KINA ISPUMPAVA NOVAC IZ AMERIKE: Bitcoin jača domaću ekonomiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KINA ISPUMPAVA NOVAC IZ AMERIKE: Bitcoin jača domaću ekonomiju

Nešto što je u samom startu delovalo kao rat Kine protiv kriptovaluta, sada deluje kao plan za slabljenje američke, i jačanje domaće ekonomije.

  Izvor: SmartLife / Pexels / David McBee

Trgovinski rat između SAD i Kine ulazi u svoju četvrtu godinu, a prema situaciji stvari, Amerika nema bolju poziciju u odnosu na Kinu. Amerika je uvela sankcije kineskim kompanijama, ali je istovremeno pretrpela udarac zbog svojih delanja, pre svega u vidu 245.000 poslova, koliko je ova zemlja izgubila.

Američko Ministarstvo ekonomije je izračunalo da ovakva situacija ima veliki udar na ekonomiju svih zemalja članica, pa je, na primer izvoz Floride pretrpeo udarac koji iznosi skoro 2 milijarde dolara.

Pametan potez

Za to vreme kineske vlasti su odigrale pametno: uvele su recipročne mere i nastavile izvoz svojih proizvoda preko drugih zemalja (Vijetnam, Tajvan i Meksiko) i posredno počeli da ubiraju profit od loše regulisanih digitalnih valuta.

Možda će vas zanimati

Da bi vam ovo bilo jasnije, morate znati da SAD godišnje upumpava milijarde dolara u kinesku ekonomiju, bez da je toga svesna. Ovo se dešava zato što se najveća količina Bitcoin novčića generiše upravo u Kini, a globalno razmenjuje upravo za američke dolare, efektivno izvlačeći novac iz matične zemlje.

 Kriptovalute na laptopu
Kriptovalute na laptopu
Izvor: SmartLife / Pexels / Jievani

Da biste kopali Bitcoin, potrebni su vam moćni računari sa velikim brojem jakih grafičkih karti. Procenat novoiskopanog digitalnog novca ide menjačnicama, dok ostatak zadržavaju rudari, kao naknadu za svoje učešće. Rudari svoj novac zadržavaju u novčanicima ili u najvećem broju slučajeva menjaju za dolare.

28 miliona dolara dnevno

U proseku se dnevno iskopa oko 900 BTC, koji danas vrede oko 28 miliona dolara, odnosno preko 10 milijardi godišnje. Uzimajući u obzir broj rudara koji se nalaze u Kini, lokalni rudari su zaradili oko 7 milijardi dolara u poslednjih 12 meseci, koji direktno jačaju domaću ekonomiju, bilo da su potrošeni, investirani ili sačuvani.

Ograničenja

Postalo je jasno da je kineska vlada svesna obima i značaja posrednih američkih investicija kroz kriptovalute, pa ne treba očekivati da će se, uprkos strogim regulativama, Bitcoin zabraniti u ovoj zemlji.

Možda će vas zanimati

Da podsetimo, Kina je 2013. ograničila kripto transakcije i plaćanje bankama, a 2017. zatvorila lokalne kripto menjačnice i blokirala pristup stranim platformama. Ovo je značilo da su stanovnici Kine mogli legalno da poseduju kriptovalute. Nove mere koje je kineska vlada uvela ove godine su u stvari podsećanje na prethodne zabrane, i suštinski ne donose ništa novo.

Sa jedne strane, kineske vlasti žele da spreče „prenos individualnih rizika na polje društva“, ali sa druge strane vrata su širom otvorena za strane investitore.

Pravi razlozi

Jedina ozbiljna nova mera koja je uvedena je ograničenje rudarenja, koje je ozbiljno zabrinulo sve koji su investirali u kriptovalute i opremu za njihovo kopanje. Zvaničan razlog za ograničavanje rudara je velika potrošnja struje i emisija štetnih gasova, čime se sprečava plan da Kina 2060. godine ima neutralnu emisiju ugljen dioksida.

 Kriptovalute
Kriptovalute
Izvor: SmartLife / Pexels / Roger Brown

Međutim u realnosti, situacija je malo drugačija. Kineski rudari su se već prebacili na korišćenje jeftinije struje iz hidroelektrana, posebno u južnim provincijama zemlje, a prebacivanje na termoelektrane je aktuelno samo tokom zimske sezone kada oni migriraju svoje farme na sever zemlje.

