KAKO SE 1 MILIJARDA DOLARA DONACIJA INDIJI PRETVORILA U 400 MILIONA: Kriptovalute pokazuju koliko su nestabilne | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE 1 MILIJARDA DOLARA DONACIJA INDIJI PRETVORILA U 400 MILIONA: Kriptovalute pokazuju koliko su nestabilne

Izuzetan altruistički gest Vitalika Buterina, koosnivača Ethereum blokčejna, poklanjanje milijarde dolara Indiji, kako bi im se pomoglo u borbi protiv pandemije, pokazao je pravu sliku kriptovaluta.

  Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Executium

Vitalik Buterim je imao najbolju nameru kada je u maju 2021. godine poklonio 50 triliona Shiba Inu novčića (tadašnje vrednosti oko 1 milijarde dolara) Indiji, kao pomoć u borbi protiv pandemije. Od tih milijardu dolara samo 20 miliona, ili 2% je našlo svoj put do donacija.

Zbog čega se ovo dogodilo?

Možda će vas zanimati

Ako ste pratili kriptovalute znate da se vrednost većine novčića može jako brzo promeniti. Spori tempo korišćenja Buterinovih donacija pokazuje upravo koliko je tržište kriptovaluta dinamično, i koliko je teško prebaciti velike količine kriptovaluta u regularne valute pored regulatornih tela različitih država.

Naravno uz sve to treba dodati da postoje procedure koje treba da se ispoštuju kada se taj novac raspoređuje ljudima kojima najviše treba.

 Kriptovalute
Kriptovalute
Izvor: SmartLife / Pexels / Roger Brown

Rupe na putu

Od trenutka kada je Buterin poklonio milijardu dolara vredne Shiba Inu novčiće do danas isprečilo se more problema, koji su usporili i onemogućili da taj novac stigne tamo gde je trebao. Prvi problem je bila količina Shiba Inu novčića koju je Buterin poklonio. Tih 50 triliona čine 5% ukupne količine Shiba Inu novčića u opticaju, pa je pomeranje tolike količine novca momentalno prepolovilo cenu ove kriptovalute na tržištu, a samim tim i vrednost donacije. Pored toga, velika količina Shiba Inu novčića uticala je i na podizanje vrednosti transakcija cele Ethereum mreže, na kojoj funkcioniše Shiba Inu blokčejn.

Možda će vas zanimati

Prema izjavi Sandipa Nailvala, koji održava India Covid Crypto Relief fond, na koji je novac uplaćen, trenutna vrednost donacija u trenutku kada bude prebačena u regularne valute će iznositi oko 400 miliona dolara, odnosno 40% inicijalne vrednosti. Kako bi se izbeglo dodatno oporezivanje kroz indijski Akt o regulisanju stranih donacija, Shiba Inu je prvo morala da se konvertuje u američke dolare, pa onda u rupije, pre bilo kakve upotrebe, što je dodatno uticalo na smanjenje vrednosti donacije.

Indija Crypto Covid Relief fond
Izvor: YouTube / India Today

Najveći deo konverzije je gotov

Isti sagovornik izjavio je za Bloomberg da je ceo proces 80% gotov, i da se sada bave procesom raspoređivanja novca tamo gde je najpotrebniji – do organizacija koje se protiv pandemije bore lokalno. 20 miliona dolara je u opticaju, a 20 miliona dolara je već potrošeno za obnavljanje zaliha hrane i postavljanje jedinica intenzivne nege za pacijente širom Indije.

Možda će vas zanimati

Indija je jedna od zemalja koje su teško pogođene pandemijom korona virusa, posebno u gusto naseljenim oblastima gde su stanovnici teško dolazili da osnovnih medicinskih usluga i pre nego što se dogodila pandemija. Nailval je rekao da će fond dobro doći kao priprema za treći talas virusa, kako bi što više pacijenata dobilo odgovarajući negu.

 Dogecoin novčići
Dogecoin novčići
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

U Indiji je vakcinisano oko 25% stanovnika, što je mali broj u odnosu na željene cifre potrebne da se nacija izbori sa pandemijom. I pored rasta broja obolelih Indija je nedavno objavila popuštanje mera, uprkos velikom protivljenju lekara.

Strog stav prema kriptovalutama

Indijska vlada premijera Narendra Modija je pokazala neprijateljski stav prema kriptovalutama i u planu je da spremi zakon kojim se rudarenje, trgovina i posedovanje kriptovaluta smatra zločinom. Jedan od zakona koji bi trebao da zabrani kriptovalute u Indiji je predstavljen vladi u junu ove godine, ali je vlada još uvek u procesu pronalaženja odgovarajućeg načina za sprovođenje novih regulativa.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA