BOJA KOJA ĆE SMANJITI ZAGREVANJE ZEMLJE: Najsvetlija bela na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOJA KOJA ĆE SMANJITI ZAGREVANJE ZEMLJE: Najsvetlija bela na svetu

Poput Vantablack crne boje, naučnici sa Perdju univerziteta su izumeli najbelju belu boju na svetu, čijim korišćenjem bi moglo da se smanji zagrevanje Zemljine površine.

  Izvor: SmartLife / Purdue Univerzitet

Bela boja je popularna za hlađenje, jer reflektuje deo Sunčeve svetlosti i infracrvene toplote. Slično konceptu najcrnje crne boje na svetu nazvane Vantablack, naučnici sa Perdju univerziteta su izumeli belu farbu koja je najbelja na svetu.

Možda će vas zanimati

Na osnovu sprovedenih testova, najbelja bela farba može da reflektuje neverovatnih 98% svetla i toplote, hladeći površinu na kojoj se nalazi za 4,5 stepena celzijusove skale u odnosu na ambijentalnu temperaturu. Primera radi, korišćenjem ove bele boje na krovovima, mogli bismo da smanjimo oslanjanje na klima uređaje, koji inače prilično zagađuju okolinu. Neki gradovi u svetu, poput Njujorka su već počeli korišćenje takozvanih "hladnih krovova", farbajući vrhove zgrada u komercijalno dostupne bele boje koje mogu da reflektuju između 80 i 90% svetlosti.

Nauka iza ove boje se oslanja na veliku koncentraciju barijum-sulfata, jedinjenja koje se godinama koristi u bojama, kozmetici i na foto-papiru. Specifičnost barijum sulfata je što nisu sve čestice iste veličine, što je presudno za uspešnost, jer upravo Sunčeva svetlost ima različite boje različite talasne dužine.

Najbelja bela farba može da reflektuje neverovatnih 98% svetla i toplote

Možda će vas zanimati

Istraživači takođe naglašavaju da pored reflektovanja svetlosti, ova boja neće oštetiti ljudsko oko, jer difuzno reflektuje svetlost, tako da reflektovana svetlost nije jaka ni u jednom smeru. Ona samo izgleda jarko belo, malo belje od snega. Prema istraživanjima naučnika, ukoliko se samo 1% Zemlje ofarba ovom belom bojom, mogli bismo vrlo uspešno da se borimo sa problemima globalnog zagrevanja. Pod 1% se misli na nenaseljene delove Zemlje koji su prekriveni stenama, kako uticaj na prirodu i okolinu ne bi bio veliki.

Profesor Ksiulin Rajan sa Perdju univerziteta je izjavio da su ga već kontaktirali iz nekoliko muzeja sa idejom da se jedna pored druge izlože najbelja bela i najcrnja crna boja.

Možda će vas zanimati

Ono što je interesantno sa Vantablack, najcrnjom crnom bojom je činjenica da ona nije dostupna svakome. Naime, ekskluzivna prava na premaz kao umetnički materijal, koji se sastoji od nano-karbonskih cevčica, je kupio umetnik Aniš Kapur. Nedavno je britanski umetnik Stjuart Sempl kreirao roze pigment, za koji tvrdi da je najroziji rozi pigment na svetu, i koji je dostupan preko sajta za kupovinu za svakog, osim za Aniša Kapura.

Predstavnik kompanije koja je izumela Vantablack boju - Surry NanoSystems je izjavio da ekskluzivni dogovor sa gospodinom Kapurom ne podrazumeva izlaganje u muzeju pored najbelje bele boje. To nije umetnost, već se radi o edukativnom izlaganju u cilju nauke i tehnologije iza ekstremne bele i crne boje, pa je moguće da ćemo ove dve boje na ekstremnim udaljenostima spektra moći da vidimo izložene u javnosti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi