ZABORAVIO PIN ZA 3 MILIONA DOLARA U DOGECOIN NOVČIĆIMA: Priča ipak ima srećan kraj | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABORAVIO PIN ZA 3 MILIONA DOLARA U DOGECOIN NOVČIĆIMA: Priča ipak ima srećan kraj

Jedan od najvećih problema sa kriptovalutama je što ljudi veoma često zaborave ili izgube jako duge šifre ili PIN kodove potrebne da se pristupi njihovim novčanicima.

  Izvor: SmartLife / Pexels / Worldspectrum / DogeCoin

12 cifara daleko od 3 miliona dolara

Tokom 2015. jedan korisnik je kupio 10.000.000 Dogecoin novčića za oko 1.500 dolara. Ako nas pratite, znate da je od tad vrednost Dogecoin novčića porasla preko 2000 puta. Problem je što je ovaj korisnik zaboravio svoj PIN koji se sastoji od 12 cifara, koji ga deli od novčića koji danas vrede preko 3 miliona dolara.

Android novčanik

Možda će vas zanimati

Dogecoin novčići su smešteni u Android novčanik, a kako PIN ima 12 cifara, broj kombinacija se meri bilionima i prosto je nemoguće otkriti ih, bar dok kvantni računari ne postanu mejnstrim. Međutim, umesto da kuka nad prosutim mlekom, ovaj penzionisani vozač kamiona kontaktirao je kompaniju KeychainX, koja se bavi problemima sa zaključanim novčanicima, kako bi bar malo suzili broj različitih mogućnosti.

 Dogecoin novčići
Dogecoin novčići
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

KeychainX ima nekoliko različitih sistema kojima dolazi do potencijalnih kombinacija brojeva ili slova: bitni brojevi, datumi, rođendani, godišnjice i slično.

Pronalaženje dobitne kombinacije

Nakon što su dobili sve brojeve koji bi mogli da budu značajni, KeychainX je nastavio odatle, analizirajući novčanik koji je ovaj korisnik imao, kako bi se utvrdio tip enkripcije koja je korišćena. Procedura je nastavljena sa spiskom potencijalnih rešenja koji bi mogli da upale, i u jednom trenutku su shvatili da se jedno od potencijalnih rešenja podudara sa izrazom koji je korišćen kao podsetnik za slučaj da se zaboravi lozinka. Ovo je upalilo i novčanik je otključan.

Korak broj jedan

Naravno, ovo je bio samo prvi korak u proceduri pristupa sredstvima. Naredna stvar koju je trebalo uraditi je sigurno prebacivanje sredstava, jer su sredstva prebačena pre šest godina, i bilo je potrebno nekoliko dana da se podaci sinhronizuju. Prva probna transakcija je bila ključna da bi se utvrdilo da prebacivanje na drugu adresu funkcioniše kako treba. Kada je ona prošla, svi su odahnuli, i to je bio znak da je sve u redu.

Ilon Mask o Dogecoin
Izvor: Saturday Night Live

Prema izjavi Roberta Rodina, CEO-a kompanije KeychainX je dodao da ipak nije toliko strašno čak i ako izgubite PIN za svoj novčanik, jer ako uspete da ga otvorite nekoliko godina kasnije, postoji šansa da postanete milioner, kao u ovom slučaju. Dodao je i da je najverovatnije 20% svih Bitcoin novčića izgubljeno u novčanicima sa šiframa koje je neko zaboravio.

Kako vi čuvate vaše šifre za kripto-novčanike?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Baš nekako u trenutku kada je francuska vojska počela da strelja na brodovima trgovce ljudima i drogom iz Afrike, odjednom kreću "masovno" virtuelne valute i kao niotkuda bezbroj napuštenih skladišta sa stotinama vrhunskih mašina i navodno nepoznatim vlasnicima. Mi se ovce palimo na milion dva i tri, vau, evri, dolari, opet vau, što ja nisam, da sam onda ovo ili ono...