EVROPSKA CENTRALNA BANKA PLANIRA DIGITALNI EURO: Kriptovalute postaju sve bitniji finansijski faktor | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPSKA CENTRALNA BANKA PLANIRA DIGITALNI EURO: Kriptovalute postaju sve bitniji finansijski faktor

Prvi korak koji je naložila Evropska centralna banka je početak dvogodišnjeg istraživanja digitalne kriptovalute EU koja ne bi ugrozila postojeći bankarski sistem.

 Kriptovalute.jpeg Izvor: SmartLife / Unsplash / Art Rachen

U intervjuu sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma, predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristina Lagarde rekla je da je ECB spremna i ima tehnologiju potrebnu da odgovori na rastuće potrebe ljudi za digitalnim valutama.

Prvo obimno istraživanje

Istraživanje koje počinje u oktobru mesecu procenjeno je na oko dve godine, što je vreme potrebno za prikupljanje svih potrebnih informacija oko dizajna i distribucije digitalnog eura za trgovce i građane. Jedna od bitnijih stavki istraživanja je uticaj na tržište i zakonodavne promene koje se moraju promeniti da bi se uvela nova digitalna valuta.

Možda će vas zanimati

Lagrande je navela da ukoliko kupci žele da koriste digitalne valute umesto papirnog novca i kartica, treba im to i omogućiti. Pored toga, potrebno je napraviti rešenje koje potiče iz EU, koje je bezbedno i koje je dostupno pod jednostavnim uslovima, a koje se može koristiti kao sredstvo plaćanja koje ne podriva ceo bankarski sistem.

Rastuća potreba stanovnika za kriptovalutama

Ovo istraživanje je prosto odgovor na rastuće zahteve za kriptovalutama. Kada istraživanje bude gotovo, odlučiće se da li će se krenuti u razvoj digitalnog eura. Ako je odluka pozitivna kreiraće se i testirati potencijalna rešenja, koja će se razvijati u saradnji sa bankama i kompanijama koje mogu da obezbede potrebnu tehnologiju i platne servise.

I sve to dok na drugom kraju sveta uništavaju opremu za rudarenje koju je policija zaplenila. 

Policija uništava opremu za rudarenje kriptovaluta
Izvor: dayakdaily

Ukoliko sve bude kako treba, proći će bar tri do četiri godine dok ne vidimo konkretne pomake u kreiranju digitalne evropske valute, ali s obzirom na to da se radi o finansijskom instrumentu koji bi trebao da postoji paralelno sa postojećim novcem, ovaj period ne deluje tako dugo. Drugo pitanje je šta će se desiti sa tržištem kriptovaluta dok se EU smisli da li da uskoči na kripto-voz, za kojim već kaska nekoliko godina.

Pročitajte i ovo:

https://smartlife.mondo.rs/biznis/digitalno-poslovanje/a28337/policija-unistava-opremu-za-rudarenje-kriptovaluta.html

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA