AMERIKA DOMINIRA BITCOIN TRŽIŠTEM: Zabrane u Kini oterale sve kripto-poslove van zemlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMERIKA DOMINIRA BITCOIN TRŽIŠTEM: Zabrane u Kini oterale sve kripto-poslove van zemlje

U septembru 2019. godine rudari u Kini su činili 75% ukupne aktivnosti rudarenja Bitcoin novčića, da bi nakon mera koje je uvela vlada Kine sada SAD postale dominantne sa više od trećine ukupne snage Bitcoin mreže.

 Rudari.jpeg Izvor: SmartLife / Unsplash / Pedro Henrique Santos

Nakon uvođenja inicijalnih restriktivnih mera protiv Bitcoin rudara na području Kine, govorilo se o tome da velike rudarske farme traže novu lokaciju, kako bi nastavili da rudare na miru. U priči su bili Teksas i Kazahstan, kao najozbiljnije opcije.

Liberalni Teksas

Teksas je poznat po liberalnim regulativama za rad sa kriptovalutama, kao i sa niskim cenama struje, što su dve jako bitne stavke kada je odabir lokacije za novu kripto-farmu u pitanju. Sa druge strane, Kazahstan je logistički najlogičniji izbor, jer je direktan sused Kine, a poseduje veliki broj termoelektrana koje se oslanjaju na ugalj, što znači i nisku cenu struje.

Možda će vas zanimati

Prema Kembridž indeksu Bitcoin potrošnje (CBECI), Bitcoin rudari u SAD čine 35,4% ukupne globalne BTC distribucije snage kopanja (hash rate). Prema istom izvoru, Kazahstan je drugi sa 18%, a sledi Rusija sa 11%, kao novi igrač, čiji je udeo na tržištu u porastu. Suštinski, ove tri nacije su ostvarile najveći tržišni udeo otkad je Kina uvela ozbiljne restrikcije.

 Udeo država u Bitcoin rudarenju
Udeo država u Bitcoin rudarenju
Izvor: SmartLife / CBECI

Masovne migracije

U junu mesecu, u jeku restrikcija, peta najveća kripto-zajednica rudara (mining pool) BTC.com je napustio teritoriju Kine i svoje poslovanje premestio u Kazahstan. U tom trenutku BTC.com je činio 10,4% ukupne validacije blokova Bitcoin blockchain-a.

Interesantno je i da CBECI indeks pokazuje da je procenat kineskih rudara pao na 0%, što je prosto neverovatno. S obzirom na tako veliki broj rudara, prilično smo sigurni da postoji dobar procenat onih koji i dalje rudare Bitcoin, ali ispod radara. Naravno, treba biti pažljiv, zato što Kina, a realno, nijedna druga zemlja na svetu ne gledaju blagonaklono na one koji ne poštuju zakon, pa je tako policija Malezije više od 1,3 miliona dolara vredne mašine za kopanje kriptovaluta. 

Policija uništava opremu za rudarenje kriptovaluta
Izvor: dayakdaily

SAD u ofanzivi

Pored velike migracije kripto-rudara iz Kine u SAD, američki rudari kao što su Argo Blockchain, Riot Blockchain, Marathon i mnogi drugi iskoristili su situaciju i kupili velike količine rigova za rudarenje od proizvođača Bitmain i MicroBT koji su redovno snabdevali kinesko tržište. Pomenuti Riot Blockchain je 2021. godine utrostručio svoj kapacitet sa iskopanih 2.457 Bitcoin novčića za 10 meseci.

Ohajo i Teksas kao alfa lokacije

Pored Teksasa, još jedna od potencijalnih destinacija je država Ohajo, takođe zbog popularne cene struje, kao i činjenice da je BIT Mining, kompanija specijalizovana za Bitcoin rudarenje ušla u zajednički projekat pravljenja ogromnog postrojenja za kompanije Bitcoin-a snage 85 megavata, sa Viking Data Centers, koji razvijaju data centre fokusirane na kripto rudare i potrebnu infrastrukturu. Na ovaj način ne samo da će Ohajo dobiti veliko postrojenje za Bitcoin rudarenje, već će i obezbediti potrebnu infrastrukturu za sve zainteresovane.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA