NEVIDLJIVI KRIVCI KVARE NAŠE UREĐAJE: Prekidaju komunikaciju na telefonima i računarima i izazovu i 100 grešaka dnevno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEVIDLJIVI KRIVCI KVARE NAŠE UREĐAJE: Prekidaju komunikaciju na telefonima i računarima i izazovu i 100 grešaka dnevno

Kosmičko zračenje kvari komunikacione mreže, utvrdili japanski stručnjaci

  Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/RomoloTavani

Kosmički zraci godišnje pokvare između 30.000 i 40.000 kućnih komunikacionih mrežnih uređaja u Japanu, nedavno je otkrio japanski telekomunikacioni gigant NTT.

Većina takozvanih laganih grešaka (soft errors) ili privremenih kvarova u mrežnom hardveru NTT-a automatski se ispravlja pomoću sigurnosnih uređaja, ali stručnjaci kažu da su u nekim slučajevima one mogle da dovedu do mnogo većih poremećaja zbog problema koje izaziva kosmičko zračenje, prenosi Japan Times.

Možda će vas zanimati:

Ove greške nastaju kad se podaci u elektronskom uređaju oštete nakon što se neutroni, koji nastaju kada kosmički zraci udaraju u kiseonik i azot u zemljinoj atmosferi, sudare sa poluprovodnicima unutar opreme.

Pojava ovakvih grešaka je porastao kako se uvećao broj elektronskih uređaja sa poluprovodnicima malih i visokih performansi. Ovi problemi su uzrokovali probleme kao što je zamrzavanje sadržaja na ekranu računara ili telefona, a pretpostavlja se i da su bile uzročnici nekih avionskih nesreća.

Profesorka Masanori Hašimoto na Fakultetu za informacione nauke i tehnologiju Univerziteta u Osaki i stručnjak za ovaj tip grešaka, navodi da su ovi kvarovi uticali i na druge mrežne komunikacione uređaje i električne mašine u fabrikama u Japanu i izvan njega.

Pošto se društvo sve više oslanja na elektronske uređaje, posebno tehnologije kao što je veštačka inteligencija ili autonomna vožnja, profesorka Hašimoto upozorava da postoji opasnost da dođe i do mnogo većih problema. Zato naglašava potrebu da vlade i kompanije i dalje istražuju i nastoje da uvedu kontrolne mere.

Problem sa ovom vrstom grešaka čije uzroke su ustanovili japanski naučnici je u tome što se mere kontrole ne mogu proveriti, jer u eksperimentima nije moguće ponoviti reakciju koja nastaje dejstvom kosmičkih talasa.

U japanskoj kompaniji NTT su zato merili učestalost tzv. soft errors kroz eksperiment u kome su poluprovodnike izlagali neutronima i zaključili da se tokom jednog dana javlja oko 100 grešaka na njihovom softveru.

Iako NTT nije otkrio da li je zaista došlo do prekida komunikacije na mreži, iz kompanije su naveli da “preduzimaju mere protiv glavnih problema“, kao i da “proveravaju kvalitet sigurnosnih uređaja i opreme eksperimentima i istraživanjima“.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Možda će vas zanimati:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA