BITCOIN U NOVEMBRU 98, A U DECEMBRU 135 HILJADA DOLARA: Analitičar predviđa kretanje vrednosti kriptovalute u dinar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITCOIN U NOVEMBRU 98, A U DECEMBRU 135 HILJADA DOLARA: Analitičar predviđa kretanje vrednosti kriptovalute u dinar

Da neko zna tačno kako će da se kreće cena Bitcoin ili neke druge kriptovalute, sada bi sedeo u fotelji i gledao kako mu novac dolazi na bankovni račun, međutim ovaj analitičar je toliko precizan, da je to zabrinjavajuće.

 Čovek drži Bitcoin novčić u ruci Izvor: SmartLife / Pexels / Crypto Crow

Jedino pravo objašnjenje za korisnika koji se na twitter mreži odaziva na PlanB, je da je došao iz budućnosti i ima podatke o kretanju cene Bitcoin novčića, a da se krije iza lika i dela kripto-analitičara.

Kada je 20. juna Bitcoin cena pala ispod 34.000 dolara, ovaj analitičar iz Holandije je prognozirao da će do kraja avgusta cena porasti za 13.000 dolara. Ukoliko ste 31. avgusta proveravali cenu najpoznatije kriptovalute, mogli ste da vidite da je tog dana cena bila 47.256 dolara, odnosno analitačer je omašio za manje od 0,3%.

 Bitcoin kretanje cene za godinu dana
Bitcoin kretanje cene za godinu dana
Izvor: SmartLife / CoinMarketCap

S2F model

Magija iza kretanja cene Bitcoin novčića, osim ako nije “Sportski almanah” iz serijala “Povratak u budućnost”, oslanja se na Stock-to-Flow (S2F) model, koji se bazira na ugrađenom manjku Bitcoin novčića.

S2F model radi tako što deli trenutnu količinu novčića u opticaju sa njenom godišnjom proizvodnjom, koja se smanjuje za duplo svake četiri godine. Prvo smanjivanje rudarenih Bitcoin novčića bilo je 28. novembra 2012. Kada je iskopano ukupno 5.250.000 BTC. Naredno deljenje je bilo 9. jula 2016. godine, a poslednje 11. maja prošle godine, dok je naredno zakazano za proleće 2024. godine.

Možda će vas zanimati

Prema prognozi S2F modela, nova rekordna vrednost Bitcoin novčića koja se desila 11 meseci nakon prepolovljavanja nagrade za održavanje mreže samo je prvi korak rasta. Prema PlanB predviđanjima u najgorem slučaju Bitcoin će da stigne do 64 hiljade dolara u oktobru, 98 hiljada u oktobru i 135 hiljada u decembru ove godine.

Ni S2F model nije bez mana

Ono što mnogi smatraju problematikom S2F modela je njegova jednostavnost, na koju mogu uticati eksterni faktori, a najbolji primer je bio pad sa 64 na ispod 30 hiljada dolara u aprilu i junu. Ovaj pad je uzrokovan regulativama koje je Kina uvela za svoje rudare i odlukom kompanije Tesla da neće da prima Bitcoin kao sredstvo plaćanja nakon što su pre mesec dana odlučili da hoće.

Povratak Bitcoin cene na stari put definitivno je bio povezan sa Bitcoin zakonom u El Salvadoru koji je legalizovao poslovanje korišćenjem ove kriptovalute, čija se vrednost ubrzo popela na 50.000 dolara, ponovo se usaglašavajući sa prognoziranim kretnjama S2F modela.

I sam PlanB je izjavio da postoje nepredviđene okolnosti koje mogu da potpuno unište sve ove prognoze kao što su Bitcoin zabrane u velikim državama, eksalacija Covid infekcija, rat sa Kinom i slično.

Možda će vas zanimati

Inicijalni S2F model koji je objavljen u martu 2019. godine predvideo je da će se Bitcoin popeti do 55.000, ali je revidirana verzija iz aprila 2020. godine vratila Bitcoin na put do 288.000 dolara, koliko bi trebao da vredi do sledećeg prepolovljavanja nagrada za rudarenje 2024. godine, dok bi do kraja sledećeg ciklusa vrednost jednog Bitcoin novčića mogla da bude 1,1 milion dolara.

Koliko je S2F model korisnika PlanB efikasan govori njegovih 725.000 pratilaca na ovoj mreži, ali je jedan od najvećih zagovornika da je S3F model neopravdana teorija upravo jedan od osnivača Ethereum mreže - Vitalik Buterin. Naravno, teoretičara da je S2F model pogrešan ima još mnogo, a pogledajte i video jednog od njih i objašnjenje zbog čega ovaj model nije dobar.

Zbog čega je S2F model pogrešan
Izvor: YouTube / Coinsider

Nestabilnost Bitcoin kriptovalute od samog starta je vezivana za nju, i najpoznatiji virtuelni novčić uvek je bio korak od potpunog kraha, ali i od ogromnog rasta. Međutim PlanB veruje u njegov rast i insistira da svi koji investiraju u Bitcoin moraju da razmišljaju na duge staze.

Na žalost, kako kaže sam PlanB “Niko ko je kupio Bitcoin i držao ga četiri ili više godina nije izgubio novac. Ikad”.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mozzart

Samo XRP, cim prodje tuzba, ima da skoce na dvocifreno a za par godina tri cifre lagano