KOLIKO JE BITCOIN ZAISTA PRLJAV: Čak ga se i Ilon Mask odrekao | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO JE BITCOIN ZAISTA PRLJAV: Čak ga se i Ilon Mask odrekao

Najveća prepreka pred najpopularnijom kriptovalutom!

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Bermix Studio

Potez Ilona Maska da poništi odluku o prihvatanju Bitcoin kriptovalute kao sredstvo plaćanja za električna vozila kompanije Tesla je mnoge iznenadila.

Pojedini investitori Tesla kompanije, zajedno sa ekolozima, su bili veoma kritični zbog načina na koji se Bitcoin rudari, odnosno kolika je potrošnja elektriciteta i fosilnih goriva potrebna za tako nešto.

Možda će vas zanimati:

Mask je podržao njihovu zabrinutost, pogotovo zbog toga što se upotrebljava ugalj, koji ima najgore emisije od bilo kog goriva. Od odluke kompanije Tesla, Bitcoin je zabeležio veliki pad od 9%, u trenutku pisanja ovog teksta njegova vrednost je nešto veća od 45.000 dolara. Pa koliko je prljava ova virtuelna valuta?

Gladan energije

Za razliku od tradicionalnih valuta, Bitcoin je digitalan i nije napravljen od papira, plastike ili metala. Bitcoin je virtuelan, ali zahteva snagu, pošto je napravljen uz pomoć računara visokih performansi širom sveta. Trenutno, za majnovanje Bitcoin-a je potrebna ista godišnja energija koja se potrošila u Holandiji 2019. godine, ističu podaci Univerziteta Kembridž i Internacionalne agencije za energiju.

Zagovornici za kriptovalute ističu da postojeći finansijski sistemi sa milionima zaposlenih radnika i računarima u klimatizovanim kancelarijama takođe koriste velike količine energije.

Povezanost sa ugljem

Najveća kriptovaluta na svetu je postala veoma popularna i prihvaćena od strane brojnih kompanija i finansijskih firmi. Veća potražnja dovodi do veće cene, što dovodi i do toga da sve više "rudara" pokušava da što pre izrudari ovaj novčić, koristeći moćne računare kojima je potrebno više energije.

Bitcoin je napravljen kada računari visokih performansi i druge mašine reše kompleksnu matematičku puzlu, koja je veoma intenzivan proces koji zahteva potrošnju energije i korišćenje fosilnih goriva, pre svega uglja koji je "najprljaviji".

Možda će vas zanimati:

Zeleni Bitcoin

Proizvodnja Bitcoin-a navodno generiše između 22 i 22,9 miliona metričkih tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Postoje pokušajevi u kripto industriji da se umanji šteta od rudarenja, a ulazak velikih korporacija na tržište kriptovaluta može da pojača podsticaj da se napravi "zeleni Bitcoin" koristeći obnovljivu energiju. 

Pojedini stručnjaci za održivost ističu da kompanije mogu da kupe kredite za ugljenik kako bi kompenzovale potrošnju istih. Blockchain analitičke kompanije napominju da je u teoriji moguće pronaći izvor Bitcoin-a, što povećava mogućnost da se za zeleni Bitcoin naplati premija. Regulacije o klimatskim promenama od strane država širom sveta isto tako mogu pomoći.

Alternativna energija

Projekti od Kanade pa do Siberije teže ka tome da odviknu rudarenje Bitcoin-a od upotrebe fosilnih goriva, dobar korak ka smanjivanju karbonskog otiska je upotreba hidroenergije, što će učiniti kriptovalutu privlačnijom za investitore. Pojedini projekti planiraju da ponovo iskoriste toplinu koja nastaje prilikom rudarenja i za agrikulturu, grejanje i ostale potrebe, dok drugi koriste energiju generisanu sagorevanjem, nusproizvod iz vađenja nafte, za rudarenje kriptovaluta.

Kriza u Kini

Dominacija kineskih rudara i nedostatak motivacije da se prebace sa jeftinih fosilnih goriva na skuplju obnovljivu energiju, znači da postoje "brze popravke" za rešavanje problema emitovanja gasova zbog Bitcoin-a, ističu akademski stručnjaci i pojedini igrači ove industrije, ističe Reuters. Kineski rudari zauzimaju oko 70% proizvodnje, ističu podaci Univerziteta Kembridž. Tokom letnjih kišnih meseci koriste obnovljivu energiju, najviše hidroenergiju, ali primarno koriste ugalj u ostalim delovima godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bg.bata.spasenije BSc Chem

Elon Musk je tipican ljigavac i manipulator koji se samo pravi da mu je stalo do zivotne sredine. Koliko se samo uglja spali da bi se proizvlea struja za njegove "efikasne" tesle? Kao i gde se posle skladisti nuklearni otpad iz nuklearnih elektrana? Koje gorivo pokrece agregate koji se koriste da pokrenu njegove tesle kad se isprazne a nema uticnice pored? Koliko vode se unisti za 1 kg litijuma koji se koristi u teslinim baterijama (jedna baterija par desetina kg litijuma)?