TAJVAN SE SPREMA ZA RAT, ali ne onakav kakav vi mislite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAJVAN SE SPREMA ZA RAT, ali ne onakav kakav vi mislite

Dok Kina pojačava vojni pritisak na Tajvan, ova nezavisna ostrvska država počela je pripreme za novi ratni front – sajber napade.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Kevin Ku

Uvedene ozbiljne mere odbrane od sajber napada

Tajvanski direktor sajber bezbednosti Čien Hung, izjavio je u intervjuu za CNN ovog meseca da su počeli da koriste drastične mere odbrane od hakerskih napada. Vlada Tajvana je zaposlila više od dvadeset računarskih eksperata, sa ciljem da namerno napadaju vladine sisteme, kako bi utvrdili gde postoje ranjivosti i sprečili njihovo korišćenje za maliciozne svrhe.

Možda će vas zanimati

Predstavnici tajvana zaduženi za sajber-bezbednost kažu da se za sada uspešno bore sa napadima koji su sve učestaliji, i da tek nekolicina bude označena kao ozbiljan napad. Međutim, problem sa kojim se vlada tajvana susreće su sve brojniji napadi, pa su morali da podignu stepen bezbednosti na viši nivo.

 hakeri
hakeri
Izvor: SmartLife / Unsplash / Charles Deluvio

Najveći broj napada najverovatnije iz Kine

Prema metodologiji i tipu napada, tajvanski direktor odeljenja za borbu protiv sajber kriminala kaže da najveći broj napada dolazi iz susedne Kine. S obzirom na to da se funkcionisanje vlade ove zemlje u velikoj meri oslanja na Internet, ključna infrastruktura: gas, voda i struja su digitalizovani u velikoj meri, a samim tim i česte mete sajber napada. Zbog toga mrežna bezbednost mora da bude na najvišem nivou, kako bi se uspešno borili protiv napadača.

Možda će vas zanimati

S obzirom na porast broja sajber napada, koji postaju jedna od najvećih globalnih pretnji, velesile se često međusobno optužuju za napade, a Kina i Rusijasu sve češće prozivane u ovim situacijama.

Početkom ove nedelje, SAD, EU i drugi saveznici optužili su kinesko ministarstvo bezbednosti da koristi hakere-kriminalce da izvode maliciozne aktivnosti širom sveta, uključujući kampanju protiv Microsoft Exchange mail servisa u martu ove godine.

 tajni identitet
tajni identitet
Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Chris Yang

Vlade finasiraju hakerske grupe za prljave poslove

Čien je takođe izjavio da sumnja da se iste hakerske kriminalne grupe koje plaća vlada susedne države (Kina) nalaze iza napada na tajvansku naftnu rafineriju (CPC) u maju prošle godine. CPC rafinerija je hakovana, a onesposobljen je sistem elektronskog plaćanja za sve klijente, otežavajući poslovanje korporacije. Tada je ministarstvo pravde Tajvana optužilo kinesku vladu da finansira hakersku grupu koja je izvršila napad, što je zvanična Kina negirala.

Istorijat Kine i Tajvana

Tajvan i Kina imaju odvojene vlasti još od kraja Kineskog civilnog rata pre više od 70 godina. Iako Kineska komunistička partija nikad nije imala vlast nad Tajvanom, Peking smatra da je Tajvan neodvojivi deo kineske teritorije i nekoliko puta je već pretio da će silom preuzeti Tajvan, ukoliko planiraju da formalno proglase nezavisnost. Kada tome dodate da se na Tajvanu nalazi najveći proizvođač poluprovodnika, usred globalne krize poluprovodnika, jasno vam je da Kina ima dodatni razlog da podiže tenzije.

 TSMAC 8-inčni wafer
TSMAC 8-inčni wafer
Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Sajber napadi ključni deo modernog ratovanja

Vojni eksperti smatraju da su sajber napadi postali jednako bitni za moderno ratovanje kao i vojska, jer mogu da za kratko vreme nanesu mnogo više štete nego bilo koja vojna mašinerija. Dodajte tome i da je američka kompanija za sajber bezbednost Recorded Future nagovestila da Kina stoji iza napada na tajvanski Institut za visoko-tehnološko istraživanje, pa će vam biti jasno da velesile polako ali sigurno ispituju teren kada je u pitanju sajber ratovanje, spremajući se za potencijalne buduće konflikte.

Možda će vas zanimati

Sajber napadi su se intenzivirali u poslednjih godinu dana, pa je nakon napada na jedan od najvećih naftovoda u SAD i snabdevača mesom JBS, američko ministarstvo pravde proglasilo godinu 2020. za najgoru kada su u pitanju sajber napadi. Međutim, prema nezavisnom istraživanju kompanije koja se bavi sajber bezbednošću Check Point Software samo u prvoj polovini 2021. godine vidi se porast sajber napada od preko 100% u odnosu na isti period prošle godine.

SAD i saveznici optužuju Kinu za Misrosoft Exchange napade
Izvor: YouTube / CNBC

Velesile imaju svoje sajber armije

Prema izjavi Alena Ona, CEO tajvanske kompanije Devcore, koja se takođe bavi sajber bezbednošću, hakeri se često mogu kategorizovati u dve grupe: one koji rade za profit i one koji kradu informacije od nacionalnog značaja. On je takođe dodao da su mnoge države: SAD, Kina, Rusija i Severna Koreja oformile ozbiljne sajber armije, koje mogu da dođu do bitnih informacija, infiltriraju u infrastrukturu druge zemlje ili da se brane od napada hakera. Upravo ta činjenica je bila ključni okidač da Tajvan osnaži svoje defanzivne sposobnosti i pojača bezbednost mreže.

Tajvanska vlada je 2016. godine osnovala Ministarstvo sajber bezbednosti kako bi smanjila bezbednosne rizike, a tadašnji predsednik je proglasio sajber bezbednost delom nacionalne bezbednosti. U maju ove godine, Tajvan je najavio kreiranje novog ministarstva za digitalni razvoj, koje će da nadgleda sektor informacija i komunikacija, sa fokusom na zaštitu ključne infrastrukture.

Po svemu sudeći, ukoliko dođe do Trećeg svetskog rata, većina stručnjaka smatra da će ključno bojno polje biti upravo Internet, ali i da će veštačka inteligencija biti jedna od tehnologija koja će se aktivno boriti protiv online pretnji

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

"Brat" na slici, sto "rola" React! :D

Najnovije

Uređaji

Testovi