Možda će vas zanimati

Pored toga, vlasti su potpuno zabranili rudarenje u tri oblasti Ksinjiang, Unutrašnja Monglolija i Kinghai, dok su provincije bogate hidroenergijom kao Sičuan i Junan trenutno labavo uvele ograničenja, i nemaju nameru da potpuno uvedu zabrane. Čini se da iza svake odluke kineske vlade stoji ozbiljno promišljanje i plan na duge staze.

Umesto objave rata kriptovalutama, kineske vlasti uvode red u neuređeno tržište, kako bi imali veću kontrolu nad kretanjem novca.

Balansiranje

Dodajte svemu tome i tehnološka ograničenja finalnog broja Bitcoin novčića koji se mogu iskopati, i ukoliko Kina ima veliku količinu novčića, može uticati na kretanje Bitcoin cene, bez prodaje na finansijskim tržištima. Treba obratiti pažnju na fini balans koji Kina treba da napravi  po pitanju ograničenja koje sprovodi nad rudarima, jer ako pretera, snaga rudara može biti preraspoređena u druge zemlje

Teksas se već pominje kao jedna od potencijalnih destinacija za rudare, što nikako ne treba da čudi. Pored rudara i najveći proizvođači opreme za rudarenje (BTC.TOP, Huobi i HashCow) su najavili da prestaju sa prodajom opreme u lokalu i šire svoje poslovanje na internacionalno tržište, uključujući Severnu Ameriku.

 Bitcoin na dolarima
Bitcoin na dolarima
Izvor: SmartLife / Unsplash / Dmitry Demidko

Gde će završiti kineski rudari?

Migracija kineskih rudara u Ameriku za sada deluje kao velika prednost za ovu zemlju, ali se pokazalo u više navrata da Amerika nema dovoljan energetski kapacitet da podrži zahteve rudara, kao i da relociranje iz jedne zemlje u drugu traje, skupo je i zahteva ozbiljne logističke napore sa tako osetljivom opremom.

Možda će vas zanimati

Iran

U trku za udomljavanjem rudara uključio se i Iran, koji već obilato koristi kriptovalute kako bi uvlačio novac u zemlju pored sankcija koje je uvela Amerika. Slično kao Kina, Iran je zabranio korišćenje kriptovaluta koje su generisane van granica ove zemlje, ali dozvoljavaju plaćanje uvezenih dobara kriptovalutama koje su iskopane u Iranu.

Samo tokom prošle godine Iran je generisao preko 400 miliona dolara od kriptovaluta, zahvaljujući jetfinoj struji i bogatstvu nafte i gasa.

El Salvador

Još jedna zemlja koja bi rado udomila sve rudare kojima uslovi u trenutnim zemljama ne odgovaraju je El Salvador, prva zemlja koja je usvojila Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja. El Salvador koristi veoma jeftinu 100% čistu i 100% obnovljivu energiju iz lokalnih vulkana, nadajući se da će na taj način privući rudare i ojačati lokalnu ekonomiju.

Kazahstan

Tu je i Kazahstan, ako politički neutralna zemlja, blizu Kine i već ima Enegix centar za rudarenje kapaciteta 180 MW, i do 50.000 rigova koji će biti aktivirani u septembru. Štaviše, jedan od većih proizvođača opreme za rudarenje Canaan je otvorio novi servisni centar u Kazahstanu.

 Bitcoin i dolar
Bitcoin i dolar
Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Bermix Studio

Amerika u nezgodnom položaju

Dok Kina obilato koristi generisanje Bitcoin i drugih kriptovaluta unutar granica svoje zemlje, biće zanimljivo videti šta će se dešavati ukoliko veliki broj rudara poželi da napusti domovinu, u potrazi za povoljnijim uslovima poslovanja. Sa druge strane Amerika nema pravi način da spreči odliv dolara ka kripto-transakcijama, jer kao prava demokratska država ne može da sprovodi takva ograničenja.

Jedina opcija koju Amerika ima je slabljenje Bitcoin kriptovalute na svaki mogući način, što bi možda i moglo da se objasni potezom Ilona Maska koji je zaspao kao jedan od najvećih pobornika Bitcoin kriptovalute, a probudio se kao Greta Tunberg.

Podgrejte kokice i uživajte, ovo će biti jedan zanimljiv poligon za nadmudrivanje velikih sila.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA