BITCOIN RUDARENJE 30% ISPLATIVIJE: Nakon kineskih mera kopanje postalo mnogo lakše | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITCOIN RUDARENJE 30% ISPLATIVIJE: Nakon kineskih mera kopanje postalo mnogo lakše

Nakon kineskih mera koje su uslovile zatvaranje velikih rudarskih farmi u ovoj zemlji, ova mreža je izgubila više od pola svoje računarske snage.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Brian Wangenheim

Profitabilnost rudarenja neke kriptovalute zavisi od više stvari, ali primarne su investicija u potreban hardver, cena kriptovalute i težina kopanja blockchain mreže. Ovo poslednje opet zavisi od nekoliko faktora, ali je ključan broj rudara, odnosno snaga mreže koja se računa kao zbir snaga svih računara koji kopaju kriptovalute.

Manje rudara - veća zarada

Sa porastom broja rudara smanjuje se i nagrada za uspešno kreiran blok u lancu, a samim tim je i rudarenje manje isplativo. Nakon što je Kina uvela ozbiljne zabrane kada su rudarenje i kriptovalute u pitanju, snaga Bitcoin mreže je pala za 54% uzrokujući ponovnu kalibraciju težine, pa je sada rudarenje Bitcoin kriptovalute skoro 30% lakše. U suštini to znači da rudari koji su nastavili da kopaju sada zarađuju 30% više nego kada su na mrežu bili priključeni i kineski rudari.

Možda će vas zanimati

Podešavanje mreže koje se desilo 3. jula ujutru preostali rudari su dočekali sa osmehom na licu. Ova podešavanja i ponovne kalibracije mreže se dešavaju kako bi se podstaklo što više rudara da se uključi u proces, kako blockchain ne bi bio ugrožen.

Kao što smo pisali u našem tekstu u kojem smo objasnili kako funkcioniše blockchain i kako rudari zarađuju kriptovalute, jasno je da je ovo jako dobar trenutak za kopanje Bitcoin novčića, posebno kada se uzme u obzir vrlo visoka vrednost po kojoj se prodaje.

 Gomila Bitcoin novčića
Gomila Bitcoin novčića
Izvor: SmartLife / Usplash / Executium

Sa manje rudara koji kopaju manje blokova se dodaje na blockchain svaki dan. Do skoro se jedan blok kreirao na svakih 10 minuta, da bi se nakon isključivanja velikog broja rudara to vreme povećalo na 14 do čak 19 minuta.

Kina epicentar Bitcoin rudara

Kina je dugo vremena bila epicentar Bitcoin rudara sa 65 do 75% svih rudara sveta, pre svega zbog jeftine struje u ovoj zemlji. Nakon uvođenja vrlo restriktivnih mera početkom maja, većina farmi morala je da prestane sa radom i da traži novu lokaciju. Isključivanje velikog broja mašina za kopanje uticalo je na smanjenje snage Bitcoin mreže za više od pola u odnosu na svoj maksimum iz maja meseca.

Možda će vas zanimati

Bitcoin algoritam je napravljen tako da može da podnese skokove i padove u broju mašina koje su priključene na mrežu i ima sisteme za samoregulaciju koji ne zahtevaju nikakvo spoljašnje mešanje kako bi se utvrdili dalji koraci, što ga čini jednim od najmoćnijih sistema ikad.

Manje takmičara i manja težina znači veću zaradu, pa se predviđa da će oni koji koriste najnoviju verziju specijalizovanog ASIC majnera umesto 22 dolara sada zarađivati oko 30 dolara dnevno. Naravno, zarade na duže staze zavise direktno i od cene Bitcoin kriptovalute, pa treba imati na umu da je ona u aprilu bila duplo veća nego danas. U suštini ovaj period je idealan za one koji kopaju Bitcoin kriptovalute, ali ih ne prodaju.

 Bitcoin
Bitcoin
Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Dmitry Demidko

Jedna od mogućih destinacija za kineske rudare i mašine jeste Teksas, zemlja koja je vrlo liberalna po pitanju kriptovaluta, ima jeftinu struju, i dobar deo nje dolazi iz obnovljivih izvora. Jedan od glavnih razloga pada cene Bitcoin kriptovalute, a sa njom i drugih koje donose velike profite je činjenica da rudari koriste struju koja je jeftina, a koja dolazi uglavnom iz termoelektrana. Samim tim održavanje Bitcoin blockchain mreže zagađuje životnu okolinu, pa je to jedan od razloga zbog kojih he Ilon Mask objavio da Tesla automobile više ne možete kupiti Bitcoin kriptovalutom.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA