NVIDIA PRAVI SUPERRAČUNAR KOJI PREDVIĐA PRIRODNE KATASTROFE: Simulator planete Zemlje koji će spasiti živote! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NVIDIA PRAVI SUPERRAČUNAR KOJI PREDVIĐA PRIRODNE KATASTROFE: Simulator planete Zemlje koji će spasiti živote!

Četvrta generacija superkompjutera!

  Izvor: Mondo / iralDark7

Novi superkompjuter je u izradi, a on će sadržati komponente japanske IT kompanije NEC i  američke kompanije nVidia-je!

Svrha tog računara je da simulira planetu Zemlju, odnosno da pokuša da predvidi prirodne katastrofe.

Možda će vas zanimati:

Baziran na SX-Aurora TSUBASA vektor procesoru(NEC) i nVidia A100 Tensor Core GPU (koja će koristiti nVidia Mellanox Infinbandtehnologiju) novi superračunar će pružiti maksimalan performans od 19.petaFLOPS-a, čak 15 puta više od prethodnika (FLOPS se koristi kao jedinica mere za računanje performansi računarskih sistema u operacijama sa pokretnim zarezom). Kako piše na blog postu nVidia-e, japanska agencija za marinsku i zemaljsku nauku i tehnologiju (JAMSTEC) je naručila od NEC-a da napravi četvrtu generaciju zemljinog simulatora koja treba da “zaživi” u martu.

Ipak, ovaj računar neće oboriti rekord za najmoćniju mašinu, pošto najjači kompjuter na svetu ima 415.5 petaFLOPS-a, a on je napravljen sa specifičnim ciljem, modeliranju planete. Laički rečeno, “Simulator Zemlje 4” će se koristiti za izvođenje simulacija velikih razmera kako bi se unapred predvidele prirodne katastrofe, da bi se obavestili relevantne organizacije kako bi se pripremili za neizbežne incidente.I prethodne tri verzije, od koja je poslednja lansirana 2015. godine, su stavljene u upotrebu od strane JAMSTEC-a na isti način, ali napredovanja u modelovanju klime je dovelo do povećanja generisanja podataka što stariji sistemi ne mogu da podnesu pošto nisu opremljeni za to.Četvrta generacija superkompjutera će biti moćnija u odnosu na “pretke”, te će moći da vrši kalkulacije većom brzinom i većim obimom, sve vreme održavajući isti nivo potrošnje energije.

“Novi sistem će imati koristi od multi-arhitektonskog dizajna, koji će ga činiti pogodnim za brojna istraživanja i razvojne projkete u polju nauke o Zemlji! Radiće kao platforma za efikasnu numeričku analizu koja će koordinisati datu koja se tiče Zemlje. Njegov rad obuhvatiće morske resurse, zemljotrese i vulkanske aktivnosti" – objasnio je Gilad Shainer iz nVidia Mellanox-a, a prenosiTechRadar.

Nvidia tvrdi da će ovaj računar spasiti brojne živote i infrastrukturu u slučaju da dođe do nepogode! Ono što zanima mnogo gejmere je pitanje da li će moći da pokrene Crysis, malo šale nije na odmet.

Da li će uspeti ovaj superračunar u svom cilju?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Kako piše na blog postu nVidia-e, japanska agencija za marinsku i zemaljsku nauku i tehnologiju (JAMSTEC) je naručila od NEC-a da napravi četvrtu generaciju zemljinog simulatora koji treba da “zaživi” u martu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA