 milijarde dolara prodaje.

Zdrav rast

Ovo kažemo zbog toga da ne biste pomislili da cena Ethereum kripto novčića raste isključivo jer prati Bitcoin talas, već da postoji veliki broj faktora koji direktno furaju Ethereum i predstavljaju zdravi rast koji, po svemu sudeći nema razloga da uspori. Bar dok ne vidimo veliku promenu i implementaciju Ethereum 2.0 protokola.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA