KAKO DA DOMAĆINSTVO PROIZVODI STRUJU, NE SAMO DA TROŠI: Potrebne dozvole i procedure za solarne panele za kuće i zgrade | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA DOMAĆINSTVO PROIZVODI STRUJU, NE SAMO DA TROŠI: Potrebne dozvole i procedure za solarne panele za kuće i zgrade

I domaćinstva u Srbiji će od leta moći da budu i proizvođači električne energije, ne samo potrošači. Usvojen i predlog Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji to omogućava.

  Izvor: Profimedia

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije, ako se odluče da instaliraju solarne panele bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

To će biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije predlog je vlada usvojila krajem marta.

Možda će vas zanimati:

Pojašnjava da je zakonom predviđena jedna novina, a to je kvalifikacija "prozjumera" (eng. prosumer od reči producer - proizvođač i consumer - potrošač), što znači da potrošač može da bude i proizvođač.

Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo bez obzira na to da li je u pitanju kuća ili zgrada i bez obzira sa koliko je stanova ili članova domaćinstva u svakom“, navela je ministarka Zorana Mihajlović.

Šta je potrebno za instalaciju i kakva je procedura

Ministarka objašnjava da, ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim treba dobiti lokacijske uslove i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće. “Morate dobiti uslove od Distribucije, šta stavljate i šta radite. To je prva stvar, zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju solarni paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu“, objasnila je ministarka.

Napominje da snaga i broj panela koji će biti instalirani mogu da budu jednaki ili manji u odnosu na obračunsku snagu koju je EPS već dao domaćinstvu. “Kad ste već sve to uradili, Distribucija vam daje rešenje o priključku vašeg objekta na solarne panele. Mi već od leta možemo da počnemo time da se bavimo i to da radimo“, rekla je Mihajlović.

Kako je istakla, svakog meseca će tim domaćinstvima biti umanjeni računi za onaj iznos struje koja se dobija iz solarnih panela.

Možda će vas zanimati:

Ako je u pitanju mesec kad je neko na odmoru ili iz drugih razloga nije trošio struju, proizvedena električna energija iz solarnih panela prebacuje se u distributivnu mrežu i taj broj neutrošenih kilovat časova može domaćinstvo da prebaci za neki drugi mesec. “Tako ste praktično u pretplati“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ističe da postoje različiti potrošači u Srbiji, da je prosečna potrošnja domaćinstva oko 400 kilovat časova mesečno, ali da 54% njih troši mnogo više. Dodaje da će solarni paneli mnogo značiti za sistem bez obzira na to da li ih koriste domaćinstva koja troše više ili manje struje ili industrijski objekti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 47

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Siniša Mali

Samo gradite. A zatim porez po metru kvadratnom panela na luksuz.

Dušan

Vidim da ima mnogo ljudi koji su, bez mnogo razmišljanja, kupili i instalirali uređaje, a sada im je neko drugi kriv, "država, lopovi...". Ima više razloga zašto na jedinstvenoj električnoj mreži ne može fa radi šta ko hoće, tehničkih i finansijskih i navršću samo najvažnije: 1. Nekvalitetni ili nepravilno instalirani izvori koji šalju energiju u mtežu mogu da značajno iskvare kvalitet mreže (napon i ftekvenciju). 2. Nekontrolisano priključenje izvora može da ugrozi bezbednost radnika pri održavanju mreže. 3. Slanje većih količina energije u mrežu, tokom dana, zahteva smanjenje rada postojećih izvora, termoelektrana i hidroelektrana te smanjenje potrošnje uglja i protoka vode kod protočnih hidroelektrana. Sve to košta i veliki je uszupsk sistema što se sada po istoj ceni može slati i preuzimati energija iz mteže. Što se tiče roka otplate investicije u roku 5, 6, ili 10 godina, prilično ssm sumnjičav.

Zoran

Ja sam postavio solarne panele pre tri godine umesto subvenciju ja sam dobio kaznu za kraju struje.Stednju su mi zabranili a struju isključili .Objasnjenje ovo je Srbija i Leskovac...