OTAPANJE glečera, CENA koju plaćamo za bolji internet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTAPANJE glečera, CENA koju plaćamo za bolji internet

Klimatske promene “pletu“ optiku preko Severnog pola, na mestima na kojima se otapa led. Tužna slika budućeg bržeg i boljeg interneta…

  Izvor: MONDO portal, Marko Čavić

Kako vremenske (ne)prilike daju do znanja, čovečanstvu se sve češće ispostavlja račun za iživljavanje nad jedinom nam planetom. Globalno zagrevanje je, očekivano, najočiglednije tamo gde je najhladnije, pa je leda na polovima iz godine u godinu sve manje.

Predstoji nam još naglih promena i visokih/niskih temperatura kad im vreme nije. Uz to, izgleda da nam u budućnosti predstoji i pouzdanija internet veza.

Novonastalu prohodnost kroz vode Severnog pola, već je prihvatio prekookeanski transport, a okoristiće se i telekomunikacione kompanije, konkretno finska Cinia i ruski operater MegaFon (vazda inovativni što se naziva preduzeća tiče, ). Dve firme su potpisale sporazum, po kome se planira postavljanje podvodne optike od Kine do Finske.

Većina kablova, koji povezuju kontinente to čine po relativno ustaljenoj putanji - istočna američka obala, Atlantski okean, zapadna obala Evrope, Sredozemno i Crveno more, Indijski okean, Južno kinesko more, Japan, Tihi okean, zapadna američka obala.

Planirana alternativa ovom pravcu skraćuje dužinu optike između Evrope i Severne Amerike (pošto svraća na Aljasku) za 20 do 30 procenata, što će znatno smanjiti latenciju, odnosno kašnjenje. Bitan faktor je i tzv. “geografski diverzitet”, jer mnoštvo kablova u međusobnoj blizini potencijalno je, objašnjava SK, ugroženo od strane zemljotresa ili cunamija. Opasnost preti i od brodova, čija sidra mogu da ih oštete (što se i dogodilo krajem 2008. godine, kada je duž Sredozemlja u 14 zemalja došlo do prekida interneta), pa su nove trase dobrodošle.

Možda polarni medved nema odakle da vreba foku u budućnosti. ali će se 4K snimak njegove razočarane njuške brže učitavati.

Da li da se radujemo zbog ovakvog razvoja situacije ili da budemo tužni?! Jer, i jedno i drugo nam nekako ne idu zajedno, isključuju se ovog puta - nema sredine…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA