CILJ JE ZELENA SRBIJA DO 2040. GODINE i da se najmanje 40% energije dobija iz obnovljivih izvora | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CILJ JE ZELENA SRBIJA DO 2040. GODINE i da se najmanje 40% energije dobija iz obnovljivih izvora

Država će morati da se bavi i individualnim ložištima i da pomogne u zameni vrata, prozora i drugih kućnih elemenata, kako bi se očuvala energija u domaćinstvima.

  Izvor: Promo/Smartflower

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je tokom 10. aprila da je vizija Srbije, koja se uspostavlja novim zakonima iz oblasti energetike i rudarstva, zelena Srbija u kojoj će do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolaziti iz obnovljivih izvora.

Zakoni koje je Ministarstvo pripremilo i koji se nalaze u skupštinskoj proceduri omogućavaju da napravimo novi investicioni plan, da našu energetsku bezbednost u budućnosti zasnivamo na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim i vetroelektranama i korišćenju biomase. Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabranićemo izgradnju svih MHE u zaštićenim područjima”, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Možda će vas zanimati:

Nema razvoja energetike bez brige o životnoj sredini, kao ni energetske bezbednosti ukoliko se ne vodi računa da se energija proizvodi iz čistih izvora, navodi se u saopštenju.

Ona je istakla da je za zaštitu životne sredine važan i zakon o energetskoj efikasnosti koji predviđa osnivanje Upravu za energetsku efikasnost.

Država je tu da pomogne i privredi da smanji neracionalnu upotrebu energije, ali i da pomogne svakom domaćinstvu da može da zameni vrata, prozore, da izoluje zgradu, tako što će zajedno sa lokalnim samoupravama snositi 50 odsto ovih troškova. Očekujemo da Uprava počne sa radom od 1. juna”, najavila je ministarka.

Kroz izmene Zakona o energetici, pored energetski zaštićenog kupca električne energije i gasa, uvodi se i ugroženi kupac toplotne energije, kako građani koji ne mogu da plate svoje obaveze ne bi prelazili na neke druge izvore energije koji su štetni. Mihajlović je rekla da su posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja kao što su termoelektrane, među najvećim zagađivačima individualna ložišta, kojima će se država takođe baviti.

Možda će vas zanimati:

Ulažemo oko 600 miliona evra samo u izgradnju postrojenja za odsumporavanje da smanjimo emisiju štetnih gasova iz termoelektrana. Ali moramo da vodimo računa i o individualnim ložištima jer od 2,6 miliona domaćinstava u našoj zemlji, 1,2 miliona koristi individualna ložišta za grejanje. Na primer, umesto kotlova na ugalj ili mazut ili stavljanja gume i plastike u kotlove, treba da se pređe na grejanje kotlovima na pelet ili na struju”, navodi Mihajlović.

Ona je dodala da će se ovakva odredba naći u izmenama zakona o energetici i novom zakonu o OIE i da se očekuje da primena ovih odredbi počne od početka iduće godine, kako bi građani imali vremena da zamene takve uređaje, navodi se u saopštenju.

Kroz Upravu za energetsku efikasnost građani koji koriste individualna ložišta takođe će imati mogućnost da dobiju pomoć države”, dodaje Mihajlović.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vox

Zelena Srbija!!!E bas ce biti zelena kad pocne rudnik za lutijum, stvarno cemo biti zeleni, kad pogledam slike sta su sve unistili po svdtu, bas cemo biti zekeni

Arsenije

Zakonom će se regulisati da ono što sada predstavlja mini HE postanu stednje HE (kao što je svojevremeno regulisana dozvoljena količina aflatoksina u mleku) i čik neka se neko onda buni. Direktno je protiv "ekoloških" mini, pardon, srednjih HE.

dexim

0 komentara govori sve o nama kakav smo narod i kakva nam je svest. Ne zaslužujemo ništa bolje nego da budemo najprljavija i najzagađenija država u Evropi. Bitan je rasta i karleuša, a ko **** životnu sredinu.