ČUVAJTE SE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Očekuje se veliki sajber napad u narednih 12 meseci | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUVAJTE SE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Očekuje se veliki sajber napad u narednih 12 meseci

Veliki broj profesionalaca iz oblasti bezbednosti veruje da će sajber kriminalci koristiti veštačku inteligenciju u velikom globalnom napadu koji će se desiti uskoro.

  Izvor: SmartLife / Pexels / Tima Miroshnichenko

Jedan od nedavno objavljenih godišnjih izveštaja na temu bezbednosti naglašava porast trenutnih i budućih sajber pretnji, kao i uticaj veštačke inteligencije na povećanje njihove kompleksnosti, a samim tim i opasnosti. Sa druge strane SAD je već izjednačina sajber napade sa terorističkim, podižući na taj način ozbiljnost ovih napada i način borbe proziv njih. Istraživanje koje je obuhvatilo preko 600 profesionalaca iz oblasti IT-ja i sajber bezbednosti otkrilo je da su najveće pretnje danas po velike organizacije ransomware tipa ili zero-day napadi.

Ransomware i Zero day napadi 

Ransomware predstavljaju jedan od popularnih sajber napada kojim napadači praktično otimaju vaše podatke, bilo direktnim preuzimanjem ili njihovom enkripcijom, i zahtevaju da platite određenu sumu da biste ih dobili nazad, uglavnom u kriptovalutama. Sa druge strane zero-day napadi su potpuno drugačiji, jer se oni vezuju za ranjivost softvera koja nije poznata onima koji ga implementiraju ili koriste. Hakeri koriste ove ranjivosti kako bi preuzeli kontrolu nad aplikacijama, pokupili podatke ili pristupili mreži računara.

 Borba protiv sajber napada
Borba protiv sajber napada
Izvor: Smartlife / Unsplash / Keepcoding

Ogroman obim posla

Od velikog napada na irski zdravstveni sistem do poslednjeg sajber napada na Kolonijalni naftovod, ransomware je ostvario status najopasnijeg napada koji može da ima ozbiljne posledice.

Možda će vas zanimati

Problem sa ovim napadima je što ljudi ne mogu da izađu na kraj sa trendom eksponencijalnog rasta sajber pretnji. Prema pomenutom istraživanju zaposleni govore da više od 10 sati nedeljno provedu na lažna upozorenja, što ume ozbiljno i da utiče ma moral zaposlenih koji se većinu svog vremena bave pretnjama koje zapravo nisu opasne. Ispitanici se u 80% slučajeva slažu da svaki trenutak koji ne provode u borni protiv pretnji koriste za primenu bezbednosnih zakrpa i ažuriranja, kako bi sistemi i rešenja bili otporni na deo pretnji.

AI opasna koliko i korisna

Korišćenje veštačke inteligencije u maliciozne svrhe je neminovnost koja će doneti velike probleme u oblasti sajber bezbednosti, jer će rešavanje tih problema postati praktično nemoguće. Izveštaj takođe naglašava da bi plaćanje otkupa u slučaju sajber napada trebalo proglasiti ilegalnim, jer se na taj način direktno finansiraju novi sajber napadi i ohrabruju kriminalci da nastave svoje aktivnosti. Više od dve trećine ispitanika je naglasilo da sajber napadi postaju sofisticiraniji i da broj inovacija raste na dnevnom nivou.

 Sajber napadi
Sajber napadi
Izvor: SmartLife / Pexels / Tima Miroshnichenko

Naravno, treba biti i svestan da veštačka inteligencija nije ni približno inteligentna, u meri u kojoj to mi mislimo, ali je jako efikasna u rešavanju specifičnih poslova korišćenjem mašinskog učenja.

Potrebni ozbiljni alati i automatizacija

Potreba organizacija širom industrije su pouzdana, automatizovana zaštitna rešenja koja sprečavaju napade i štede novac i vreme u tom procesu. Prema 86% ispitanika, alati koji se oslanjaju na rad sa podacima (veštačka inteligencija i mašinsko učenje) će imati značajni uticaj na sprečavanje budućih pretnji i smanjivanje lažnih pretnji, poput projekta Morpheus koji razvija kompanija NVIDIA Najveći broj IT stručnjaka se takođe slaže da je automatizacija sajber bezbednosti jedini efikasan način borbe protiv sajber pretnji.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA