KARBONSKI NEUTRALNA NAFTA: Stvara 5 puta manje ugljen-dioksida od proseka tokom proizvodnje i isporuke | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KARBONSKI NEUTRALNA NAFTA: Stvara 5 puta manje ugljen-dioksida od proseka tokom proizvodnje i isporuke

Šveđani prvi u svetu prodali karbonski neutralnu naftu.

  Izvor: SmartLife / Lundin Energy

Švedski Lundin Energy proizveo je i transportovao prvu svetski sertifikovanu ugljenično neutralno proizvedenu naftu rafineriji Saras na italijanskom ostrvu Sardinija.

Lundin Energy je isporučio prve barele karbonski potpuno neutralne nafte Sarasu sa svog polja Edvard Grig, u priobalju Norveške, koje je ujedno i prvo naftno polje na svetu koje je sertifikovana nezavisna specijalizovana agencija za testiranje i sertifikaciju Intertek Group u okviru svog sertifikata CarbonClear.

Možda će vas zanimati

Polje je sertifikovano kao niskougljenično sa emisijom tokom celog životnog veka poljja od 3,8 kg CO2 po barelu ekvivalenta nafte, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju, što je pet puta manje od svetskog proseka.

Kompanija je saopštila da je karbonski neutralna nafta prodata rafineriji sa Sardinije nakon što je višak emisije od 2.302 tone CO2 kompenzovan putem visokokvalitetnog, na prirodi baziranog projekta hvatanja ugljenika, koji je sertifikovala američka organizacija Verified Carbon Standard (VCS).

Pored toga, Intertek je nezavisno sertifikovao i celokupnu trgovinu kao karbonski neutralnu u skladu sa svojim standardom CarbonZero, što znači da nije došlo do neto emisija tokom proizvodnje svakog barela isporučenog Sarasu.

Lundin Energy: Transforming how oil is produced responsibly VIDEO
Izvor: Lundin Energy

Nik Voker, predsednik i izvršni direktor kompanije Lundin Energy naveo je u saopštenju da ova trgovina, koju je omogućilo vođenje strategije dekarbonizacije industrije, pruža dokaz o tome kuda ide tržište sirove nafte i potencijalnoj vrednosti koja se može ostvariti kroz efikasno, industrijski vođeno smanjenje emisija.

Kompanija je obećala, da će od 2025. godine svaki barel koje proizvodi Lundin Energy biti ugljenično neutralan.

Lundin Energy: Fuelling the Energy Transition VIDEO
Izvor: Lundin Energy

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA