KONAČNO PRAVI EKOLOŠKI SIGNAL: U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO PRAVI EKOLOŠKI SIGNAL: U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje

Jedan od amandmana odnosi se i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

  Izvor: Promo/Smartflower

U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje, precizirano je amandmanom koji je na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije tokom 19. aprila podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizama i energetiku.

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, a koji je predložen u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Možda će vas zanimati

Zato je predloženo uvođenje novog člana koji se odnosi na zabranu spaljivanja gume i plastike u cilju grejanje, obrazložio je predsednik odbora Veroljub Arsić na sednici tog skupštinskog tela na kojoj su razmotreni podneti amandamani.

Drugim amandmanom, koji je odbor podneo na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, precizira se da Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine priprema planove, programe i projekte kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu. To se odnosi, kako kaže Arsić, i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

Trećim amandmanom odbora se precizira da je visina prekršajne kazne 150.000 dinara, umesto 150 miliona dinara kako je prvobitno predloženo.

Amandmanima odbora na izmene tog zakona se, između ostalog, preciziraju odredbe zakona koje se odnose na investicioni sporazum koji zaključuju vlada i investitor koji je stekao pravo na esploataciju, kao i odredbe koje se odnose na odborenje za gradnju rudarskih objekata ili izvođenje rudarskih radova.

Amandmani će biti razmotreni na sednici parlamenta zakazanoj za 20. april.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pametan

Kolubara Lazarevac elektrane kad zaloze pepeo 10km leti zagadjuje krug od 50km i to je vama ok. A,zelite zabranite gradjanima da ne loze flasama itd HAHAHA

Dušan

Prosta zabrana neće ništa rešiti. Postoje uređaji za pirolizu gde se guma, plastika, tekstil...mogu relativno neškodljivo pretvoriti u tečna goriva. Treba stimulisati izradu postrojenja, selekciju i prikupljanje.

SirKan

Sve neki pametnjakovici, sto spaljivanje za grejanje, sto ne da je uopste zabranjeno spaljivanje guma i plastike!?