PLAN DRŽAVE DA DIŠEMO ČISTIJI VAZDUH: Zamenom kotlova i pošumljavanjem do zdravijeg vazduha i okoline | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLAN DRŽAVE DA DIŠEMO ČISTIJI VAZDUH: Zamenom kotlova i pošumljavanjem do zdravijeg vazduha i okoline

Država počela realizaciju izuzetno važnih projekata za unapređenje kvaliteta vazduha i manje zagađenje životne sredine i pošumljavanje.

  Izvor: MONDO / LG

U cilju smanjenja zagađenja vazduha Ministarstvo zaštite životne sredine će ove godine realizovati projekte za zamenu kotlova za grejanje i pošumljavanje, a ugovori o tome na osnovu konkursa, koje je raspisalo ministarstvo, potpisani su sa više od 50 gradova i opština, kaže resorna ministarka Irena Vujović.

Ona za Tanjug navodi da je u ministarstvu formirano odeljenje za saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, što se ispostavilo kao veoma dobro, pošto se redovno odvija komunikacija, zajednički sagledavaju problemi i traže rešenja.

Možda će vas zanimati

Projekti se, prema njenim rečima, realizuju iz budžeta ministarstva zaštite životne sredine, a iz kredita evropske banke za obnovu i razvoj radi se zamena gradskog kotla za grejanje u Kragujevcu, što će biti urađeno do kraja godine.

"To će Kragujevčanima doneti velike prednosti, jer će zagađenje vazduha u njihovom gradu biti svedeno na minimum, a biće sanirano i pepelište koje im, takođe, predstavlja veliki problem", navodi Vujović.

U nekim gradovima su završeni konkursi za zamenu kotlova za grejanje na javnim objektima kao što su škole, sportski centri, objekti kulture, zdravstva i slično, pa su kotlovi ili već zamenjeni ili će se to uraditi u narednom periodu.

Da bi dobile sredstva za ovu namenu od Ministarstva zaštite životne sredine, lokalne jedinice su morale da ispune dva važna uslova. Jedan je da priključak za građane bude besplatan, a drugi da se zamena obavi tokom ove godine. Shodno tome, u ministarstvu očekuju da će tokom sledeće grejne sezone biti znatno bolja situaciju u tim gradovima, kada je reč o zagađenju vazduha.

"Imali smo i konkurs za individualna domaćinstva i to će se provoditi u nekoliko gradova. Gradovi će sami raditi selekciju i odrediti koja su to domaćinstva kojima je preko potrebna subvencija za zamenu kotlarnica u njihovim kućama i prelazak na pelet ili na gas, ukoliko u gradu postoji gasna mreža", ističe ministarka.

Radiće se i na pošumljavanju, kao važnom segmentu popravljanja čistoće vazduha, a interesovanje opština za ovaj konkurs ministarstva je bilo veliko. Kao veoma važno, ministarka za Tanjug navodi da je uključeno i dosta gradova i opština iz Vojvodine, jer su neke analize pokazivale da Vojvodina nije dovoljno pošumljena, zbog čega je bilo i kritika od strane Evropske komisije. "Kada govorimo o borbi sa aerozagađenjem odlučni smo da se uhvatimo u koštac sa ovim višedecenijskim problemom. Ministarstvo je za to odvojilo sredstva u budžetu i sprovelo konkurse, a tako ćemo raditi i ubuduće", objašnjava Irena Vujović.

Dodaje da je bilo puno zahteva od opština za pomoć i da se one sada intenzivno spremaju, rade na projektima kako bi bile spremne i konkurentne za sledeće konkurse koje će raspisati Ministarstvo zaštite životne sredine.

Dosta njih ulaže i svoja sredstva, tako da se očekuje da će se prvi rezultati videti već ove godine i da ćemo disati čistiji vazduh.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA